Pad thai (Utazásunk ízei, II. rész – Laosz)

Laoszi kalandozásunk során az ételekkel kötött barátságunk nem indult zökkenőmentesen, ugyanis minden rettenetesen csípett, az ízét alig éreztük az ételeknek. Két átszenvedett nap után megtanultuk lao nyelven és angolul is mondtuk a varázs mondatot “No, chili please!”, utána már csak épp annyira csíptek az ételek, mint amikor itthon kicsit csípősebbre sikerült valami. A biztonság kedvéért egy kis tálkában mindig hoztak egy adag chilit, hátha meggondolnád magad. Ilyen kezdés után nem gondoltuk, hogy néhány nap után itt fogjuk enni életünk addigi (és azóta is) legfinomabb pad thai-át. Az éttermet egy fárasztó utazós nap után úgy választottuk, hogy ez van a szálláshoz a legközelebb és még jók az értékelések is hozzá, pont jó lesz ma estére. De a kis családi étterem konyhájából olyan remek gőzölgő pad thai került az asztalunkra, hogy visszatértünk másnap és harmadnap is. És ugyanazt ettük. Mindegyik nap.
pinit View Gallery 2 photos

Pad thai (Utazásunk ízei, II. rész – Laosz)

Nehézség: Középszint Elkészítési idő 20 mins Főzési/sütési idő 10 mins Teljes idő 30 perc

Leírás

Mit tesz két pofátlan utazó, ha rálelt élete legjobb pad thai ételére? Elkéri a receptet? Valami olyasmi. Bekéredzkedtünk a konyhára, ahol néztünk… és bőszen jegyzeteltük, amit láttunk, lévén a hölgy egy szót sem beszélt angolul. Már csak a titkos szószról kellett megtudni mi is az. A megoldás a férjtől érkezett. Csak remélni tudtuk, hogy tényleg mindent jól értettünk, mert az első saját készítésű tésztára még hónapokig kellett várnunk az utazás miatt.

Ez a pad thai méltán szerepel a Kultitastingen a legjobb ételek, amit a Föld körül ettünk toplistánkban és bizony azóta is ott a helye rendszeresen az asztalunkon. Csak most már nem ketten, hanem Olíviával kiegészülve hárman vagyunk nagy rajongói. Minden alkalommal szó nélkül lapátolja be.

Az elkészítése nagyon egyszerű. Az alapanyag rizstésztát semmivel sem nehezebb elkészíteni, mint az olasz társait, csak be kell tartani az utasításokat. Az alapanyagok mellett, amire még mindenképpen szükséged lesz, az egy nagy wok serpenyő. Ha ez megvan, akkor laoszi kalandokra fel! Ízlés szerint bármilyen más zöldséggel is dúsíthatod. A bambuszrügy roppanós textúrája kifejezetten jól passzol hozzá. Adhatsz hozzá kevés húst is. Ha van valami maradék, akkor mi is belerakjuk, de valahogy a vega verzió a kedvencünk – ahogy akkor Laoszban is ettük.

 

Mennyi idősen: A teljes ételt csak 1 éves kor után javaslom, több összetevője miatt is (tojás, babcsíra, osztrigaszósz). Az osztrigaszósz lényegében kagyló, tehát allergén. Az intenzív íze miatt is csak 1 éves kor után javaslom. Első kóstoltatásnál a baba adagot készítsd nagyon kevés osztrigaszósszal és több paradicsommal. A babcsírát pedig minden esetben forrázzuk le lobogó vízzel, ha kisgyereknek adjuk!

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: osztrigaszósz, fekete bors szósz (Spájz rovatban részletesen),

               Mihez használhatod még az osztrigaszószt: pirított rizs

 

Hozzávalók (2 fő + 1 gyerek részére):

A szósz összetevői:

Elkészítés

  1. A babcsírát leöntjük lobogó forró vízzel kb. fél-egy percre: ez kissé megpuhítja, fertőtleníti a felszínét… de roppanós marad. Utána azonnal hideg vízbe dobjuk és lehűtjük.

  2. Előkészítjük a szószt és minden összetevőt, készítés közben már nincs idő rá, pirítás közben minden azonnal készen a kezünk alatt kell legyen. Elkészítjük és melegen tartjuk vízben a rizstésztát - mindegyiknek más az elkészítése, a csomagolás alapján készítsük. Forróra hevítjük a serpenyőt.

  3. A mogyoróolajon kb. fél percig kevergetve lepirítjuk az apróra vágott fokhagymát. Rádobjuk a forró tésztát, ráütjük a két tojást és alaposan elkeverjük. Mehet rá a reszelt répa is.

  4. Folyamatos forgatás (vagy rázogatás) mellett addig sütjük nagyon magas lángon, amíg a tojás teljesen megszilárdul, majd a tészta kissé “pirulni” kezd a forró serpenyőben.

  5. A pirítás után ráöntjük a szószt és felforrósítjuk. Belekeverjük babcsírát, utoljára a snidlinget és tálalhatjuk is. A baba adagot késsel-villával vagy aprítóban daraboljuk. A tetejére szórjuk a durvára tört mogyorót, meglocsoljuk lime-mal és a sajátunkat chiliszósszal. Ha autentikus laoszi élményre vágyunk, akkor jó sokkal :)

Megjegyzések

Tipp:

  • A recept lelke az előkevert szósz. Saját ízlésünk szerint alakíthatjuk csípősebbre (extra chiliszósz vagy borsszósz), édesebbre (házi paradicsom vagy cukor) “halasabbra” (osztrigaszósz) vagy savanykásra (tamarind vagy limelé). Ha a szószt önmagában nagyon finomnak érezzük, akkor a végeredmény is az lesz.
https://www.instagram.com/inyencbaba/