Kanári-szigeteki mojo csirke, sült tavaszi zöldségekkel, pestoval
Leírás
Mennyi idősen: a csirke fűszerezése nem erőteljes, de a babának készíthetjük kevesebb fűszerrel és azt ne sózzuk be. A sült zöldségeket és husit kínáljuk a baba igényeinek megfelelően darabolva vagy pürésítve. A pesto esetében pedig nem a zöldek hanem az olajos magok és a sajt jelenti a szűk keresztmetszetet, ami alapján el kell dönteni, hogy mikor adod a babának. Mindig olyan magot használj, amit már előzőleg bevezettél neki és sajtot pedig csak pasztörizáltat adj hozzá. Pestot az intenzív íze miatt csak 10 hónapos kor után javaslom.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (4-5 adaghoz):
Hozzávalók a mojo fűszerkeverékhez:
Hozzávalók a pestohoz:
Elkészítés
-
Először a fűszerkeveréket állítjuk össze. A fűszerkeveréket sóval összekeverjük (a só mennyisége a csirke csont nélküli tömegének kb. 1%-a legyen) és jól belemasszírozzuk a húsba. Minimum pár órát, de akár egy éjszakát is állhat a fűszerben a csirke.
-
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A zöldségeket megtisztítjuk. Ha újkrumplit és új gyökérzöldségeket használunk, akkor nem szükséges hámozni, elég csak alaposan átsúrolni őket. A répát és fehérrépát vastagabb karikákra, a krumplit és karalábét kockákra vágjuk, a retket negyedeljük. A levelét ne dobjuk el, abból készül a pesto.
-
A zöldségeket a retek kivételével átforgatjuk 2-3 ek olívaolajjal, sózzuk és elrendezzük egy nagy tepsiben. A csirkecombot is összeforgatjuk 2 ek olajjal és az is mehet a zöldségek mellé. Ha nem combfilét, hanem csontos combokat használunk, akkor azokat kb. 15-20 percig süssük magában és csak utána pakoljuk mellé a zöldségeket. Süssük a csirkét és a zöldségeket 30 percig és akkor forgassuk közé a darabolt retket is. Süssük újabb 10 percig.
-
Amíg sül a csirke készítsük el a pestot. A retek levelét alaposan átmossuk, hogy ne maradjon rajta homok. A leveleket forrásban lévő vízzel leöntjük és 1-2 percig állni hagyjuk benne, hogy kicsit összeessenek. Leszűrjük és hagyjuk teljesen lecsepegni.
-
Megtisztítjuk a fokhagymát, kettévágjuk a gerezdeket és kivágjuk a közepéből a hajtást. Vizet forralunk és néhány másodpercre beledobjuk, majd hideg vízben hagyjuk lehűlni. A nyers fokhagyma erőteljes és a gyomrot bántó ízét tudjuk ezzel a két lépéssel semlegesíteni, helyette csak kellemes fokhagyma aroma marad ami a babának sem árt. Ha téged nem zavar a nyers fokhagyma, akkor ezt a lépést ki is hagyhatod.
-
Lereszeljük a sajtokat (ha azt használunk és nem sörélesztőpelyhet). Késes aprítóba pakoljuk a zöldeket, a fokhagymát, a napraforgómagot és ráöntjük az olajat. Pépes állagúra dolgozzuk. Ha kész, belekeverjük a reszelt parmezánt/élesztőpelyhet, ízlés szerint sózzuk. A maradék pesto hűtőben néhány napig eláll. Arra kell figyelni, hogy a tetejét fedjük be olajjal.
-
Ha megsült a csirke és a zöldségek akkor jó bőven kanalazunk a tetejére a pestoból.
Megjegyzések
Tipp:
- A parmezánt a pestoban sörélesztőpehellyel is helyettesíthetjük, azzal is nagyon finom lesz. Szinte megszólalásig helyettesíti benne. Arra figyeljünk, hogy a pehely viszont több olajat vesz fel, jobban megszívja magát. Adjunk hozzá plusz olajat még, ha túl száraznak látjuk.
- Fűszerkeverékből érdemes nagyobb adagot készíteni és a maradékot üvegben tárolhatjuk. Olívaolajjal és kevés borecettel keverve nagyon jó mártogatós szósz készíthető belőle. Grillhúsok, krumpli, halak, de egyszerű előételként kenyér mellé is finom.