Káposztás pirított rizs kurkumával

Teljes idő: 40 perc Nehézség: Kezdő
Ez a recept „maradékmentés”-nek indult, de mivel még a szomszédok is szerették (beleértve egy két és fél éves kislányt) és végül a receptet is elkérték, így végül önálló étel lett belőle. A nepáli tésztabatyuból, a momóból maradt egy adag káposztás / kurkumás / garam masalás töltelék. Ehhez főztem egy adag rizst, szósznak pedig egy paradicsomos, szójaszószos változat került rá - akárcsak a momo mártogatós szósza. Frissítőnek frissen aprított koriander, petrezselyem, újhagyma szára is tökéletes hozzá (bármelyik, vagy egyszerre mindegyik mehet rá), ami épp van otthon. Szuper kis vegán fogás, amit tovább gazdagíthatunk tojással, vagy egy kevés maradék sült husival is.
pinit Galéria megtekintése 1 kép

Káposztás pirított rizs kurkumával

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 perc Főzési/sütési idő 30 perc Teljes idő 40 perc

Leírás

Mennyi idősen: a baba változatot 7-8 hónapos kortól adhatjuk. Ekkor a szószt módosítani szükséges: a szójaszósz helyett paradicsomszószt használunk. Szójaszószt csak 1 éves kor után javasolt használni. Elsőre készítünk a babának egy enyhébb ízvilágú kevésbé összetett ételt és utána az alapot fokozatosan gazdagíthatjuk. Lényeg itt is a fokozatosság.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Ha baba változatot is készítünk, akkor célszerű azzal kezdeni, és utána készíteni el a minden hozzávalót tartalmazó verziót.

Hozzávalók a baba változathoz (a felnőtt adagból lecsippenthetjük a hozzávalókat):

🔸 1 db újhagyma fehér része

🔸 fél marék reszelt sárgarépa

🔸 fél marék apróra vágott káposzta

🔸 kb. egy marék főtt rizs

🔸 2 ek házi paradicsomszósz (vagy bolti üveges)

🔸 1 tk frissen aprított petrezselyem/koriander

🔸 1 tk olaj (pl. szőlőmagolaj)

Későbbiekben adhatunk hozzá:

🔸 fél gerezd fokhagyma

🔸 nagyon kevés friss, reszelt gyömbér (9-10 hónapos kortól)

🔸 egy-egy csipet kurkuma és garam masala

🔸 tojás (9-10 hónapos kortól)

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: garam masala (Spájz rovatban bővebben olvashatsz róla)

Ínyenc baba recept, amihez még használhatod: Garam masalás babkrém mozzarellával, Butter paneer, Momo (nepáli tésztabatyu)

Hozzávalók (4 adaghoz):

Elkészítés

  1. Főzzük meg előre a rizst, terítsük szét és hagyjuk kihűlni és száradni. Legjobb, ha órákkal vagy egy nappal korábban elkészítjük: a másnapos, száraz rizs sokkal jobban pirul.

  2. Mérjük ki és keverjük össze a szószokat. Készítsünk minden alapanyagot elő, sütés közben nem lesz időnk már ezzel foglalkozni! A sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeljük, a káposztát is hasonló, apró darabokra vágjuk. A hagymákat aprítjuk, a gyömbért lereszeljük.

  3. Hevítsünk fel jó forróra egy wok serpenyőt 2ek olajjal, majd tegyük bele a hagymát, fokhagymát, gyömbért, pirítsuk kevergessük kb. fél percig. Adjuk hozzá fűszereket, további 1-2 percig hagyjuk illatozni. Mehet hozzá a répa, káposzta is. Kevergessük (vagy rázogassuk, ha autentikusak akarunk lenni) újabb néhány percig, amíg a káposzta kezd puhulni. Üssük bele a tojást is.

  4. Amikor a tojás kezd megszilárdulni, mehet bele a rizs, azzal is pirítsuk le. Ha jó forró a serpenyő és jó száraz a rizs, sercegni fog – ez adja a különleges ízét. Ha a babának most vezeted be a szószokat, akkor az ő adagját itt vedd ki.

  5. Öntsük hozzá a szószokat. Jól keverjük át még egyszer.

  6. Tálaláskor megszórhatjuk frissen aprított korianderrel/petrezselyemmel, nyomjunk rá adagonként egy gerezd lime-ot/citromot és persze a felnőtt verzóba mehet a chlili is.

A baba változat elkészítése

  1. 1 és 2. pont lásd fentebb.

  2. Hevítsünk fel jó forróra egy wok serpenyőt 1tk olajjal, majd tegyük bele a hagymát, pirítsuk kevergessük kb. fél percig. Adjunk hozzá egy-egy csipetnyit a fűszerekből, keverjük el és mehet hozzá a répa, káposzta. Kevergessük újabb egy-két percig. Adjuk hozzá a rizst, kevergessük, pirítsuk egy-két percig, majd adjuk hozzá a paradicsomszószt.

  3. Forgassuk bele az aprított petrezselymet és az egészet rakjuk késes aprítóba vagy villával nyomkodjuk össze, hogy a baba igényeinek megfelelő állagot kapjunk. Ha túl száraznak érezzük adhatunk még hozzá a paradicsomszószból vagy anyatejjel is gazdagíthatjuk.

Megosztás

https://www.instagram.com/inyencbaba/