Káposztás pirított rizs kurkumával
Leírás
Mennyi idősen: a baba változatot 7-8 hónapos kortól adhatjuk. Ekkor a szószt módosítani szükséges: a szójaszósz helyett paradicsomszószt használunk. Szójaszószt csak 1 éves kor után javasolt használni. Elsőre készítünk a babának egy enyhébb ízvilágú kevésbé összetett ételt és utána az alapot fokozatosan gazdagíthatjuk. Lényeg itt is a fokozatosság.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Ha baba változatot is készítünk, akkor célszerű azzal kezdeni, és utána készíteni el a minden hozzávalót tartalmazó verziót.
Hozzávalók a baba változathoz (a felnőtt adagból lecsippenthetjük a hozzávalókat):
🔸 1 db újhagyma fehér része
🔸 fél marék reszelt sárgarépa
🔸 fél marék apróra vágott káposzta
🔸 kb. egy marék főtt rizs
🔸 2 ek házi paradicsomszósz (vagy bolti üveges)
🔸 1 tk frissen aprított petrezselyem/koriander
🔸 1 tk olaj (pl. szőlőmagolaj)
Későbbiekben adhatunk hozzá:
🔸 fél gerezd fokhagyma
🔸 nagyon kevés friss, reszelt gyömbér (9-10 hónapos kortól)
🔸 egy-egy csipet kurkuma és garam masala
🔸 tojás (9-10 hónapos kortól)
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: garam masala (Spájz rovatban bővebben olvashatsz róla)
Ínyenc baba recept, amihez még használhatod: Garam masalás babkrém mozzarellával, Butter paneer, Momo (nepáli tésztabatyu)
Hozzávalók (4 adaghoz):
Elkészítés
-
Főzzük meg előre a rizst, terítsük szét és hagyjuk kihűlni és száradni. Legjobb, ha órákkal vagy egy nappal korábban elkészítjük: a másnapos, száraz rizs sokkal jobban pirul.
-
Mérjük ki és keverjük össze a szószokat. Készítsünk minden alapanyagot elő, sütés közben nem lesz időnk már ezzel foglalkozni! A sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeljük, a káposztát is hasonló, apró darabokra vágjuk. A hagymákat aprítjuk, a gyömbért lereszeljük.
-
Hevítsünk fel jó forróra egy wok serpenyőt 2ek olajjal, majd tegyük bele a hagymát, fokhagymát, gyömbért, pirítsuk kevergessük kb. fél percig. Adjuk hozzá fűszereket, további 1-2 percig hagyjuk illatozni. Mehet hozzá a répa, káposzta is. Kevergessük (vagy rázogassuk, ha autentikusak akarunk lenni) újabb néhány percig, amíg a káposzta kezd puhulni. Üssük bele a tojást is.
-
Amikor a tojás kezd megszilárdulni, mehet bele a rizs, azzal is pirítsuk le. Ha jó forró a serpenyő és jó száraz a rizs, sercegni fog – ez adja a különleges ízét. Ha a babának most vezeted be a szószokat, akkor az ő adagját itt vedd ki.
-
Öntsük hozzá a szószokat. Jól keverjük át még egyszer.
-
Tálaláskor megszórhatjuk frissen aprított korianderrel/petrezselyemmel, nyomjunk rá adagonként egy gerezd lime-ot/citromot és persze a felnőtt verzóba mehet a chlili is.
A baba változat elkészítése
-
1 és 2. pont lásd fentebb.
-
Hevítsünk fel jó forróra egy wok serpenyőt 1tk olajjal, majd tegyük bele a hagymát, pirítsuk kevergessük kb. fél percig. Adjunk hozzá egy-egy csipetnyit a fűszerekből, keverjük el és mehet hozzá a répa, káposzta. Kevergessük újabb egy-két percig. Adjuk hozzá a rizst, kevergessük, pirítsuk egy-két percig, majd adjuk hozzá a paradicsomszószt.
-
Forgassuk bele az aprított petrezselymet és az egészet rakjuk késes aprítóba vagy villával nyomkodjuk össze, hogy a baba igényeinek megfelelő állagot kapjunk. Ha túl száraznak érezzük adhatunk még hozzá a paradicsomszószból vagy anyatejjel is gazdagíthatjuk.