Opciók nyomtatása

Házi baba granola

Nehézség Kezdő
Idő
Elkészítési idő: 5 min Főzési/sütési idő: 15 min Teljes idő: 20 perc
Leírás
Mennyi idősen: méz miatt 1 éves kor után, de a méz helyettesíthető agavé- vagy juharsziruppal (akkor vegán). 1 éves kor alatt a mézet helyettesítheted pl. házi almapürével.
Csak akkor add, ha a baba már megfelelően tud rágni.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
 
Különleges alapanyag: nincs
 
Hozzávalók (kb. 5 dl-es üveghez)
  • 15 dkg zabpehely
  • 5 dkg olajos mag vegyesen (dió, törökmogyoró, mandula)
  • 2 tk lenmag, szezámmag (vegyesen)
  • 1-2 ek méz
  • 2 ek mogyoróolaj (vagy napraforgó-/szőlőmagolaj, NE olíva)
  • 0.5 kk őrölt fahéj
Instructions
  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra.

  2. A magokat ledaráljuk vagy nagyon apró darabokra vágjuk, attól függően, hogy milyen idős babának készítjük. Elkeverjük a zabbal, fahéjjal és a sóval majd hozzáadjuk az olajat és a mézet is. Jól összekeverjük az egészet és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 15-20 perc alatt enyhén megpirítjuk. Közben kétszer jól átkeverjük, hogy ne égjen meg. A sütőből kivéve még nem lesz ropogós, de mire kihűl enyhén roppanós lesz az állaga.

  3. Miután kihűlt légmentesen záródó üvegben tárolom, 3-4 hétig is eláll. (Ha marad 😀)

Megjegyzések
ℹ️Tipp:
-Az olajos magokat mindig lehet variálni, ha kicsit sósabb ízvilágot szeretnénk, akkor tökmag és földimogyoró menjen bele.
-Lenmaggal és szezámmaggal tovább gazdagíthatjuk további értékes fehérje-, vitamin- és ásványianyagforrást adva ezzel hozzá.
-A mogyoróolaj íze nagyon jól passzol a granolához, de helyettesíthető bármilyen semleges ízű növényi olajjal (napraforgó-/szőlőmagolaj). Az olivaolajat inkább mellőzzük, túl erős íze van és nagyon elviszi a kellemes édeskés ízt.
-A zabot más gabonával is keverheted (pl. rozs-, árpapehely). Már a Lidl-ben is kapható olyan teljes kiőrléső gabonakeverék, amiben van zab, búza és rozs.