Muhammara (közel-keleti paprikakrém) – egyszerűen

Még nem találtunk olyan ismerőst, akinek ne ízlett volna ez a recept. Mi a budapesti Leila’s étteremben szerettünk bele első kóstolásra. A lelke a grillezett paprika, a gránátalma szirup és a dió hármasa. Grill kápia paprikát persze készíthetünk magunk is – de szerencsére készen is kapható, gyerekes szülőként a konzervből készült verzió egyszerűsége és gyorsasága is felülmúlhatatlan érték. A hummusszal és moutabbal-lal együtt gyakran kerül az asztalunkra, amikor nincs kedvünk főzni.
pinit View Gallery 1 photo

Muhammara (közel-keleti paprikakrém) – egyszerűen

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 mins Teljes idő 15 perc

Leírás

Mennyi idősen:

Az egyik fő összetevő a paprika bevezetése a baba 9-10 hónapos korában javasolt. A paprikakrémet ízesíthetjük tahinivel (szezámmagkrém), amit 7-8 hónapos kortól fogyaszthat a baba. (Hummusz receptnél szintén kiemelve olvashatsz róla.) A krémet tovább ízesíthetjük csipet római köménnyel, olívaolajjal és friss korianderrel, petrezselyemmel.

A másik fő alapanyag a dió 11-12 hónapos kortól, mivel olajos mag, először csak kis mennyiségben és őrölt formában adjuk a paprikakrémhez.

A teljes receptet minden hozzávalóval 1 éves kor után javaslom. A gránátalmaszirup cukrot tartalmaz, ha teljesen kerülöd a hozzáadott cukrokat, akkor csak 2 éves kor után add a kenegetőshöz.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: grillezett paprika, tahini, gránátalma szirup

  • Mihez használhatod még:
    - tahini - hummusz, baba ganoush;
    - gránátalma szirup - fűszeres csirkemáj, sajtkrémes kenyérre friss gyümölccsel együtt; salátára

Hozzávalók (kb. 4 dl-hez):

Elkészítés

  1. A diót aprítóban finomra őröljük, egy-két darabot félreteszünk díszítésnek.    

  2. Az őrölt diót kivesszük, majd az aprítóba dobjuk a paprikát és homogén krémmé dolgozzuk. (Ha fagyasztunk is, most tesszük félre). 

  3. Egy keverőtálban alaposan összekeverjük az összes többi hozzávalóval együtt a paprikakrémet. Ha túl száraz lenne, akkor olajjal/vízzel vagy a konzerv levével hígítjuk – ha túl folyós akkor kenyérmorzsa vagy dió segíthet még. Könnyen kenhető de nem folyós állag a cél.

  4. Cukorból épp csak annyi kell bele, hogy ne a savanyú íz domináljon. (ez a gránátalma sziruptól és egyéni ízléstől is függ)

  5. A kész krémet a tetején egész vagy tört dióval, olívaolajjal meglocsolva, petrezselyemmel/korianderrel, gránátalma magokkal (ha az is van otthon) tálaljuk és pitával/tortillával vagy kenyérrel fogyasszuk. Hűtőben 3-4 napig eláll.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:

  • a paprikapüré a fagyasztóban sokáig eláll -  a többi összetevő felolvasztás után könnyen belekeverhető. Így érdemes egyszerre nagyobb adagot turmixolni és fagyasztani a pürét – a hummuszhoz hasonlóan.
https://www.instagram.com/inyencbaba/