Opciók nyomtatása

Narancsos-sütőtökös-sárgarépás galette

Nehézség Középszint
Idő
Elkészítési idő: 20 20 mins Főzési/sütési idő: 45 45 mins Pihentetési idő: 30 30 mins Teljes idő: 1 óra 35 perc
Leírás

Mennyi idősen: a galette tésztája a sok vajtól egy elég nehéz tészta 1 éves kor alatt nem javaslom.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (3 adaghoz):
    Tésztához:
  • 100 g sima liszt
  • 30 g teljeskiőrlésű liszt (tönkölyt használtam)
  • 20 g kukoricadara
  • 80 g hideg vaj
  • 20 ml olívaolaj
  • 60 ml jó hideg víz
  • 1.5 tk cukor
  • 1 tk
  • 4 tekerésnyi frissen őrölt bors
  • A feltéthez:
  • 250 g megtisztított sütőtök
  • 2 db kisebb sárgarépa (kb 150 g)
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk morzsolt zsályalevél (lehet friss is)
  • 0.5 db narancs leve
  • 125 g mascarpone
  • 0.5 db citrom leve
  • 1 db kezeletlen narancs héja lereszelve
  • 1 db tojás
  • só, frissen őrölt bors
Elkészítés
  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztához tegyük egy tálba a száraz hozzávalókat liszteket, kukoricadarát, sót, borsot, cukrot és keverjük össze. Öntsük hozzá az olajat és morzsoljuk bele a hideg vajat. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon el teljesen – segít, ha a kezünk is hideg, végül hozzáöntjük a hideg vizet is. Az egészet összegyúrjuk. Egy ragacsos tésztát fogunk kapni. Egy fedeles dobozban/folpackba csomagolva minimum fél, de inkább egy órára a hűtőbe rakjuk.

  2. Megtisztítjuk a sütőtököt és a répát. Mindkettőt vékony, kb 2-3 mm vastagon felszeleteljük és egy tálban összeforgatjuk az olajjal, fokhagymával, zsályával, sóval, borssal és naracslével. A sütőben kb. 10-25 percig sütjük. Amikor már kezd puhulni kivesszük. Amíg sülnek a zöldségek a mascarponét elkeverjük a narancs héjával, citromlével és sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.

  3. A pihentetés után – ekkor már nem fog ragadni a tészta – a tésztánkat egy szilikon sütőpapíron vagy enyhén lisztezett nyújtódeszkán kb. 2-3 mm vastag kör alakra nyújtuk. Megkenjük a mascarponéval úgy hogy kb 4 cm-es sávot a szélén szabadon hagyunk. A krém tetejére halmozzuk az elősütött zöldségeket, ráhajtjuk a tészta peremét és megkenjük az enyhén felvert tojással. Sütőben 30 percig sütjük a galette-t, amíg a széle szép aranybarnára pirul. Ha elkészült hagyjuk langyosra hűlni és csak utána tálaljuk.