Nyári esték – III. rész, görög gyros
Leírás
Mennyi idősen: a fetakrémet a feta sajt intenzíven sós íze és mivel jellemzően nem tehéntejből készül ezért ne kínáljuk a babának 1 éves kor alatt. Minden mást kóstoltathatunk vele, igényeinek megfelelően darabolva, összetörve.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (4 adaghoz):
Hozzávalók a marinádhoz:
Hozzávalók a füstölt sajtos répasalátához:
Hozzávalók a tzatzikihez:
Hozzávalók a fetakrémhez (tirokafteri):
Elkészítés
-
A combfiléket nagyobb darabokra vágjuk. A páchoz elkeverjük az olajjal és citromlével a fűszereket, belenyomjuk a fokhagymát és sót (a hús tömegének 1%-át) és jó alaposan átforgatjuk benne a csirkét, hogy mindenhol bevonja. Ezt nyugodtan egy nappal korábban is megtehetjük mielőtt sütni szeretnénk a húst. Ha nincs ennyi időnk, akkor egy éjszakára, de minimum 3 órára rakjuk hűtőbe a bepácolt csirkét.
-
A húst a legjobb, ha grillen készítjük. Forró grillen kb. 15-20 perc alatt elkészül a hús (minimum 70 fokos maghő kell), közben forgassuk. Használhatunk fém nyársakat is, úgy gyorsabb, egyszerűbb forgatni. Ha mégsem grilleznénk, akkor a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Készítsünk elő egy nagy tepsit és helyezzünk bele egy sütőrácsot, erre pakoljuk a húsokat vagy használhatunk itt is fém nyársakat. A pác és húslé a rácson keresztül le tud csepegni, így a csirke sokkal jobban tud pirulni. 180 fokon süssük 30 percig, utána a sütőt vegyük fel 220 fokra és újabb 20 percig süssük (vagy amíg el nem érjük a 70 fokos maghőt). Közben egyszer forgassuk át, hogy a hús mindkét oldala megpiruljon.
-
A tzatzikihoz az uborkát enyhén besózzuk és néhány percet, vagy akár fél órát is állni hagyjuk. Utána a levét kinyomkodjuk, összekeverjük a joghurttal, belenyomjuk a fokhagymát, a citromlevet és a frissen aprított mentaleveleket.
-
A répasalátához a répákat meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzáreszeljük a sajtot, elkeverjük a joghurttal és sózzuk (kivéve a baba adagot).
-
A fetakrémhez a fetát villával áttörjük, alaposan elkeverjük a joghurttal, olajjal, citromlével. Ha túl darabosnak érezzük, akkor még egyszer átnyomkodjuk vagy adhatunk hozzá még egy kevés extra joghurtot. Kevés aprított chili nagyon jól feldobja, a felnőtt adaghoz adjunk belőle.
-
Ha házi pitát készítettünk, akkor azt tartsuk melegen - ha bolti változatot választottunk, akkor azt száraz serpenyőben melegítsük át. A pita mellé, halmozzunk a húsból, a kencékből és a friss zöldségekből is.