Hummusz

A hummuszt sokáig nem szerettük – hiszen a boltban készen kapható verziók nem nevezhetőek igazán finomnak. Egyszer aztán Ománban az egyik Airbnb szállásadónk hívott meg bennünket ebédre – és itt szembesültünk vele, hogy milyen remek étel tud ez lenni. A mi receptünk persze nem a csúcs-gourmet verzió: persze lehet a csicseriborsót magunknak főzni, a tahinihez szezámmagot pirítani – nyilván még finomabb lesz. De gyerekes anyukaként nem biztos, hogy megéri. Pláne nyáron, amikor amúgy sem szeretünk sütni-főzni a meleg lakásban. Véleményünk szerint konzerv csicseri és tahini ellenére a bolti kész hummusznál sokkal finomabb készíthető. Olívia is imádja, ha szendvicset lát mindig kéri az “ummuszosat”. Pitával, tortillával vagy akár kenyérrel is ehetjük. Csíkokra vágott uborkával, répával tálálva is ízletes fogás.
pinit View Gallery 1 photo
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 mins Teljes idő 15 perc

Leírás

Mennyi idősen:

A csicseriborsót már 7-8 hónapos kortól be lehet vezetni a babának, hogy ismerkedjen vele. Ilyenkor kombinálhatjuk a csicserit párolt körtével és pici fahéjjal, akkor egy édeskésebb ízvilágot kapunk, édeskrumplival és csipet római köménnyel pedig egy sósabb változatot készíthetünk. A csicseriborsót bevezetésével egy szuper tápanyagforrással ismertethetjük meg a babát kitűnő fehérje- és kalciumforrás, magas vas- és rosttartalommal.

7-8 hónapos kortól a szemámmag is bevezethető, a többi olajos maghoz hasonlóan először nagyon keveset és őrölt formában kínáljuk a babának. Belekeverhetjük zöldség és húsgolyókba vagy kínálhatjuk magkrém formájában – szezámpaszta (tahini) – pl. joghurt vagy zabkása tetejére. A csicserit is ízesíthetjük vele egy kevés római köménnyel és pici olajat is keverhetünk hozzá, akkor már kapunk egy baba változatot a lenti hummuszra.

A teljes receptet 1 éves kor után ajánlom. A nyers fokhagyma fogyasztása sokszor okozhat gyomorpanaszokat (felnőtteknél is), ha erőteljesnek érzed a fohagyma ízét, használj kevesebbet, vagy forrázással is finomabbra hangolható az íze.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: tahini (szezámpaszta)

Hozzávalók (egy konzerv csicseriből):

Elkészítés

  1. A csicseriborsót (néhány szem kivételével – ezt díszítésnek félretesszük) egy keskeny és mély pohárba tesszük – ilyet általában adnak a botmixerek mellé. Ha nincs ilyenünk, egy nagyobb befőttes üvegben is elkészíthetjük. A csicseri konzerv levéből csak a felét öntsük bele először, a többit tegyük félre. Kanalazzuk bele a tahinit is – vegyük figyelembe, hogy a tahinit jól fel kell keverni előtte mert az alja be tud keményedni amíg a tetején csak folyós olaj marad.

  2. Alaposan turmixoljuk le a csicserit a tahinivel. Ha túl száraz (nehezen dolgozik a mixer) akkor kicsit mindig öntsünk hozzá a főzőléből – de vigyázzunk, ne legyen túl híg. Mindig jussunk el a legmagasabb fokozatig a botmixeren, a darabos hummusz nem kellemes. (Az esetleg fagyasztásra szánt részt ilyenkor vegyük ki – a citrom/fokhagyma és római kömény fagyasztás után nem annyira friss ízű.)

  3. Csavarjuk bele a citromot, nyomjuk bele a fokhagymát és a római köményt – majd ismét jó alaposan keverjük (turmixoljuk) le. Kicsi sóval ízesítsük, majd saját ízlésünk szerint plusz citrom/fokhagyma/só kerülhet bele. Kis gyerekeknél vegyük figyelembe, hogy a nyers fokhagyma izgatja a gyomrot – ne legyen benne túl sok!

  4. Autentikus tálaláshoz szedjük ki a hummuszt egy tálba, a közepébe kanállal egy kis kör alakú “árkot” készítsünk amit öntsünk ki olívaolajjal. Középre a pár szem csicseri és egy-két petrezselyemlevél kerülhet. Megszórhatjuk őrölt chilivel, pirospaprikával. Hűtőben 3-4 napig is eláll.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:

  • mivel a turmixolás sok mosogatnivalóval jár, érdemes több adagot készíteni belőle és lefagyasztani. Ha csak a csicseriborsót és a tahinit a többi összetevő nélkül leturmixoljuk, akkor minőségromlás nélkül fagyasztható és kiolvasztható. A többit csak keverjük bele frissen és kész a remek hummusz.
  • Tahinit otthon is készíthetsz, szezámmagból és olajból.
  • A maradék csicseri főzőlé remek tojásfehérje helyettesítő – ne dobjuk ki! Kemény habbá verhető ami vegán és pici babáknak is adható. Tökéletes csokimousse készíthető belőle, de piskótatésztákban is kiváltható vele a tojás.
  • Kiváló alap hummusz, ami könnyen tovább ízesíthető. Ha a díszítéshez használt olívaolajba kevés chilit és pirospaprikát keverünk, máris egy paprikás ízű hummuszt kapunk.
https://www.instagram.com/inyencbaba/