Körtével sült mézes-chilis camembert

Sütöttünk már camembert sok mindennel. Egy időben a szilva chutney volt hozzá a kedvenc, aztán jött a vele sült alma… de fix, hogy a tetejére olívaolajjal kevert fokhagyma és rozmaring került. Ez a chilis-mézes változat eddig miért nem jutott eszünkbe? Sokkal finomabb lett. Ha villámgyorsan szeretnénk valamit ebédre vagy vacsorára, ez egy igazi mentőöv. Nekem a legfinomabb a Galagonya tanya kecske camembertjével, azzal az igazi ínyencség - de egy sima bolti camembert változattal is tökéletes.
pinit View Gallery 3 photos
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 mins Főzési/sütési idő 15 mins Teljes idő 25 perc

Leírás

Mennyi idősen: méz csak szigorúan 1 éves kor után adható a babáknak. A legtöbb boltban kapható camembert már szinte kivétel nélkül pasztörizált tejből készül, de ha mégsem pasztörizált terméket vásárolunk (jellemzően termelői sajtok ilyenek) akkor egy maghőmérővel ellenőrizzük, hogy legalább 65 fokos legyen a sütés végén sajt közepe - ezzel mi magunk pasztörizáljuk.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (2 adaghoz):

Elkészítés

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy kis tálban elkeverjük a mézet és az olajat a fűszerekkel és fokhagymanyomón át belepasszírozzuk a fokhagymát. Ha kisebb gyereknek is kínáljuk a chilit, sót hagyjuk ki a baba adagból. A sajtokat ha nagyon vastagok akkor két vékonyabb korongra vágjuk, majd az egyik kerek oldalukon hosszában és keresztben is kb 1cm-es rácsok formájában minél mélyebben bevagdossuk (az alján és az oldalán a kéreg maradjon érintetlen). A körtéket négyfelé vágjuk és kicsumázzuk. Előveszünk egy hőálló sütőtálat, a vágott felükkel felfelé belefektetjük a sajtokat és megkenjük a mézes-olajos öntettel. Egy keveset rakjunk félre a körtékre. A sajtokat megemeljük és kicsit meghajlítjuk, így szépen belefolyik a vágásokba a méz. Visszarakjuk a tálba, mellé pakoljuk a körtéket és rálocsoljuk a maradék öntetet.

  2. Sütőben addig sütjük, amíg a méz szépen elkezd karamellizálódni, barnulni a sajtok tetején - de a sajt még nem folyik szét. Ehhez kb. 15-20 percre van szükség. Ha elkészült megpirítjuk a kenyér szeleteket és tálaljuk.

https://www.instagram.com/inyencbaba/