Katong laksa (Utazásunk ízei IV. rész – Szingapúr)
Leírás
Miért is ez a kedvenc ételünk? Mi valójában a laksa? Umami nagy dózisban: hús- és rákleves egyszerre, kókusztej és rengeteg ázsiai fűszer sok-sok tésztával. A három éves kislányunk is imádja, mert édes/umamis és el lehet úgy készíteni, hogy ne csípjen. Az igazi katong laksa intenzíven halas ízű/szagú a rákpaszta, szárított rák és a halszósz triójától… de nem biztos, hogy ezt minden gyerek szereti. Emiatt a paszta és a leves receptjében csak annyit írtunk ami nem túlzó… tálalás után a “sambal” és a halszósz legyen az asztalon, és a felnőttek használják bátran!
A főzés legnehezebb része a laksa paszta elkészítése, ami hordozza az utánozhatatlan ízét a citromnádnak, galangalnak, szárított ráknak, rákpasztának és kurkumának. Ezek beszerzése kihívás lehet, de az általunk írt lelőhelyeken szinte mindig minden kapható. Ha egy-két dolog mégsem, ne keseredjünk el: vágjunk bele bártan és ízesítsük kedvünkre! Bolti laksa pasztával viszont csak akkor próbálkozzunk ha nem eszik majd gyerek belőle: ezek kivétel nélkül sok chilit tartalmaznak.
Mennyi idősen: a leves lelke a curry pasta, amiben nagyon sok hozzávaló van. A karakteres ízek miatt 1 éves kor után javaslom csak.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: citromnád, galangal, rákpaszta, szárított rák, halszósz, mungóbabcsíra (Spájz rovatban mindegyikről részletesen is olvashatsz, tippekkel egyetemben, hogy mi hol szerezzük be)
- citromnád
Ínyenc baba recept, amihez használhatod még: citromnádas zöldségek kókusztejben
- halszósz
Ínyenc baba recept, amihez használhatod még: vietnámi uborkasaláta
- mungóbabcsíra
Ínyenc baba recept, amihez használhatod még: pad thai
Hozzávalók (4 adaghoz főételként):
Laksa pastához (2 főzéshez elegendő):
A “sambal”-hoz:
Elkészítés
-
A laksa pasztához a citromnádat hosszában felvágjuk, levesszük a külső kemény héját és a fás végeit. A zsenge belső részét minél apróbbra vágjuk a vágódeszkán. A galangalt/gyömbért is meghámozzuk és ezt is a lehető legapróbbra vágjuk. (A kész levesben ez a két alapanyag a legzavaróbb, ha az aprító nem pürésíti le tökéletesen.) A laksa paszta többi hozzávalójával együtt egy aprítóban vagy botmixerrel addig pürésítjük amíg homogén de folyós massza nem lesz bebőle. Ha túl száraz/darabos akkor vízzel hígíthatjuk. A por alakú fűszereket a legvégén adjuk csak hozzá. (Ne lepődjünk meg, hogy ez a paszta önmagában még nem lesz finom).
-
Elkészítjük a “sambal”-t ami a csípősséget és az intenzív halízt adja majd a felnőtteknek (igény szerint). A rákpasztát a vízzel elkeverjük krémesre, majd az olajjal és a chilivel együtt pár percen át összeforraljuk egy lábasban, hogy az ízei összeérjenek. Csípős pasztát kell kapjunk, intenzív halas utóízzel.
-
A csirkemellet szétvágjuk két fél mellre és a csontra, majd a mellet három-három csíkra vágjuk. Egy mély lábasban felhevítjük az olajat, majd lepirítjuk benne a húst, hogy helyenként pirult barna színt kapjon. Kivesszük egy tányérra, majd a currypasztát melegítjük alacsonyabb lángon, hogy a paszta (benne a sok hagyma) átpiruljon és az olaj is átvegye a fűszerek ízét.
-
Visszatesszük a csirkét, felöntjük a vízzel vagy húslevessel és belekanalazzuk a kókusztejet is. Kb. 30 percig főzzük.
-
Közben meleg vízben kiolvasztjuk a rákot és megfőzzük a tésztát. A kész tésztára tálalásig engedjünk langyos vizet, hogy ne tapadjon össze. A babcsírát leöntjük lobogó forró vízzel kb. fél-egy percre: ez kissé megpuhítja, fertőtleníti a felszínét… de roppanós marad. Utána azonnal hideg vízbe dobjuk és lehűtjük.
-
Kivesszük a csirkehúst és csontot a levesből. Beledobjuk a kiolvasztott rákokat és kb. 3-4 percig főzzük majd kiszedjük. (A főzési idő mérettől is függ, mi kb 4-5 cm-es garnélákat használunk). Érdemes megszámolni, hogy mennyi garnélát raktunk bele, hogy tudjuk mennyit kell kivadászni.
-
A csirkemell húsát késsel vagy villával falatnyi darabokra szeleteljük/tépkedjük. A tésztát is érdemes egy konyhai ollóval apró darabokra vágni, hogy ne csússzon le a kanálról (de ehetjük pálcikával is, autentikusan).
-
Készítsünk elő nagy, mély leveses tálakat, halmozzunk bele a tésztából és a csirkemell falatokból. Merjünk rá a levesből, pakoljuk rá a rákokat, babcsírát, ízesítsük a “sambal”-lal és halszósszal.
-
A gyerek adaghoz érdemes lehet a levest egy teaszűrővel átszűrni, így a laksa paszta darabjaitól mentesen esetleg szívesebben eszik.
Megjegyzések
Tipp:
- A laksa paszta elkészítése a főzés nehezebb része, utána már sokkal könnyebb, mint egy hús- vagy gulyáslevest összedobni. Ha elsőre ízlik az étel érdemes legközelebb több adagot készíteni a pasztából, mert lefagyasztva fél évig is eláll és semmit sem veszít a minőségéből.