De mi is a fatteh? A libanoni konyha klasszikus fogása fokhagymás joghurttal, csicseriborsóval és pirított pitával. A legtöbb helyen a pirított pitakockákat frissen belekeverik a fűszeres joghurtos csicseribe. Tovább gazdagítható más zöldségekkel vagy hússal is. Mi egy nagyon egyszerű változatot alkottunk meg a szlovéniai nyaralásunkon: volt csicserink és római köményünk is az utazó fűszerkészletben, a többi pedig már adta magát. Most mondhatjátok, hogy na de ki visz magával tahinit a nyaralásra? Megnyugtatlak, mi sem vittünk és nélküle is tökéletes volt. Itthon azért hajtott a kíváncsiság, hogy milyen a szezámkrémmel gazdagítva, így az is került bele. Az eredmény egy tökéletesen krémes vega finomság, ami nagyon könnyen veganizálható is.
Egy újabb közel-keleti kenegetős, ami remekül beleillik a kencés válogatásunkba. Ábel és Olívia szerint is finomabb, mint a hummusz - pedig lényegében ugyanazok az összetevők vannak benne egy kis joghurttal felturbózva. Egy igazi 10 perces finomság, de ha van időd süss hozzá friss házi csapatit. A legegyszerűbb indiai lepényféle és szintén 15 perc alatt megvan. A konyhában terjengő frissen sült lepényillatban valahogy mindig jobban esik a vacsora 😊. Ha nincs időd/energiád, kapj elő egy bolti pitát vagy tortillát… netán egy sima pirítóst és élvezd a közel-keleti ízeket!
Mennyi idősen:
A csicseriborsót már 7-8 hónapos kortól be lehet vezetni a babának, hogy ismerkedjen vele. Ilyenkor kombinálhatjuk a csicserit párolt körtével és pici fahéjjal, akkor egy édeskésebb ízvilágot kapunk, édeskrumplival és csipet római köménnyel pedig egy sósabb változatot készíthetünk. A csicseriborsó bevezetésével egy szuper tápanyagforrással ismertethetjük meg a babát kitűnő fehérje- és kalciumforrás, magas vas- és rosttartalommal.
7-8 hónapos kortól a szemámmag is bevezethető, a többi olajos maghoz hasonlóan először nagyon keveset és őrölt formában kínáljuk a babának. Belekeverhetjük zöldség és húsgolyókba vagy kínálhatjuk magkrém formájában – szezámpaszta (tahini) – pl. joghurt vagy zabkása tetejére. Ekkor a joghurt is bevezethető már a baba étrendjébe.
A csicserit összenyomkodva elkeverhetjük a joghurttal ízesíthetjük kevés római köménnyel és néhány csepp olajat is keverhetünk hozzá, akkor már kapunk egy baba változatot a lenti receptre.
A teljes receptet 1 éves kor után ajánlom. A nyers fokhagyma fogyasztása sokszor okozhat gyomorpanaszokat (felnőtteknél is), ha erőteljesnek érzed a fohagyma ízét, használj kevesebbet, vagy forrázással is finomabbra hangolható az íze.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: tahini (elhagyható)
Mihez használhatod még: hummusz, baba ganoush (közel-keleti padlizsánkrém)
Ha konzerv csicseriborsót használunk azt lecsöpögtetjük a főzőlétől és átmossuk csapvízzel. A tahinit csomómentesre keverjük a joghurttal. Utána előveszünk egy nagyobb tálat és mindent hozzákeverünk a csicserihez: joghurtot, citromlevet, olívaolajat, belenyomjuk a gerezd fokhagymát és római köménnyel és sóval ízesítjük.
Ha van otthon fenyőmag, akkor egy száraz serpenyőben pirítsunk a tetejére és friss aprított korianderrel vagy petrezselyemmel is díszíthetjük.
Tipp: