Korea csodája, a “bibimbap”

Ez az étel igazi szemet gyönyörködtető műremek – és nem kevésbé finom, mint amennyire szép. A velejét a sokféle szín és íz összhangja adja, amelyek remekül kiegészítik egymást. Szingapúrban fedeztük fel ezt a csodát. Már elsőre annyira ízlett, hogy tudtuk újra meg kell kóstolnunk. Hosszú ideig bóklásztunk a szingapúri plázákra emlékeztető aluljáróhálózatban, mire újra megtaláltuk. Természetesen megérte a keresgélés 😊 Itthon is hosszasan kutattunk, hogy hol ehetnénk ilyet, de végül inkább megcsináltuk a saját házi változatunkat. Az elkészítésére sajnos megkerülhetetlenül egy óra aktív munkát igényel – addig bízd a gyereket valaki másra. És ne keseredj el, ha egy-egy alapanyagot esetleg nem sikerül beszerezned – légy kreatív és helyettesíts, mint McGyver! A kulcs a rizs, tojás, szezámolaj és szójaszósz – minden más helyettesíthető. Uborkával, cukkinivel, padlizsánnal is ugyanolyan finom lesz – a lényeg a színek és ízek kavalkádja!
pinit View Gallery 1 photo

Korea csodája, a “bibimbap”

Nehézség: Haladó Elkészítési idő 60 mins Teljes idő 1 óra

Leírás

Mennyi idősen:

Nagyon sok összetevős étel, amit persze lehet egyszerűsíteni és az alapanyagokat mással helyettesíteni, de az utánozhatatlan ízt adó szezámolaj és szójaszósz csak 1 éves kortól javasolt, ezért a teljes ételt is akkortól ajánlom. Ha még nem használtál szezámolajat és szójaszószt a babádnak, akkor először csak kis mennyiségben vezesd be, készíts el vele csak egy zöldséget (praktikusan azt, amit a legjobban szeret) és azt tálald rizzsel és tojással. Tipp: a sárgarépa kifejezetten finom lesz a szezámolajtól.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Nehézség: nehéz (nem technikailag – de időigényes!)

Különleges alapanyag: gochujang paszta, mungóbabcsíra (Spar-ban is kapható frissen), szárított shiitake gomba, szójaszósz, szezámolaj (Spájz rovatban részletesen olvashatsz ezekről).

  • Ínyencbaba recept, amihez használhatod még: Pirított rizs (szezámolaj, szójaszósz)

Hozzávalók (két felnőtt és egy gyerek részére):

Elkészítés

  1. A babcsírát egy tálban leforrázzuk forró vízzel, majd kb. 30mp után hideg vízzel átöblítjük és lecsöpögtetjük. A szárított shiitake gombát a csomagoláson jelzett módon forró vízbe áztatjuk majd átöblítjük – ha elkészült, kb. fél cm csíkokra szeleteljük. A sárgarépát zöldséghámozóval hosszú csíkokra szeleteljük vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük. A paprikát hosszában kb. 2-3cm csíkokra vágjuk majd keresztben 3-5mm darabokra szeleteljük.  A húst is apró csíkokra szeleteljük. Ezzel elő is készítettük az alapanyagokat – mindet külön tálba tegyük.

  2. Egy kis tálban összekeverünk kb. 50ml mogyoróolajat és 20ml szezámolajat, majd fokhagymanyomóval belenyomjuk a fokhagymát és jól összekeverjük. Ez lesz az az ízes, fokhagymás olaj, amiből minden alapanyagra egyeletesen kell majd tenni. A szezámolajat ne helyettesítsük, utánozhatatlan íze van!

  3. Főzzük meg a rizst és tartsuk fedő alatt, melegen a főzés végéig.

  4. Felmelegítünk egy wokot vagy mélyebb serpenyőt. Amíg száraz, lepirítjuk rajta a szezámmagot, hogy aranybarna és ropogós legyen – majd kivesszük és félretesszük. A wokban ezután kevés mogyoróolajra dobjuk a friss vagy mikróban kiolvasztott spenótot, hogy összeessen és kicsit átpárolódjon. Ha már nem ropogós, belekeverünk egy adagot a fokhagymás olajból, öntünk rá egy evőkanálnyi szójaszószt majd a wokból kivéve félretesszük. Ugyanezt a párolást elvégezzük külön-külön a sárgarépával és a kápiapaprikával is – ezek is kapnak a fokis olajból, de a szójaszószból nem (elvenné az élénk színüket).

  5. A nyers húsra öntünk egy evőkanálnyi szójaszószt és mogyoróolajat, teszünk rá a fokhagymás olajból is, majd készre pirítjuk a wokban. A babcsírát és a shiitake gombát újramelegítés nélkül meglöttyintjük a fokis olajjal és egy kevés szójaszósszal – ha maradt még a fokis olajból, akkor szépen elosztjuk az összes alapanyag között. Minden alapanyagot készen is tegyünk még mindig külön tálba!

  6. Utolsó lépés a tálalás előtt a tálaknak megfelelő darabszámú tükörtojás elkészítése. Közben mély levesestálakba szedjük ki a forró rizst (megmikrózhatjuk, ha szükséges). Erre jön középre a friss tükörtojás, majd körbe rakjuk egymás mellé a spenótot, gombát, paprikát, babcsírát, húst, répát és az algát – színek szerint váltakozva. Végül a felnőtt adagot megszórjuk a pirított szezámmaggal és a kevés vízzel felhígított gochujang pasztával (enélkül túl sűrű, lehetetlen egyenletesen elkeverni).  A gyerek adaghoz az összetevőket a baba ízlésének és korának megfelelően válogatjuk és felaprítjuk. Frissen fogyasztjuk – gyönyörködés után összekeverve az alapanyagokat. Jó étvágyat!

Megjegyzések

Tipp:

  • Shiitake gomba helyett használhatsz friss csiperkét, akár nyersen is.
  • A gochujang szószt Erős Pista is helyettesítheti – bár ízben annyira állnak közel, mint a pizza és a kenyérlángos.
  • Algalapot vehetsz táblásat (ezt használják a sushihoz) és magad vagdoshatod ollóval apró csíkokra – ahogy egy iratmegsemmisítő is teszi. De ha szerencséd van kaphatsz belőle eleve csíkozott verziót. Ha egyik sem sikerül – hagyd ki, enélkül is finom lesz!
https://www.instagram.com/inyencbaba/