Nyári esték – III. rész, görög gyros

Talán nem tévedünk vele nagyot, ha azt mondjuk: ez a legnépszerűbb street food itthon. Csak elég végig menni Pesten a körúton és megszámolni, hány gyrosos/kebabos akad az utunkba. Van aki a görögre, más inkább a török változatra esküszik. Mi mindkettőt szeretjük, pont azért mert autentikus, még nem a magyar ízlésre hangolt változatban teljesen más a kettő. Sok-sok évvel ezelőtt, amikor görög gyrost még csak alig-alig lehetett itthon kóstolni az akkor kedvenc gyrososunk a Kerkyra még az Eötvös utcában egy icipici talponálló büfé volt - na mi akkor szerettük meg az autentikus görög verziót. Eli és Dimi hatalmas lelkesedéssel készítették és kóstoltatták a gyrosukat a betévedteknek. Kóstoltuk mi is lelkesen és próbáltuk megfejteni, hogy vajon miből készül az az überfinom sajtos répasali. Kérdeztük, persze nem árulták el. 😊 A mi változatunk biztos nem teljesen ugyanaz, de valami nagyon hasonló lett. Jöjjön tehát a mi görög gyrosunk, füstölt sajtos répasalival, fetakrémmel, tzatzikivel - ahogy azt kell. A husihoz nem nélkülözhetetlen, de nem árt a grillt is beizzítani és felnőtteknek egy sört is behűteni mellé így nyáron.
pinit View Gallery 3 photos

Nyári esték – III. rész, görög gyros

Nehézség: Középszint Elkészítési idő 45 mins Főzési/sütési idő 45 mins Pihentetési idő 180 mins Teljes idő 4 óra 30 perc

Leírás

Mennyi idősen: a fetakrémet a feta sajt intenzíven sós íze és mivel jellemzően nem tehéntejből készül ezért ne kínáljuk a babának 1 éves kor alatt. Minden mást kóstoltathatunk vele, igényeinek megfelelően darabolva, összetörve.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (4 adaghoz):

Hozzávalók a marinádhoz:

Hozzávalók a füstölt sajtos répasalátához:

Hozzávalók a tzatzikihez:

Hozzávalók a fetakrémhez (tirokafteri):

Elkészítés

  1. A combfiléket nagyobb darabokra vágjuk. A páchoz elkeverjük az olajjal és citromlével a fűszereket, belenyomjuk a fokhagymát és sót (a hús tömegének 1%-át) és jó alaposan átforgatjuk benne a csirkét, hogy mindenhol bevonja. Ezt nyugodtan egy nappal korábban is megtehetjük mielőtt sütni szeretnénk a húst. Ha nincs ennyi időnk, akkor egy éjszakára, de minimum 3 órára rakjuk hűtőbe a bepácolt csirkét.

  2. A húst a legjobb, ha grillen készítjük. Forró grillen kb. 15-20 perc alatt elkészül a hús (minimum 70 fokos maghő kell), közben forgassuk. Használhatunk fém nyársakat is, úgy gyorsabb, egyszerűbb forgatni. Ha mégsem grilleznénk, akkor a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Készítsünk elő egy nagy tepsit és helyezzünk bele egy sütőrácsot, erre pakoljuk a húsokat vagy használhatunk itt is fém nyársakat. A pác és húslé a rácson keresztül le tud csepegni, így a csirke sokkal jobban tud pirulni. 180 fokon süssük 30 percig, utána a sütőt vegyük fel 220 fokra és újabb 20 percig süssük (vagy amíg el nem érjük a 70 fokos maghőt). Közben egyszer forgassuk át, hogy a hús mindkét oldala megpiruljon.

  3. A tzatzikihoz az uborkát enyhén besózzuk és néhány percet, vagy akár fél órát is állni hagyjuk. Utána a levét kinyomkodjuk, összekeverjük a joghurttal, belenyomjuk a fokhagymát, a citromlevet és a frissen aprított mentaleveleket.

  4. A répasalátához a répákat meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzáreszeljük a sajtot, elkeverjük a joghurttal és sózzuk (kivéve a baba adagot).

  5. A fetakrémhez a fetát villával áttörjük, alaposan elkeverjük a joghurttal, olajjal, citromlével. Ha túl darabosnak érezzük, akkor még egyszer átnyomkodjuk vagy adhatunk hozzá még egy kevés extra joghurtot. Kevés aprított chili nagyon jól feldobja, a felnőtt adaghoz adjunk belőle.

  6. Ha házi pitát készítettünk, akkor azt tartsuk melegen - ha bolti változatot választottunk, akkor azt száraz serpenyőben melegítsük át. A pita mellé, halmozzunk a húsból, a kencékből és a friss zöldségekből is.

https://www.instagram.com/inyencbaba/