Kovászos kréker

Miért került Eric Carle "A telhetetlen hernyócska" című könyve a keksz mellé? Két okból is. Az első, hogy az esti tízóraik alkalmával pont olyan vagyok, mint a hernyócska a könyvben: csak eszem és eszem... és még mindig éhes vagyok, így Ábel okkal jegyezte meg, hogy elég nagy a hasonlóság. A másik pedig Olívia, akit a frissen sült keksztől sodrófával sem lehet távol tartani, mert minden trükköt bevet és még a konyhapultra is felmászik utána. Persze sodrófáról szó sincs, de tényleg nehéz neki ellenállni.😊
pinit View Gallery 1 photo

Kovászos kréker

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 5 mins Főzési/sütési idő 15 mins Pihentetési idő 30 mins Teljes idő 50 perc

Leírás

A frissen sült kovászos kenyér valami megfizethetetlen. Az illata, az íze - minden rabul ejtett. Minden egyes alkalom öröm, amikor kiveszem a sütőből. A kenyérsütés legnehezebb része a kovász etetése, a szinte napi szintű szeretgetése. A képlet egyszerű: ha nincs jó kovász, akkor nincs jó kenyér sem. A kovászt életben tartani viszont nemcsak idő, hanem sok-sok kárba veszett liszt is. Mit kezdjek vele, hogy ne a kukában landoljon? Jé, hiszen a piacon vesszük a kovászos krékert én meg kidobom a maradék anyakovászt? Ez most komoly? Gyorsan pakoljunk hozzá valamit... és amíg a kenyérhez melegszik a sütő pont el is készül a keksz tésztája. A végeredmény? Szerintünk annyira finom, hogy abbahagyhatatlan.

Rögtön két változatot is hozok nektek: egy simát és egy "sajtosat" (ami valójában sörélesztőpehellyel készül). Utóbbi akárcsak a parmezán hamisítatlan umami bombaként roppan szét a szánkban. Tégy egy próbát, aztán meséld el! 😉

Mennyi idősen: glutén bevezetését követően beilleszthető a baba étrendjébe. Kisebbeknek készíthetjük szőlőmagolajjal és hagyjuk el a sót. Ha a tésztát vastagabbra nyújtjuk és/vagy kevesebb ideig sütjük, akkor egy puhább kekszet kapunk, amit a legkisebbek is könnyen meg tudnak rágni.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: sörélesztőpehely

Hozzávalók (kb. 7 dl-es befőttesüveghez):

Hozzávalók a sajtos változathoz (kb. 7 dl befőttesüveghez):

Elkészítés

  1. A kétfajta lisztet (és sörélesztőpelyhet a sajtos változatnál) és sót elkeverjük, hozzáadjuk a kovászt, olajat, olvasztott vajat és néhány perc alatt homogén tésztát gyúrúnk belőle. Ha túl száraznak érezzük, akkor adjunk hozzá még óvatosan adagolva egy kevés olajat vagy vajat. Lehet, hogy kicsit még ragacsosnak fogjuk érezni, de a pihentetés után egy szépen kezelhető, nyújtható tésztát kell kapjunk.

  2. Ha letelt a minimum fél óra pihentetés (ha több, akkor még jobb), akkor szilikon sütőpapíron vagy enyhén lisztezett gyúródeszkán kb 1 mm vékonyra nyújtjuk. Beemeljük a tepsibe és pizzaszeletelővel vagy késsel tetszőleges irányokból enyhén bevagdossuk a tetejét. Sütés után így könnyen törik majd a vágások mentén, egyszerűbb darabolni. A tetejét ecsettel megkenjük egy nagyon kevés vízzel – hogy jól tapadjon rá a só – és meghinthetjük durva szemű tengeri sóval.

  3. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, – de a sütési idő attól is függ, hogy milyen vékonyra nyújtottuk a tésztát – amíg szép aranybarna lesz. Kihűlve lesz ropogós. Légmentesen záródó edényben hetekig eláll.

Megjegyzések

 Tipp:

  • a vajat olajra cserélve vegán változat készíthető. Ha intenzív olivás ízre vágyunk, akkor használjunk helyette olívaolajat, de más semleges ízű növényi olajjal is helyettesíthető (pl. napraforgó- vagy szőlőmagolaj).
https://www.instagram.com/inyencbaba/