Körtével sült mézes-chilis camembert
Leírás
Mennyi idősen: méz csak szigorúan 1 éves kor után adható a babáknak. A legtöbb boltban kapható camembert már szinte kivétel nélkül pasztörizált tejből készül, de ha mégsem pasztörizált terméket vásárolunk (jellemzően termelői sajtok ilyenek) akkor egy maghőmérővel ellenőrizzük, hogy legalább 65 fokos legyen a sütés végén sajt közepe - ezzel mi magunk pasztörizáljuk.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (2 adaghoz):
Elkészítés
-
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy kis tálban elkeverjük a mézet és az olajat a fűszerekkel és fokhagymanyomón át belepasszírozzuk a fokhagymát. Ha kisebb gyereknek is kínáljuk a chilit, sót hagyjuk ki a baba adagból. A sajtokat ha nagyon vastagok akkor két vékonyabb korongra vágjuk, majd az egyik kerek oldalukon hosszában és keresztben is kb 1cm-es rácsok formájában minél mélyebben bevagdossuk (az alján és az oldalán a kéreg maradjon érintetlen). A körtéket négyfelé vágjuk és kicsumázzuk. Előveszünk egy hőálló sütőtálat, a vágott felükkel felfelé belefektetjük a sajtokat és megkenjük a mézes-olajos öntettel. Egy keveset rakjunk félre a körtékre. A sajtokat megemeljük és kicsit meghajlítjuk, így szépen belefolyik a vágásokba a méz. Visszarakjuk a tálba, mellé pakoljuk a körtéket és rálocsoljuk a maradék öntetet.
-
Sütőben addig sütjük, amíg a méz szépen elkezd karamellizálódni, barnulni a sajtok tetején - de a sajt még nem folyik szét. Ehhez kb. 15-20 percre van szükség. Ha elkészült megpirítjuk a kenyér szeleteket és tálaljuk.