Katong laksa (Utazásunk ízei IV. rész – Szingapúr)

A leg-leg-legjobb étel, amit valaha ettünk. Kezdő ázsiai utazókként rögtön elsőre beleszerettünk ebbe az aranysárga kókusztejes levesbe - annak ellenére, hogy egy kifejezetten csipős verzióval kezdtünk. Folyt a könnyünk (és már nem csak a 40 fokos hőségtől izzadtunk), mégis mosolyogva néztünk össze: “hűha, ez nem semmi”. A szingapúri “328 Katong Laksa” meglátogatása óta mindenhol kerestük a maláj vagy szingapúri laksát és mivel nem találtunk ilyet Budapesten, így internetes receptek alapján megalkottuk a saját verziónkat. Próbáljátok ki, nem hisszük hogy bárkinek csalódást okozna!
pinit View Gallery 2 photos

Katong laksa (Utazásunk ízei IV. rész – Szingapúr)

Nehézség: Középszint Elkészítési idő 30 mins Főzési/sütési idő 60 mins Teljes idő 1 óra 30 perc

Leírás

Miért is ez a kedvenc ételünk? Mi valójában a laksa? Umami nagy dózisban: hús- és rákleves egyszerre, kókusztej és rengeteg ázsiai fűszer sok-sok tésztával. A három éves kislányunk is imádja, mert édes/umamis és el lehet úgy készíteni, hogy ne csípjen. Az igazi katong laksa intenzíven halas ízű/szagú a rákpaszta, szárított rák és a halszósz triójától… de nem biztos, hogy ezt minden gyerek szereti. Emiatt a paszta és a leves receptjében csak annyit írtunk ami nem túlzó… tálalás után a “sambal” és a halszósz legyen az asztalon, és a felnőttek használják bátran!

A főzés legnehezebb része a laksa paszta elkészítése, ami hordozza az utánozhatatlan ízét a citromnádnak, galangalnak, szárított ráknak, rákpasztának és kurkumának. Ezek beszerzése kihívás lehet, de az általunk írt lelőhelyeken szinte mindig minden kapható. Ha egy-két dolog mégsem, ne keseredjünk el: vágjunk bele bártan és ízesítsük kedvünkre! Bolti laksa pasztával viszont csak akkor próbálkozzunk ha nem eszik majd gyerek belőle: ezek kivétel nélkül sok chilit tartalmaznak.

Mennyi idősen: a leves lelke a curry pasta, amiben nagyon sok hozzávaló van. A karakteres ízek miatt 1 éves kor után javaslom csak.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: citromnád, galangal, rákpaszta, szárított rák, halszósz, mungóbabcsíra (Spájz rovatban mindegyikről részletesen is olvashatsz, tippekkel egyetemben, hogy mi hol szerezzük be)

  • citromnád

Ínyenc baba recept, amihez használhatod még: citromnádas zöldségek kókusztejben

  • halszósz

Ínyenc baba recept, amihez használhatod még: vietnámi uborkasaláta

  • mungóbabcsíra

Ínyenc baba recept, amihez használhatod még: pad thai

Hozzávalók (4 adaghoz főételként):

Laksa pastához (2 főzéshez elegendő):

A “sambal”-hoz:

Elkészítés

  1. A laksa pasztához a citromnádat hosszában felvágjuk, levesszük a külső kemény héját és a fás végeit. A zsenge belső részét minél apróbbra vágjuk a vágódeszkán. A galangalt/gyömbért is meghámozzuk és ezt is a lehető legapróbbra vágjuk. (A kész levesben ez a két alapanyag a legzavaróbb, ha az aprító nem pürésíti le tökéletesen.) A laksa paszta többi hozzávalójával együtt egy aprítóban vagy botmixerrel addig pürésítjük amíg homogén de folyós massza nem lesz bebőle. Ha túl száraz/darabos akkor vízzel hígíthatjuk. A por alakú fűszereket a legvégén adjuk csak hozzá. (Ne lepődjünk meg, hogy ez a paszta önmagában még nem lesz finom).

  2. Elkészítjük a “sambal”-t ami a csípősséget és az intenzív halízt adja majd a felnőtteknek (igény szerint). A rákpasztát a vízzel elkeverjük krémesre, majd az olajjal és a chilivel együtt pár percen át összeforraljuk egy lábasban, hogy az ízei összeérjenek. Csípős pasztát kell kapjunk, intenzív halas utóízzel.

  3. A csirkemellet szétvágjuk két fél mellre és a csontra, majd a mellet három-három csíkra vágjuk. Egy mély lábasban felhevítjük az olajat, majd lepirítjuk benne a húst, hogy helyenként pirult barna színt kapjon. Kivesszük egy tányérra, majd a currypasztát melegítjük alacsonyabb lángon, hogy a paszta (benne a sok hagyma) átpiruljon és az olaj is átvegye a fűszerek ízét.

  4. Visszatesszük a csirkét, felöntjük a vízzel vagy húslevessel és belekanalazzuk a kókusztejet is. Kb. 30 percig főzzük.  

  5. Közben meleg vízben kiolvasztjuk a rákot és megfőzzük a tésztát. A kész tésztára tálalásig engedjünk langyos vizet, hogy ne tapadjon össze. A babcsírát leöntjük lobogó forró vízzel kb. fél-egy percre: ez kissé megpuhítja, fertőtleníti a felszínét… de roppanós marad. Utána azonnal hideg vízbe dobjuk és lehűtjük.

  6. Kivesszük a csirkehúst és csontot a levesből. Beledobjuk a kiolvasztott rákokat és kb. 3-4 percig főzzük majd kiszedjük. (A főzési idő mérettől is függ, mi kb 4-5 cm-es garnélákat használunk). Érdemes megszámolni, hogy mennyi garnélát raktunk bele, hogy tudjuk mennyit kell kivadászni.

  7. A csirkemell húsát késsel vagy villával falatnyi darabokra szeleteljük/tépkedjük. A tésztát is érdemes egy konyhai ollóval apró darabokra vágni, hogy ne csússzon le a kanálról (de ehetjük pálcikával is, autentikusan).

  8. Készítsünk elő nagy, mély leveses tálakat, halmozzunk bele a tésztából és a csirkemell falatokból. Merjünk rá a levesből, pakoljuk rá a rákokat, babcsírát, ízesítsük a “sambal”-lal és halszósszal.

  9. A gyerek adaghoz érdemes lehet a levest egy teaszűrővel átszűrni, így a laksa paszta darabjaitól mentesen esetleg szívesebben eszik.

Megjegyzések

Tipp:

  • A laksa paszta elkészítése a főzés nehezebb része, utána már sokkal könnyebb, mint egy hús- vagy gulyáslevest összedobni. Ha elsőre ízlik az étel érdemes legközelebb több adagot készíteni a pasztából, mert lefagyasztva fél évig is eláll és semmit sem veszít a minőségéből.
https://www.instagram.com/inyencbaba/