Momo (Utazásunk ízei, VII. rész – Nepál)
Leírás
Mennyi idősen: intenzív ízű fűszerek, de kicsit kevesebb fűszerrel készítve 11-12 hónapos babának már kóstoltathatjuk. A paradicsomszósznál ügyeljünk rá, hogy a szezámmag és mogyoró nagyon finomra legyen őrölve, hogy ne okozzon gondot a piciknek. Az olajos magok egészben vagy nagyobb darabokban könnyen fulladást okozhatnak.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: garam masala (részletesen Spájz rovatban)
Hozzávalók (kb. 25 db-hoz):
Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a töltelékhez:
Hozzávalók a mártogatóshoz:
Elkészítés
-
A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, hozzáöntjük az olajat és óvatosan adagoljuk hozzá a kézmeleg vizet. Nem ragacsos, ruganyos tésztát kell gyúrjunk kézzel vagy dagasztóval. Letakarjuk és minimum fél órán át hagyjuk pihenni, közben elkészítjük a tölteléket.
-
A fejeskáposztát nagyon apróra vágjuk: vagy egy jó nagy késsel aprítjuk, mint ahogy a petrezselymet szoktuk, vagy dobjuk be aprítóba. A répát és krumplit pedig nagylyukú reszelőn lereszeljük, megszórjuk 2 tk sóval és alaposan elkeverjük. Néhány percig hagyjuk állni, utána alaposan kinyomkodjuk belőle a levet, amit a zöldségek eresztettek.
-
A hagymákat felaprítjuk, a gyömbért meghámozzuk és lereszeljük. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és hozzáadjuk a kurkumát és a garam masalát. Megvárjuk amíg illatozni kezd, akkor adjuk hozzá a hagymákat és gyömbért. Néhány percig együtt pirítjuk a fűszerekkel. A hagymás, fűszeres keverékre rádobjuk a reszelt zöldségeket és egészen rövid ideig összemelegítjük (a zöldségnek roppanósnak, de már nem teljesen nyersnek kell maradnia – hiszen még gőzölni fogjuk.)
-
A tésztát két részre osztjuk és lisztezett deszkán kb. 1 mm vastagra nyújtjuk. Egy kb 10 cm átmérőjű pohárral/bögrével vagy pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. Az elkészült korongokba kb. fél-egy evőkanálnyi tölteléket pakolunk, majd félbe hajtjuk. A felső tésztarészt mindig egy kicsit meghajtjuk, amikor rányomjuk az alsó tésztára, teljesen be kell záródjon anélkül hogy a töltelék kibuggyanna. Így félkör alakú kis töltött tésztákat kapunk – a spanyol empanadához hasonlóan. Kicsit könnyebb módszer (bár Nepálban nem így csinálják), hogy kis batyukat készítünk: a tölteléket a korong közepébe helyezzük és a tetején egy ponton összefogjuk, mint egy kis batyut.
-
Egy nagyobb lábasban, amire párolókosarat vagy fém szűrőt tudunk helyezni, vizet forralunk. A tésztákat a forró víz felett, lefedve vízgőzben készítjük el. Kb. 10-15 percre van szükség, hogy a tészta elkészüljön és a zöldségek is megpuhuljanak.
-
Amíg a tészta párolódik, elkészítjük a mártogatóst. Egy száraz serpenyőt felhevítünk és megpirítjuk benne a szezámmagot, mogyorót (utóbbi, ha pörkölt, akkor már nem szükséges). A pirított magokat aprítóban morzsás állagúra daráljuk. Visszaöntjük a serpenyőbe, hozzáöntjük a paradicsomszószt, szójaszószt, belenyomjuk a fokhagymát. Az egészen egyet rottyantunk és kész is.
-
Az elkészült tésztabatyukat frissen, melegen a mártogatóssal tálaljuk.
Megjegyzések
Tipp:
- a tölteléket tovább gazdagíthatjuk retekkel, piros paprikával is