Karalábépestos tészta

A pesto lehet az a „jolly joker” szósz, ami tavasszal a friss zöldek levelét is megmenti. Retek, karalábélevél, sárgarépazöld, mind-mind bátran kerülhet bele. Keverhetjük is őket, ízesítésnek adhatunk hozzá friss bazsalikomleveleket, a drága fenyőmag helyett pedig bátran használjuk az olcsóbb hazai alternatívákat, mint a napraforgómag vagy tökmag. Én most a zsenge karalábé levelét mentettem meg: egy jó adag pesto készült belőle. Alfi nyuszink büszke lenne rám, hogy a kedvencét használom. 😊 A karalábélevél volt az, aminek soha nem tudott ellenállni. Most már tudom, hogy valamit tudott ez a kisnyúl, ízletes finomság lehet nekünk is.
pinit View Gallery 2 photos
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 20 mins Főzési/sütési idő 15 mins Teljes idő 35 perc

Leírás

Az egyszerű tészta alapot feldobhatjuk egy nagyobb adag lágy stracciatella sajttal, néhány szem balzsameceten megfuttatott koktélparadicsommal, de grillezett husik mellé is párosíthatjuk.

Mi is a pesto? Klasszikus változatban kerüljön bele: valami „zöld”, valamilyen olajos mag, sajt, fokhagyma és olaj. Bővebben a pestoról itt.

Mennyi idősen: pesto esetében nem a zöldek hanem az olajos magok és a sajt jelenti a szűk keresztmetszetet, ami alapján el kell dönteni, hogy mikor adod a babának. Mindig olyan magot használj, amit már előzőleg bevezettél neki és sajtot pedig csak pasztörizáltat adj hozzá.

A teljes pestot a karakteres íze miatt 9-10 hónapos kortól és csak kis mennyiségben javaslom.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (2 fő + 1 gyerek részére):

Hozzávalók a karalábélevél pestohoz (kb. 2,5 dl-hez)

Elkészítés

  1. A zöld leveleket alaposan átmossuk. A levelek erős, vastag szár részét eltávolítjuk, így kapunk egy nagy karalábéból (vagy 2 kisebből) kb 8-10 dkg levelet. A leveleket feldaraboljuk és forrásban lévő vízbe dobjuk. Kb 15 percig hagyjuk benne állni, hogy a levelek kicsit összeessenek. Leszűrjük és hagyjuk teljesen lecsepegni. Forrázás nélkül a karalábé levele elég kemény, sokkal darabosabb lenne a végeredmény, nem kapunk egy szép, lágy pestot.

  2. Egy száraz serpenyőt felhevítünk és lepirítjuk benne a napraforgómagot. A pirult íz egy kis exra, még finomabb lesz a végeredmény.

  3. Megtisztítjuk a fokhagymát, kettévágjuk a gerezdeket és kivágjuk a közepéből a hajtást. Vizet forralunk és néhány másodpercre beledobjuk, majd hideg vízben hagyjuk lehűlni. A nyers fokhagyma erőteljes és a gyomrot bántó ízét tudjuk ezzel a két lépéssel semlegesíteni, helyette csak kellemes fokhagyma aroma marad ami a babának sem árt. Ha téged nem zavar a nyers fokhagyma, akkor ezt a lépést ki is hagyhatod.

  4. Késes aprítóba pakoljuk a zöldeket, a fokhagymát, a napraforgómagot és ráöntjük az olajat. Pépes állagúra dolgozzuk. Ha kész, belekeverjük a reszelt parmezánt, ízlés szerint sózzuk és citromlével ízesítjük. Akkor lesz kész, amikor a kóstolgatás átfordul egy ellenállhatatlan vágyba, hogy az egészet bekanalazd.

  5. Kb. 2,5 dl lesz belőle, ha tésztára rakjuk, akkor 30 dkg tésztára (2+1 fő) kb 1 dl pestora van szükség.

https://www.instagram.com/inyencbaba/