Nyári esték II. – Mexikói húsos taco kukorica salsával és babkrémmel
Leírás
A lenti receptsor bonyolultnak tűnhet - de jó hír, hogy az egész együttesen egy fél óra alatt bőven elkészíthető, házi lepénysütéssel együtt is maximum egy óra alatt elkészül. A babkrémet és kukuricasalsát előre is elkészítheted - ha egy keveset áll, még jót is tesz az ízeknek. Ha a házi tortilla mellett döntesz nem bánod meg, azzal lesz az igazi és frissen sülő kukoricalisztes lepénytől még kellemes illat is lengi be majd a konyhát.
Ha még csak barátkozol a mexikói konyhával, akkor ez egy remek választás: az ízek nem túl erősek/fűszeresek és nem kell hozzá semmilyen különleges alapanyag. A kezdő kombinációnk a kukoricasalsa, babkrém, hús és tejföl, amit kedved szerint tovább gazdagíthatsz avokádóval vagy abból készült guacomoléval, friss paradicsommal, salátával, korianderrel no meg egy kevés jalapeno szósszal.
Mennyi idősen:
A citrusfélék bevezetését sok ajánlás még mindig 11-12 hónapos kortól javasolja, de ettől eltérő ajánlások akár már 7-8 hónapos kortól írják a bevezetést, ha nem volt a családban ismert allergia.
- hús: a taco fűszerkeverékkel 9-10 hónapos kortól javaslom. Ha nem szeretnéd bevezetni a citrusféléket, akkor még a lime leve nélkül, azt csak 11-12 hónapos kortól adjuk hozzá.
- kukoricasalsa: kukorica és paradicsom is 9-10 hónapos kortól bevezethető, ekkor a salsát készítsd a lime lé (ha nem szeretnéd bevezetni még) és a friss hagyma nélkül, korianderzöld vagy petrezselyemzöld mehet bele bátran. 11-12 hónapos kortól a mehet hozzá a lime/citrom leve is. A teljes salsát a nyers hagyma és citrus miatt 1 éves kortól javaslom. A nyers hagyma sokszor a felnőtteknél is okoz emésztési nehézséget, elhagyható a baba adagból, a nélkül is ízletes lesz.
- babkrém: 9-10 hónapos kortól bátran adható a babának, ekkortól ajánlott a bab bevezetése az étrendbe és a tejföl is kóstoltatható. A tejföl joghurttal is helyettesíthető.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Elkészítési idő: 30 perc (házi lepénnyel + 30 perc)
Hozzávalók
Házi taco fűszer (kb. 3x300g húshoz):
Hozzávalók a húshoz (2-3 adag):
Kukorica salsa:
Babkrém:
Házi tortilla (kb 10-12 db):
Tálaláshoz:
Elkészítés
-
A fűszerkeverékhez összekeverjük a fűszereket, kivéve a chilit. Ha babának is készítjük a chilit mindig csak a készítéskor adjuk a felnőtt adaghoz. A maradék fűszert légmentesen záródó üvegben tároljuk.
-
A salsához felaprítjuk a lilahagymát, paradicsomot, koriandert és hozzákeverjük a lecsöpögtetett kukoricához. Ízesítsük a lime levével, frissen őrölt borssal, sóval (baba adaghoz ne adjuk hozzá a sót).
-
A babkrémhez lecsöpögtetjük a babot és egy aprítóba öntjük, hozzáadjuk a tejfölt, fahéjat és krémesre turmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk.
-
A darált húst összekeverjük a lime levével, a fűszerkeverékkel és a zúzott fokhagymával. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és először magas hőfokon lepirítjuk a húst utána pedig közepes hőfokon fedő alatt készre pároljuk. Ha szükséges kevés vizet adjunk a húshoz.
A tortilla elkészítése:
-
Összekeverjük a liszteket a sóval majd hozzáadjuk a vizet. Elkezdjük kézzel összegyúrni a tésztát. Ha túl lágynak, ragacsosnak érezzük, akkor plusz sima liszt hozzáadásával javíthatunk az állagán. 2-3 perc gyúrás után szép homogén, rugalmas, lágy tésztát kapunk.
-
Letakarva legalább 30 percig állni hagyjuk. De ha van több idő, állhat többet is, csak jobb lesz. Pihentetés után diónyi golyókat formázunk belőle a tenyerünkkel. Lisztezett deszkán kb 1 mm vastagságúra nyújtjuk.
-
Szárazon felhevítünk egy palacsintasütőt és belerakjuk a kinyújtott korongokat. Arra ügyeljünk, hogy a felesleges lisztet a két tenyerünk között csapkodjuk le a tortilláról, hogy ne égjen sütés közben. Amikor elkezd hólyagosodni (kb 1 perc után) a szélein nyomkodjuk le fa lapáttal és fordítsuk meg. Pár másodperc után ez az oldal is megpirul.