Narancsos-sütőtökös-sárgarépás galette
Leírás
Mennyi idősen: a galette tésztája a sok vajtól egy elég nehéz tészta 1 éves kor alatt nem javaslom.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (3 adaghoz):
Tésztához:
A feltéthez:
Elkészítés
-
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztához tegyük egy tálba a száraz hozzávalókat liszteket, kukoricadarát, sót, borsot, cukrot és keverjük össze. Öntsük hozzá az olajat és morzsoljuk bele a hideg vajat. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon el teljesen – segít, ha a kezünk is hideg, végül hozzáöntjük a hideg vizet is. Az egészet összegyúrjuk. Egy ragacsos tésztát fogunk kapni. Egy fedeles dobozban/folpackba csomagolva minimum fél, de inkább egy órára a hűtőbe rakjuk.
-
Megtisztítjuk a sütőtököt és a répát. Mindkettőt vékony, kb 2-3 mm vastagon felszeleteljük és egy tálban összeforgatjuk az olajjal, fokhagymával, zsályával, sóval, borssal és naracslével. A sütőben kb. 10-25 percig sütjük. Amikor már kezd puhulni kivesszük. Amíg sülnek a zöldségek a mascarponét elkeverjük a narancs héjával, citromlével és sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
-
A pihentetés után – ekkor már nem fog ragadni a tészta – a tésztánkat egy szilikon sütőpapíron vagy enyhén lisztezett nyújtódeszkán kb. 2-3 mm vastag kör alakra nyújtuk. Megkenjük a mascarponéval úgy hogy kb 4 cm-es sávot a szélén szabadon hagyunk. A krém tetejére halmozzuk az elősütött zöldségeket, ráhajtjuk a tészta peremét és megkenjük az enyhén felvert tojással. Sütőben 30 percig sütjük a galette-t, amíg a széle szép aranybarnára pirul. Ha elkészült hagyjuk langyosra hűlni és csak utána tálaljuk.