Narancsos-sütőtökös-sárgarépás galette

Egy hasonló galette recept miatt egy egész Ottolenghi szakácskönyvet megvettem. Mondhatni itt nyílt ki a könyvesboltban, ez volt a mézesmadzag és utána már csak kíváncsiságból is néztem a többit. A könyv persze már a gyűjtemény része. A galette már önmagában zseniális találmány, szinte bármilyen gyümölccsel vagy zöldséggel működhet. A téli szezonban a sütőtök-répa párosítás pedig szinte elmaradhatatlan. A tészta változatlanul az Ottolonghi verzió: zseniális benne a kukoricadara, extrán roppanós lesz tőle. Az eredeti feltét nekünk túl édes volt a sok-sok mézzel, ami nekem egy főételben tolakodó. A recept tehát egy kicsit egyszerűsítve, gyorsítva a folyamaton és jó adag citrusfélével a saját ízlésünkre lett hangolva.
pinit View Gallery 3 photos
Nehézség: Középszint Elkészítési idő 20 min Főzési/sütési idő 45 min Pihentetési idő 30 min Teljes idő 1 óra 35 perc

Leírás

Mennyi idősen: a galette tésztája a sok vajtól egy elég nehéz tészta 1 éves kor alatt nem javaslom.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (3 adaghoz):

Tésztához:

A feltéthez:

Elkészítés

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztához tegyük egy tálba a száraz hozzávalókat liszteket, kukoricadarát, sót, borsot, cukrot és keverjük össze. Öntsük hozzá az olajat és morzsoljuk bele a hideg vajat. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon el teljesen – segít, ha a kezünk is hideg, végül hozzáöntjük a hideg vizet is. Az egészet összegyúrjuk. Egy ragacsos tésztát fogunk kapni. Egy fedeles dobozban/folpackba csomagolva minimum fél, de inkább egy órára a hűtőbe rakjuk.

  2. Megtisztítjuk a sütőtököt és a répát. Mindkettőt vékony, kb 2-3 mm vastagon felszeleteljük és egy tálban összeforgatjuk az olajjal, fokhagymával, zsályával, sóval, borssal és naracslével. A sütőben kb. 10-25 percig sütjük. Amikor már kezd puhulni kivesszük. Amíg sülnek a zöldségek a mascarponét elkeverjük a narancs héjával, citromlével és sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.

  3. A pihentetés után – ekkor már nem fog ragadni a tészta – a tésztánkat egy szilikon sütőpapíron vagy enyhén lisztezett nyújtódeszkán kb. 2-3 mm vastag kör alakra nyújtuk. Megkenjük a mascarponéval úgy hogy kb 4 cm-es sávot a szélén szabadon hagyunk. A krém tetejére halmozzuk az elősütött zöldségeket, ráhajtjuk a tészta peremét és megkenjük az enyhén felvert tojással. Sütőben 30 percig sütjük a galette-t, amíg a széle szép aranybarnára pirul. Ha elkészült hagyjuk langyosra hűlni és csak utána tálaljuk.

https://www.instagram.com/inyencbaba/