Korea csodája, a “bibimbap”
Leírás
Mennyi idősen:
Nagyon sok összetevős étel, amit persze lehet egyszerűsíteni és az alapanyagokat mással helyettesíteni, de az utánozhatatlan ízt adó szezámolaj és szójaszósz csak 1 éves kortól javasolt, ezért a teljes ételt is akkortól ajánlom. Ha még nem használtál szezámolajat és szójaszószt a babádnak, akkor először csak kis mennyiségben vezesd be, készíts el vele csak egy zöldséget (praktikusan azt, amit a legjobban szeret) és azt tálald rizzsel és tojással. Tipp: a sárgarépa kifejezetten finom lesz a szezámolajtól.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Nehézség: nehéz (nem technikailag – de időigényes!)
Különleges alapanyag: gochujang paszta, mungóbabcsíra (Spar-ban is kapható frissen), szárított shiitake gomba, szójaszósz, szezámolaj (Spájz rovatban részletesen olvashatsz ezekről).
- Ínyencbaba recept, amihez használhatod még: Pirított rizs (szezámolaj, szójaszósz)
Hozzávalók (két felnőtt és egy gyerek részére):
Elkészítés
-
A babcsírát egy tálban leforrázzuk forró vízzel, majd kb. 30mp után hideg vízzel átöblítjük és lecsöpögtetjük. A szárított shiitake gombát a csomagoláson jelzett módon forró vízbe áztatjuk majd átöblítjük – ha elkészült, kb. fél cm csíkokra szeleteljük. A sárgarépát zöldséghámozóval hosszú csíkokra szeleteljük vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük. A paprikát hosszában kb. 2-3cm csíkokra vágjuk majd keresztben 3-5mm darabokra szeleteljük. A húst is apró csíkokra szeleteljük. Ezzel elő is készítettük az alapanyagokat – mindet külön tálba tegyük.
-
Egy kis tálban összekeverünk kb. 50ml mogyoróolajat és 20ml szezámolajat, majd fokhagymanyomóval belenyomjuk a fokhagymát és jól összekeverjük. Ez lesz az az ízes, fokhagymás olaj, amiből minden alapanyagra egyeletesen kell majd tenni. A szezámolajat ne helyettesítsük, utánozhatatlan íze van!
-
Főzzük meg a rizst és tartsuk fedő alatt, melegen a főzés végéig.
-
Felmelegítünk egy wokot vagy mélyebb serpenyőt. Amíg száraz, lepirítjuk rajta a szezámmagot, hogy aranybarna és ropogós legyen – majd kivesszük és félretesszük. A wokban ezután kevés mogyoróolajra dobjuk a friss vagy mikróban kiolvasztott spenótot, hogy összeessen és kicsit átpárolódjon. Ha már nem ropogós, belekeverünk egy adagot a fokhagymás olajból, öntünk rá egy evőkanálnyi szójaszószt majd a wokból kivéve félretesszük. Ugyanezt a párolást elvégezzük külön-külön a sárgarépával és a kápiapaprikával is – ezek is kapnak a fokis olajból, de a szójaszószból nem (elvenné az élénk színüket).
-
A nyers húsra öntünk egy evőkanálnyi szójaszószt és mogyoróolajat, teszünk rá a fokhagymás olajból is, majd készre pirítjuk a wokban. A babcsírát és a shiitake gombát újramelegítés nélkül meglöttyintjük a fokis olajjal és egy kevés szójaszósszal – ha maradt még a fokis olajból, akkor szépen elosztjuk az összes alapanyag között. Minden alapanyagot készen is tegyünk még mindig külön tálba!
-
Utolsó lépés a tálalás előtt a tálaknak megfelelő darabszámú tükörtojás elkészítése. Közben mély levesestálakba szedjük ki a forró rizst (megmikrózhatjuk, ha szükséges). Erre jön középre a friss tükörtojás, majd körbe rakjuk egymás mellé a spenótot, gombát, paprikát, babcsírát, húst, répát és az algát – színek szerint váltakozva. Végül a felnőtt adagot megszórjuk a pirított szezámmaggal és a kevés vízzel felhígított gochujang pasztával (enélkül túl sűrű, lehetetlen egyenletesen elkeverni). A gyerek adaghoz az összetevőket a baba ízlésének és korának megfelelően válogatjuk és felaprítjuk. Frissen fogyasztjuk – gyönyörködés után összekeverve az alapanyagokat. Jó étvágyat!
Megjegyzések
Tipp:
- Shiitake gomba helyett használhatsz friss csiperkét, akár nyersen is.
- A gochujang szószt Erős Pista is helyettesítheti – bár ízben annyira állnak közel, mint a pizza és a kenyérlángos.
- Algalapot vehetsz táblásat (ezt használják a sushihoz) és magad vagdoshatod ollóval apró csíkokra – ahogy egy iratmegsemmisítő is teszi. De ha szerencséd van kaphatsz belőle eleve csíkozott verziót. Ha egyik sem sikerül – hagyd ki, enélkül is finom lesz!