Laoszi darált húsos saláta zöldfűszerekkel (Utazásunk ízei VI. rész – Laosz)
Leírás
Mennyi idősen: a hús sütésénél már használjuk a halszószt, ezért 1 éves kor után javaslom. Ha még először kóstolja a baba, akkor a tésztára ne rakjunk az extra szószból, hanem csak a hús ízesítéséhez használjuk.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: halszósz, thai bazsalikom (Spájz rovatban részletesen), üvegtészta
Ínyenc baba receptek, amihez használhatod még:
- halszósz: sült húsos vietnámi tésztasaláta, vietnámi uborkasaláta,
- thai bazsalikom: sült húsos vietnámi tésztasaláta,
Hozzávalók (4 adaghoz):
Elkészítés
-
Az üvegtésztát forrásban lévő vízzel felöntjük és fedő alatt kb. 5 percig állni hagyjuk. Közben néhányszor mozgassuk át alaposan, hogy ne tapadjon össze. Az elkészült tésztát leszűrjük és hideg vízben hagyjuk állni, hogy ne tapadjon össze.
-
2 ek halszószt, 2 ek lime lével és 1 tk cukorral elkeverünk. Ezt fogjuk sütés végén a húshoz adni. A többi halszószt, lime levet és halszószt elkeverjük a vízzel, ezzel az elkészült ételt fogjuk nyakon önteni.
-
Felaprítjuk a zöldségeket. Az uborkát vékony csíkokra vágjuk, a lilahagymát vékonyan felszeleteljük, a hagymaszárat karikázzuk, a paradicsomokat négyfelé vágjuk. Mozsárban összetörjük a mogyorót.
-
Egy száraz serpenyőt felhevítünk és a száraz rizst közepes/magas hőfokon addig pirítjuk benne, amíg aranyszínű nem lesz. Kevergessük sűrűn, hogy ne égjen oda! Miután kész mozsárban/kávédarálóban zsemlemorzsa méretűre őröljük. Egy kis extra roppanós textúrát fog adni a húshoz keverve.
-
A serpenyőben felhevítjük az olajat (Ha babának nem kínáljunk szórjunk az olajba a chiliből) és lepirítjuk benne a darálthúst. Amikor a hús már kezd pici színt kapni, hozzákeverjük az őrölt rizst. Azzal is átforgatjuk és amikor készre sült a husi, hozzákeverjük az előzőleg elkevert halszószos, lime-os öntetet és aprított mogyorót. (A baba változatban ügyeljünk rá, hogy őrölt formában használjuk vagy hagyjuk el!)
-
Aprítsuk fel a friss zöldfűszereket.
-
Az üvegtésztát leszűrjük, hozzákeverjük az aprított zöldségeket, a tetejére halmozunk a pirított darált húsból. Szórjuk meg a friss zöldekkel. Kínáljunk mellé a halszószos öntetet. Mindenki saját ízlése alapján locsolja meg a tésztát. Nálunk Ábel jó lucskosan szereti én kevesebb öntettel is beérem. 😊 A felnőtt adagot a végén bolondítsuk meg darabolt chilivel, chiliszósszal. Kínálhatunk mellé még extra lime-ot.