Őszi zöldségkrémleves fahéjas almával

Unalmas krumpli, répa, alma… vagy izgalmas őszi krémleves? Utóbbi mennyivel jobban hangzik! Jó példa, hogy egyszerű alapanyagokból, különlegesebb hozzávaló nélkül is készíthetünk izgalmas ételeket. Pont azokat a zöldségeket, gyümölcsöt pakoltam bele a levesbe, ami egészen biztos, hogy minden háztartásban fellelhetőek a kamrában. Ha máskor nem, így karácsony előtt pedig tuti, hogy fahéj is lapul mellette. Ne izgulj, ha curryd épp nincs otthon, akkor készítsd csak fahéjjal, azzal is pont jól összeállnak a zamatok. Az alma és fahéj mindig nyerő páros, a paradicsom mindenhez csak hozzáad az umami ízével és a többi pedig már csak egy kis extra hozzá, hogy az egész több legyen részek összegénél és izgalmas levessé álljon össze. Én a magam részéről az év minden részében nagy leves rajongó vagyok, az őszi-téli szezonban pedig különösen jól esnek, egy kis extra vitamin és likopin pedig jól is jön a szervezetnek. Remélem nemcsak a szép színével, hanem az ízével is feldobja majd a családod napját!
pinit View Gallery 1 photo
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 20 mins Főzési/sütési idő 30 mins Teljes idő 50 perc

Leírás

Mennyi idősen:

Alma, krumpli és répa is már a hozzátáplálás kezdetétől beépül a picik étrendjébe. A pürét vagy a párolt zöldséget bátran ízesíthetjük nekik egy csipet fahéjjal. A leves pedig nagyon könnyen módosítható úgy, hogy már 9-10 hónapos babáknak kínálhatjuk. A vajat helyettesítsük növényi olajjal és hagyjuk el a narancshéjat. A baba adagot ízesítsük kevesebb fűszerrel. A sült almát a méz miatt mindenképp csak 1 éves kor után kínáljuk az aprított diót pedig csak biztosan rágni tudó nagyobb babáknak, mert könnyen fulladást okozhat. Kisebbeknek mindig őrölt formában adjuk az olajos magvakat.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: curry por (Spájz rovatban olvashatsz róla)

Hozzávalók (4-5 adag):

Hozzávalók a sült almához:

Elkészítés

  1. Egy nagy lábasban megolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk az aprított vöröshagymát és fokhagymát. A hagymákat jól lepirítjuk majd hozzádobjuk a felkockázott krumplit és sárgarépát és közepes hőfokon azzal együtt további pár percig dinszteljük.

  2. Szórjuk hozzá a curryt és fahéjat és folyamatosan kevergetve pirítsuk a fűszereket amíg illatozni nem kezdenek. Öntsük hozzá az alaplevelet (vagy vizet) és a paradicsomot, adjuk hozzá a felkockázott almát és narancshéjat. Forraljuk fel és utána alacson hőfokon főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Botmixerrel pürésítjük.

  3. Egy serpenyőt felhevítünk és megpirítjuk benne a durvára aprított diót. Ha kész, félretesszük.

  4. A sült almához eltávolítjuk az alma magházát és kb 2 mm vastag szeletekre vágjuk. Az alma szeleteket összeforgatjuk a fahéjjal és megcsorgatjuk mézzel. A vajat forró serpenyőben megolvasztjuk, hozzáadjuk az almaecetet és ha kicsit elillant az ecet aromája belepakoljuk az almaszeleteket. Az almák mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk.

  5. A levest a sült almaszeletekkel és pirított dióval tálaljuk.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:

  • ha van otthon almachipsed, akkor a sült almát azzal is helyettesítheted
https://www.instagram.com/inyencbaba/