Laoszi darált húsos saláta zöldfűszerekkel (Utazásunk ízei VI. rész – Laosz)

Laoszhoz egyaránt köthető életünk egyik legjobb étele (pad thai) és legrosszabb is, de úgy általánosságban nagyon finomakat ettünk. Ez most nem az első étel, amit Laoszból szeretnék megmutatni Nektek és lehet nem is az utolsó. 😊 Egy végeláthatatlannak tűnő biciklizés közben tértünk be az első utunkba eső helyre, ahol a függőágyban egy jó kis gyümölcsturmixszal a kezünkben vártuk, hogy megérkezzen az ebéd. A kis könnyű húsos, tésztás saláta a rengeteg zöldfűszer ízével ízbombaként robbant szét a szánkban. Gyorsan fel is írtuk az étlapról az étel nevét (laoszi laap saláta), hogy ilyet bizony otthon is főzni fogunk. Főzzük is. A laap/larb darált húsos laoszi étel igazi különlegességét a sok friss zöldfűszer adja, ha nincs otthon egy jó nagy maréknyi belőle, akkor inkább ne is fogjunk hozzá, mert bizony az ennek az ételnek ez a sava-borsa. Ha tavasszal a piacon thai bazsalikomra bukkansz a palánták között, markold fel gyorsan, mert ilyen finomságokban kerülhet az asztalra.
pinit Galéria megtekintése 2 képek

Laoszi darált húsos saláta zöldfűszerekkel (Utazásunk ízei VI. rész – Laosz)

Nehézség: Középszint Elkészítési idő 30 perc Teljes idő 30 perc

Leírás

Mennyi idősen: a hús sütésénél már használjuk a halszószt, ezért 1 éves kor után javaslom. Ha még először kóstolja a baba, akkor a tésztára ne rakjunk az extra szószból, hanem csak a hús ízesítéséhez használjuk.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: halszósz, thai bazsalikom (Spájz rovatban részletesen), üvegtészta

Ínyenc baba receptek, amihez használhatod még:

Hozzávalók (4 adaghoz):

Elkészítés

  1. Az üvegtésztát forrásban lévő vízzel felöntjük és fedő alatt kb. 5 percig állni hagyjuk. Közben néhányszor mozgassuk át alaposan, hogy ne tapadjon össze. Az elkészült tésztát leszűrjük és hideg vízben hagyjuk állni, hogy ne tapadjon össze.

  2. 2 ek halszószt, 2 ek lime lével és 1 tk cukorral elkeverünk. Ezt fogjuk sütés végén a húshoz adni. A többi halszószt, lime levet és halszószt elkeverjük a vízzel, ezzel az elkészült ételt fogjuk nyakon önteni.

  3. Felaprítjuk a zöldségeket. Az uborkát vékony csíkokra vágjuk, a lilahagymát vékonyan felszeleteljük, a hagymaszárat karikázzuk, a paradicsomokat négyfelé vágjuk. Mozsárban összetörjük a mogyorót.

  4. Egy száraz serpenyőt felhevítünk és a száraz rizst közepes/magas hőfokon addig pirítjuk benne, amíg aranyszínű nem lesz. Kevergessük sűrűn, hogy ne égjen oda! Miután kész mozsárban/kávédarálóban zsemlemorzsa méretűre őröljük. Egy kis extra roppanós textúrát fog adni a húshoz keverve.

  5. A serpenyőben felhevítjük az olajat (Ha babának nem kínáljunk szórjunk az olajba a chiliből) és lepirítjuk benne a darálthúst. Amikor a hús már kezd pici színt kapni, hozzákeverjük az őrölt rizst. Azzal is átforgatjuk és amikor készre sült a husi, hozzákeverjük az előzőleg elkevert halszószos, lime-os öntetet és aprított mogyorót. (A baba változatban ügyeljünk rá, hogy őrölt formában használjuk vagy hagyjuk el!)

  6. Aprítsuk fel a friss zöldfűszereket.

  7. Az üvegtésztát leszűrjük, hozzákeverjük az aprított zöldségeket, a tetejére halmozunk a pirított darált húsból. Szórjuk meg a friss zöldekkel. Kínáljunk mellé a halszószos öntetet. Mindenki saját ízlése alapján locsolja meg a tésztát. Nálunk Ábel jó lucskosan szereti én kevesebb öntettel is beérem. 😊 A felnőtt adagot a végén bolondítsuk meg darabolt chilivel, chiliszósszal. Kínálhatunk mellé még extra lime-ot.

https://www.instagram.com/inyencbaba/