A lenti receptsor bonyolultnak tűnhet - de jó hír, hogy az egész együttesen egy fél óra alatt bőven elkészíthető, házi lepénysütéssel együtt is maximum egy óra alatt elkészül. A babkrémet és kukuricasalsát előre is elkészítheted - ha egy keveset áll, még jót is tesz az ízeknek. Ha a házi tortilla mellett döntesz nem bánod meg, azzal lesz az igazi és frissen sülő kukoricalisztes lepénytől még kellemes illat is lengi be majd a konyhát.
Ha még csak barátkozol a mexikói konyhával, akkor ez egy remek választás: az ízek nem túl erősek/fűszeresek és nem kell hozzá semmilyen különleges alapanyag. A kezdő kombinációnk a kukoricasalsa, babkrém, hús és tejföl, amit kedved szerint tovább gazdagíthatsz avokádóval vagy abból készült guacomoléval, friss paradicsommal, salátával, korianderrel no meg egy kevés jalapeno szósszal.
Mennyi idősen:
A citrusfélék bevezetését sok ajánlás még mindig 11-12 hónapos kortól javasolja, de ettől eltérő ajánlások akár már 7-8 hónapos kortól írják a bevezetést, ha nem volt a családban ismert allergia.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Elkészítési idő: 30 perc (házi lepénnyel + 30 perc)
A fűszerkeverékhez összekeverjük a fűszereket, kivéve a chilit. Ha babának is készítjük a chilit mindig csak a készítéskor adjuk a felnőtt adaghoz. A maradék fűszert légmentesen záródó üvegben tároljuk.
A salsához felaprítjuk a lilahagymát, paradicsomot, koriandert és hozzákeverjük a lecsöpögtetett kukoricához. Ízesítsük a lime levével, frissen őrölt borssal, sóval (baba adaghoz ne adjuk hozzá a sót).
A babkrémhez lecsöpögtetjük a babot és egy aprítóba öntjük, hozzáadjuk a tejfölt, fahéjat és krémesre turmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk.
A darált húst összekeverjük a lime levével, a fűszerkeverékkel és a zúzott fokhagymával. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és először magas hőfokon lepirítjuk a húst utána pedig közepes hőfokon fedő alatt készre pároljuk. Ha szükséges kevés vizet adjunk a húshoz.
Összekeverjük a liszteket a sóval majd hozzáadjuk a vizet. Elkezdjük kézzel összegyúrni a tésztát. Ha túl lágynak, ragacsosnak érezzük, akkor plusz sima liszt hozzáadásával javíthatunk az állagán. 2-3 perc gyúrás után szép homogén, rugalmas, lágy tésztát kapunk.
Letakarva legalább 30 percig állni hagyjuk. De ha van több idő, állhat többet is, csak jobb lesz. Pihentetés után diónyi golyókat formázunk belőle a tenyerünkkel. Lisztezett deszkán kb 1 mm vastagságúra nyújtjuk.
Szárazon felhevítünk egy palacsintasütőt és belerakjuk a kinyújtott korongokat. Arra ügyeljünk, hogy a felesleges lisztet a két tenyerünk között csapkodjuk le a tortilláról, hogy ne égjen sütés közben. Amikor elkezd hólyagosodni (kb 1 perc után) a szélein nyomkodjuk le fa lapáttal és fordítsuk meg. Pár másodperc után ez az oldal is megpirul.