Momo (Utazásunk ízei, VII. rész – Nepál)

„Nepálban mindenképpen kóstoljátok meg a momo-t!” Egy jó utazó mindig meghallgatja más utazók tanácsait – ha pedig kajáról van szó, akkor egészen biztosan hallgatunk rájuk. Nepálban sem tettünk másként. Az éhség nagy úr, nem válogat, hogy éppen hol jársz, így az első momo-t séta közben, messze a turistás Thamel negyed forgatagától kóstoltuk. Egy aprócska helyen (étteremnek nem neveztnénk), egy férj-feleség páros készítette nekünk az ízletes nepáli töltött tésztabatyukat, néhány nap múlva pedig már egy kis családi főzőiskolában készítettük el mi magunk. Mi is a momo? A nepáliak egyik legnépszerűbb „street food” étele a töltött és gőzölt tésztabatyu, ami pont olyan, mint nálunk a gulyás vagy a paprikás krumpli: sehol nem kapsz két ugyanolyat. Minden családnak megvan a saját receptje, általában csak zöldséggel töltik a kis batyukat (a helyiek szinte mindig így fogyasztják) de kerülhet bele friss sajt vagy hús is. Ezúttal egy zöldséges változatot mutatok Nektek - pont úgy ahogy Kathmanduban a kis családi konyhában is elkészítettük.
pinit View Gallery 1 photo

Momo (Utazásunk ízei, VII. rész – Nepál)

Nehézség: Középszint Elkészítési idő 45 mins Főzési/sütési idő 30 mins Teljes idő 1 óra 15 perc

Leírás

Mennyi idősen: intenzív ízű fűszerek, de kicsit kevesebb fűszerrel készítve 11-12 hónapos babának már kóstoltathatjuk. A paradicsomszósznál ügyeljünk rá, hogy a szezámmag és mogyoró nagyon finomra legyen őrölve, hogy ne okozzon gondot a piciknek. Az olajos magok egészben vagy nagyobb darabokban könnyen fulladást okozhatnak.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: garam masala (részletesen Spájz rovatban)

Hozzávalók (kb. 25 db-hoz):

Hozzávalók a tésztához:

Hozzávalók a töltelékhez:

Hozzávalók a mártogatóshoz:

Elkészítés

  1. A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, hozzáöntjük az olajat és óvatosan adagoljuk hozzá a kézmeleg vizet. Nem ragacsos, ruganyos tésztát kell gyúrjunk kézzel vagy dagasztóval. Letakarjuk és minimum fél órán át hagyjuk pihenni, közben elkészítjük a tölteléket.

  2. A fejeskáposztát nagyon apróra vágjuk: vagy egy jó nagy késsel aprítjuk, mint ahogy a petrezselymet szoktuk, vagy dobjuk be aprítóba. A répát és krumplit pedig nagylyukú reszelőn lereszeljük, megszórjuk 2 tk sóval és alaposan elkeverjük. Néhány percig hagyjuk állni, utána alaposan kinyomkodjuk belőle a levet, amit a zöldségek eresztettek.

  3. A hagymákat felaprítjuk, a gyömbért meghámozzuk és lereszeljük. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és hozzáadjuk a kurkumát és a garam masalát. Megvárjuk amíg illatozni kezd, akkor adjuk hozzá a hagymákat és gyömbért. Néhány percig együtt pirítjuk a fűszerekkel. A hagymás, fűszeres keverékre rádobjuk a reszelt zöldségeket és egészen rövid ideig összemelegítjük (a zöldségnek roppanósnak, de már nem teljesen nyersnek kell maradnia – hiszen még gőzölni fogjuk.)

  4. A tésztát két részre osztjuk és lisztezett deszkán kb. 1 mm vastagra nyújtjuk. Egy kb 10 cm átmérőjű pohárral/bögrével vagy pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. Az elkészült korongokba kb. fél-egy evőkanálnyi tölteléket pakolunk, majd félbe hajtjuk. A felső tésztarészt mindig egy kicsit meghajtjuk, amikor rányomjuk az alsó tésztára, teljesen be kell záródjon anélkül hogy a töltelék kibuggyanna. Így félkör alakú kis töltött tésztákat kapunk – a spanyol empanadához hasonlóan. Kicsit könnyebb módszer (bár Nepálban nem így csinálják), hogy kis batyukat készítünk: a tölteléket a korong közepébe helyezzük és a tetején egy ponton összefogjuk, mint egy kis batyut.

  5. Egy nagyobb lábasban, amire párolókosarat vagy fém szűrőt tudunk helyezni, vizet forralunk. A tésztákat a forró víz felett, lefedve vízgőzben készítjük el. Kb. 10-15 percre van szükség, hogy a tészta elkészüljön és a zöldségek is megpuhuljanak.

  6. Amíg a tészta párolódik, elkészítjük a mártogatóst. Egy száraz serpenyőt felhevítünk és megpirítjuk benne a szezámmagot, mogyorót (utóbbi, ha pörkölt, akkor már nem szükséges). A pirított magokat aprítóban morzsás állagúra daráljuk. Visszaöntjük a serpenyőbe, hozzáöntjük a paradicsomszószt, szójaszószt, belenyomjuk a fokhagymát. Az egészen egyet rottyantunk és kész is.

  7. Az elkészült tésztabatyukat frissen, melegen a mártogatóssal tálaljuk.

Megjegyzések

Tipp:

  • a tölteléket tovább gazdagíthatjuk retekkel, piros paprikával is
https://www.instagram.com/inyencbaba/