Opciók nyomtatása

Házi mogyorókrém

Nehézség Kezdő
Idő
Elkészítési idő: 15 min Teljes idő: 15 perc
Leírás

Mennyi idősen: csoki (azaz cukor) miatt csak 2 éves kor után. Csoki esetében maga a kakaóbab is okozhat allergiás reakciót a bevezetésekor, bár ez nagyon ritka. A kakaóbabot kakaópor formájában már korábban is bevezetheted. Itt a mogyorókrém esetében a mogyoró a fő allergén (bár a csokik is tartalmazhatnak mogyoróféléket).

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (kb. 2 db 3 dl-es üveghez):
  • 20 dkg pörkölt, őrölt törökmogyoró
  • 15 dkg étcsoki (min 50%-os)
  • 15 dkg tejcsoki
  • 1 dl mogyoróolaj (vagy szőlőmagolaj, esetleg napraforgómagolaj)
  • csipet só
Elkészítés
  1. Külön-külön megolvasztom a kétféle csokit. A legegyszerűbb/gyorsabb mikróban, ha már van benne rutinod és tudod, hogy hány másodpercig milyen teljesítményen kell – rendszeresen megkeverve. Ha nem szeretnéd megégetni a csokit és bizonytalan vagy, akkor inkább gőz felett olvaszd meg egy tálban folyamatos keverés mellett: így mehet egyben bele a tej és az étcsoki is. Vigyázz, hogy egy csepp víz se kerüljön bele!

  2. A megolvasztott csokiba belekeverjük a mogyoróolajat (más semleges ízű növényi olajat), majd az őrölt mogyorót és egy csipet sót is adjuk hozzá. Nem baj, ha túl folyós állagú – még  szobahőmérsékletre hűlve is napokig “keményedni” fog. Mivel a csokitól és a tárolási hőmérséklettől (évszaktól) is függ a végső állaga, tapasztald ki, hogy nálad mennyi olaj szükséges! Ha túl folyós lenne, akkor kevés holland kakaóporral szoktam sűríteni.

  3. Sterilizált üvegekbe töltjük, hagyjuk teljesen kihűlni, hetekig eláll.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:

  • Készítheted egész törökmogyoróból is magadnak őrölve, de akkor érdemes előtte sütőben megpirítani (180 fok, néhány perc), mert sokkal finomabb lesz
  • Mindenképp valamilyen semleges ízű olajat használj hozzá, egy karakteres olívaolaj sajnos teljesen megöli az ízélményt
  • Ha nincs kedved ezt a receptet elkészíteni, van egy nagyon finom olasz mogyorókrém, amit kint Olaszországban fedeztünk fel: 45% mogyoró, és ráadásul pálmaolaj mentes. Igen, már megint az olaszok 😊