Labneh (joghurtsajt) karácsonyi köntösben

„Kis étkezések, nagy társaságok” olvasható az egyik mezzés szakácskönyvem borítóján. A karácsony pont erről is szólhatna: ne töltsünk sok időt a konyhában, de jöjjön össze a nagy család és együnk egy jót. Amikor a netet böngészve rábukkantam egy sajtból készített karácsonyfa képére (Szotyi Creations oldalán), tudtam ezt meg kell csinálnom, de mindenképpen labneh-ből, mert azt nálunk az egész család nagyon szereti és egy héten egyszer szinte mindig eszünk valami kenegetőset vacsorára. Még volt egy adag maradék hummusz és sütöttem mellé friss olívaolajos lepényt is. Bármilyen másik lepénnyel is jól működik (chapati, naan) de egy sima pirítós is jó párosítás hozzá. Tulajdonképpen ez most nem is egy új recept, csak néhány régi recept karácsonyi köntösbe öltöztetve. Fogadjátok szeretettel!
pinit View Gallery 1 photo

Labneh (joghurtsajt) karácsonyi köntösben

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 20 mins Pihentetési idő 6 hrs Teljes idő 6 óra 20 perc

Leírás

A joghurtsajt népszerű a közel-keleti és arab konyhában is, ha étteremben mezze válogatást választunk, akkor nagy eséllyel egy labneh is lesz benne. Ennél egyszerűbben elkészíthető sajt nemigen van, viszont kellően krémes, selymes, telt ízű… a legjobb dolog, ami joghurttal történhet. Nem kell hozzá más, mint görög joghurt és némi türelem (mondjuk úgy legalább hat óra) és már falatozhatjuk is a finomságot. A labneh lényegében „sajtkrém”, tehát kenhetjük kenyérre, pitára, remekül passzol gyümölcsökhöz akár főételnek, akár desszertnek. A pirított szezámmag és egy kevés olívaolaj nagyon jól áll neki. Kevés chilivel megszórva pedig a felnőttek kedvében is járhatunk.

Frissen sült házi pitával vagy más lepénnyel igazi kényeztetés mindenkinek. Másik kenegetősnek válasszunk mellé hummuszt, muhammarát, baba ganousht vagy ha nagyobb a társaság mindegyiket.

Mennyi idősen: a joghurtsajtot már 7-8 hónapos kortól kóstoltathatjuk a babával. Keverhetünk bele petrezselymet és kínáljunk mellé a lepényből.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: za’atar (Spájz rovatban)

Hozzávalók (4 adaghoz):

Hozzávalók a labnehhez (joghurtos sajtkrém):

Elkészítés

Labneh karácsonyfa elkészítése

  1. A joghurtot alaposan elkeverjük a sóval. Előveszünk egy nagy tálat, helyezzünk rá egy méretes szűrőt és béleljük ki egy sűrű szövésű konyharuhával, textilpelenkával. Kanalazzuk bele a joghurtot. Fogjunk egy fakanalat és fektessük keresztbe a tálon úgy, hogy a pelenka csücskeit keresztben átkötjük felette. A fakanálon lógatva helyezzük a textilpelenka batyut egy nagy tál vagy kancsó felé. A lényeg, hogy az alja ne érjen bele, maradjon hely a lecsöpögő savónak. Az egészet rakjuk a hűtőbe és várjunk minimum 6 órát, de legjobb, ha egy egész napot állni hagyjuk. A savó ennyi idő alatt szépen kicsöpög belőle és egy sűrű, krémes joghurtsajt marad vissza. Itt mivel formázni kell ajánlott a minél hosszabb csöpögtetés, hogy egy jó tömör sajtot kapjunk, aminek minél kisebb a nedvességtartalma. Ha teljesen kicsöpögött, akkor az egész egy kisgömböccé áll össze.

  2. Az elkészült labnehet folpack fóliára halmozzuk, úgy hogy az egyik irányban több sajt legyen. Betekerjük és egy kúp alakot próbálunk belőle formázni. Minimum 15 percre vagy egy fél órára mélyhűtőbe rakjuk. A sajt ennyi idő alatt nem fagy meg, csak egy nagyon picit keményedik meg a külseje, így könnyebben díszíthető lesz.

  3. A csokor petrezselymet jó apróra vágjuk és hozzákeverjük a za'atart. Egy nagy tányárra, tálcára szórjuk és a kész labnehet egyenletesen beleforgatjuk. Díszítsük szeletelt mandulával, gránátalma maggal, narancshéjjal vagy ami tetszik.

Megjegyzések

Tipp:

  • Za’atar helyett használhatunk csak pirított, őrölt szezámmag és kakukkfű keveréket is. Azt könnyen elkészíthetjük magunknak, de ha tudunk szerezni szumákot, akkor azt se spóroljuk ki belőle.
  • Za’atar házi elkészítését lásd: Spájz rovatban
  • A labnehet érdemes már előző nap elkészíteni, mert minimum 6 órára lesz szükségünk hozzá, hogy besűrűsödjön a joghurt.
  • Minél sűrűbb görög joghurtot választunk, annál több lesz az elkészült sajtunk. Az Auchan saját márkás görög joghurtja kiválóan szerepel. 2 dobozból (800 g) majdnem 500 g sajt lett.
https://www.instagram.com/inyencbaba/