Opciók nyomtatása

Őszi zöldségkrémleves fahéjas almával

Nehézség Kezdő
Idő
Elkészítési idő: 20 20 mins Főzési/sütési idő: 30 30 mins Teljes idő: 50 perc
Leírás

Mennyi idősen:

Alma, krumpli és répa is már a hozzátáplálás kezdetétől beépül a picik étrendjébe. A pürét vagy a párolt zöldséget bátran ízesíthetjük nekik egy csipet fahéjjal. A leves pedig nagyon könnyen módosítható úgy, hogy már 9-10 hónapos babáknak kínálhatjuk. A vajat helyettesítsük növényi olajjal és hagyjuk el a narancshéjat. A baba adagot ízesítsük kevesebb fűszerrel. A sült almát a méz miatt mindenképp csak 1 éves kor után kínáljuk az aprított diót pedig csak biztosan rágni tudó nagyobb babáknak, mert könnyen fulladást okozhat. Kisebbeknek mindig őrölt formában adjuk az olajos magvakat.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: curry por (Spájz rovatban olvashatsz róla)

Hozzávalók (4-5 adag):
  • 1 db nagy krumpli
  • 1 db nagy sárgarépa
  • 1 db alma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 g vaj (vagy növényi margarin/olaj)
  • 400 g darabolt paradicsom konzerv
  • 1 tk nem csípős currypor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 db kezeletlen narancs héja lereszelve (a leve is hozzáadható)
  • 1 l zöldségalaplé vagy víz
  • só, bors
  • Hozzávalók a sült almához:
  • 1 db alma
  • 1 tk vaj (vagy növényi margarin)
  • 1 tk almaecet
  • 1 tk őrölt fahéj
  • durvára aprított dió a tálaláshoz
Elkészítés
  1. Egy nagy lábasban megolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk az aprított vöröshagymát és fokhagymát. A hagymákat jól lepirítjuk majd hozzádobjuk a felkockázott krumplit és sárgarépát és közepes hőfokon azzal együtt további pár percig dinszteljük.

  2. Szórjuk hozzá a curryt és fahéjat és folyamatosan kevergetve pirítsuk a fűszereket amíg illatozni nem kezdenek. Öntsük hozzá az alaplevelet (vagy vizet) és a paradicsomot, adjuk hozzá a felkockázott almát és narancshéjat. Forraljuk fel és utána alacson hőfokon főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Botmixerrel pürésítjük.

  3. Egy serpenyőt felhevítünk és megpirítjuk benne a durvára aprított diót. Ha kész, félretesszük.

  4. A sült almához eltávolítjuk az alma magházát és kb 2 mm vastag szeletekre vágjuk. Az alma szeleteket összeforgatjuk a fahéjjal és megcsorgatjuk mézzel. A vajat forró serpenyőben megolvasztjuk, hozzáadjuk az almaecetet és ha kicsit elillant az ecet aromája belepakoljuk az almaszeleteket. Az almák mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk.

  5. A levest a sült almaszeletekkel és pirított dióval tálaljuk.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:

  • ha van otthon almachipsed, akkor a sült almát azzal is helyettesítheted