Muhammara (közel-keleti paprikakrém) – egyszerűen
Leírás
Mennyi idősen:
Az egyik fő összetevő a paprika bevezetése a baba 9-10 hónapos korában javasolt. A paprikakrémet ízesíthetjük tahinivel (szezámmagkrém), amit 7-8 hónapos kortól fogyaszthat a baba. (Hummusz receptnél szintén kiemelve olvashatsz róla.) A krémet tovább ízesíthetjük csipet római köménnyel, olívaolajjal és friss korianderrel, petrezselyemmel.
A másik fő alapanyag a dió 11-12 hónapos kortól, mivel olajos mag, először csak kis mennyiségben és őrölt formában adjuk a paprikakrémhez.
A teljes receptet minden hozzávalóval 1 éves kor után javaslom. A gránátalmaszirup cukrot tartalmaz, ha teljesen kerülöd a hozzáadott cukrokat, akkor csak 2 éves kor után add a kenegetőshöz.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: grillezett paprika, tahini, gránátalma szirup
- Mihez használhatod még:
- tahini - hummusz, baba ganoush;
- gránátalma szirup - fűszeres csirkemáj, sajtkrémes kenyérre friss gyümölccsel együtt; salátára
Hozzávalók (kb. 4 dl-hez):
Elkészítés
-
A diót aprítóban finomra őröljük, egy-két darabot félreteszünk díszítésnek.
-
Az őrölt diót kivesszük, majd az aprítóba dobjuk a paprikát és homogén krémmé dolgozzuk. (Ha fagyasztunk is, most tesszük félre).
-
Egy keverőtálban alaposan összekeverjük az összes többi hozzávalóval együtt a paprikakrémet. Ha túl száraz lenne, akkor olajjal/vízzel vagy a konzerv levével hígítjuk – ha túl folyós akkor kenyérmorzsa vagy dió segíthet még. Könnyen kenhető de nem folyós állag a cél.
-
Cukorból épp csak annyi kell bele, hogy ne a savanyú íz domináljon. (ez a gránátalma sziruptól és egyéni ízléstől is függ)
-
A kész krémet a tetején egész vagy tört dióval, olívaolajjal meglocsolva, petrezselyemmel/korianderrel, gránátalma magokkal (ha az is van otthon) tálaljuk és pitával/tortillával vagy kenyérrel fogyasszuk. Hűtőben 3-4 napig eláll.
Megjegyzések
ℹ️ Tipp:
- a paprikapüré a fagyasztóban sokáig eláll - a többi összetevő felolvasztás után könnyen belekeverhető. Így érdemes egyszerre nagyobb adagot turmixolni és fagyasztani a pürét – a hummuszhoz hasonlóan.