Kakaós-mandulás keksz
Leírás
Gluténmentes zabpehelyliszttel készítve a keksz gluténmentes lesz.
Mennyi idősen: kakaópor, tojásfehérje miatt 1 éves kor után javaslom.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók
Elkészítés
-
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A friss datolyát aprítóban pürésítjük. Ha túl száraznak érezzük, akkor adjunk hozzá 1-2 ek vizet.
-
Alaposan elkeverjük a száraz hozzávalókat majd hozzáadjuk a tojásfehérjét és a datolyapürét. Az egészet addig gyúrjuk, amíg szép homogén masszává áll össze. Próbáljuk ezt minél gyorsabban tenni, mert a kézmelegtől a datolyapüré még jobban ellágyul. Ha már nem ragacsos a massza, akkor helyezzük egy folpackba vagy szilikon sütőlapra, és hajtsuk rá enyhén és nyomjuk meg úgy, hogy egy kb. 3 cm vastag tésztát kapjunk. Rakjuk a hűtőbe legalább egy órára. Minél jobban lehűl a tészta annál lassabban fog ellágyulni szaggatás közben. Megéri várni.
-
Ha letelt a pihentetési idő helyezzük egy szilikon sütőlapra, rakjuk a tetejére a csomagolásnak használt fóliát (vagy egy másik sütőlapot) és a kettő között nyújtsuk kb. 2-3 mm vastagra. Vegyük elő a kedvenc sütiszaggatóinkat és indulhat a móka. A datolya miatt a tészta puha és krémes, de hidegen szépen lehet szaggatni. Szaggatunk, összegyúrunk, megint szaggatunk, amíg a tészta el nem fogy. A kész formákat sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk és kb. 13-15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve még enyhén puhák lesznek, de emiatt ne aggódjunk: hagyjuk kihűlni, mire teljesen meghűlik ropogós lesz. Légmentesen záródó dobozban néhány napig eláll.