Karalábépestos tészta
Leírás
Az egyszerű tészta alapot feldobhatjuk egy nagyobb adag lágy stracciatella sajttal, néhány szem balzsameceten megfuttatott koktélparadicsommal, de grillezett husik mellé is párosíthatjuk.
Mi is a pesto? Klasszikus változatban kerüljön bele: valami „zöld”, valamilyen olajos mag, sajt, fokhagyma és olaj. Bővebben a pestoról itt.
Mennyi idősen: pesto esetében nem a zöldek hanem az olajos magok és a sajt jelenti a szűk keresztmetszetet, ami alapján el kell dönteni, hogy mikor adod a babának. Mindig olyan magot használj, amit már előzőleg bevezettél neki és sajtot pedig csak pasztörizáltat adj hozzá.
A teljes pestot a karakteres íze miatt 9-10 hónapos kortól és csak kis mennyiségben javaslom.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (2 fő + 1 gyerek részére):
Hozzávalók a karalábélevél pestohoz (kb. 2,5 dl-hez)
Elkészítés
-
A zöld leveleket alaposan átmossuk. A levelek erős, vastag szár részét eltávolítjuk, így kapunk egy nagy karalábéból (vagy 2 kisebből) kb 8-10 dkg levelet. A leveleket feldaraboljuk és forrásban lévő vízbe dobjuk. Kb 15 percig hagyjuk benne állni, hogy a levelek kicsit összeessenek. Leszűrjük és hagyjuk teljesen lecsepegni. Forrázás nélkül a karalábé levele elég kemény, sokkal darabosabb lenne a végeredmény, nem kapunk egy szép, lágy pestot.
-
Egy száraz serpenyőt felhevítünk és lepirítjuk benne a napraforgómagot. A pirult íz egy kis exra, még finomabb lesz a végeredmény.
-
Megtisztítjuk a fokhagymát, kettévágjuk a gerezdeket és kivágjuk a közepéből a hajtást. Vizet forralunk és néhány másodpercre beledobjuk, majd hideg vízben hagyjuk lehűlni. A nyers fokhagyma erőteljes és a gyomrot bántó ízét tudjuk ezzel a két lépéssel semlegesíteni, helyette csak kellemes fokhagyma aroma marad ami a babának sem árt. Ha téged nem zavar a nyers fokhagyma, akkor ezt a lépést ki is hagyhatod.
-
Késes aprítóba pakoljuk a zöldeket, a fokhagymát, a napraforgómagot és ráöntjük az olajat. Pépes állagúra dolgozzuk. Ha kész, belekeverjük a reszelt parmezánt, ízlés szerint sózzuk és citromlével ízesítjük. Akkor lesz kész, amikor a kóstolgatás átfordul egy ellenállhatatlan vágyba, hogy az egészet bekanalazd.
-
Kb. 2,5 dl lesz belőle, ha tésztára rakjuk, akkor 30 dkg tésztára (2+1 fő) kb 1 dl pestora van szükség.