Paradicsomos-ricottás tészta

Lehet túl sokat járunk Olaszországban, de lassan én is úgy vagyok vele, mint az olasz anyák: tészta receptből soha nem lehet elég. 😊 Amikor még sok-sok éve egy hónapot kint jártam nyelviskolába, akkor hallottam az olaszoktól, hogy egy olasz nőnek 365 féle tésztát kell készítenie. Mert olyan nincs, hogy pasta nem kerül az asztalra, az minden nap kell. Kicsit talán csúsztatás, hogy minden nap más… de a lehetőségek tárháza szinte kifogyhatatlan. Egy krémes paradicsomos-ricottás csodát hozok most, amit egy kevés maradék ricotta ihletett. Jött hozzá kis pirított bacon és fenyőmag, hogy valami roppanós elem is legyen benne és az egész néhány perc alatt készen is van. Ha épp nem vágysz semmi húsra, akkor készítsd bacon nélkül, úgy egy szuper vega tésztát kapsz.
pinit Galéria megtekintése 2 képek

Paradicsomos-ricottás tészta

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 perc Főzési/sütési idő 15 perc Teljes idő 25 perc

Leírás

Mennyi idősen: 11-12 hónapos kortól javaslom. A pirított fenyőmagot a baba adagról hagyjuk el, az egészben könnyen fulladást okozhat.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (2 fő + 1 gyerek részére):

Elkészítés

  1. Bő sós vízben rakjuk oda a tésztát főni.

  2. Száraz, forró serpenyőben megpirítunk 1-2 evőkanálnyi fenyőmagot, majd félrerakjuk. Mehet a serpenyőbe a felaprított bacon, jó alaposan lepirítjuk, majd ezt is félrerakjuk. Beleöntjük a serpenyőbe a sűrített paradicsomot, beledobunk néhány bazsalikomlevelet a szárával együtt és a tenyerünk alatt megroppantott fokhagymagerezdeket. Ha nagyon sűrű a paradicsomszósz, amit használunk, akkor adjunk hozzá 1-2 evőkanálnyit a tészta főzővizéből, hogy tovább már ne redukáljuk a szószt, amíg kinyerjük a fokhagyma és bazsalikom ízét. Néhány percig alacsony hőfokon rotyogtatjuk, kivesszük belőle a bazsalikomot és fokhagymát, hozzáadjuk a ricottát. Jó alaposan elkeverjük. Ha túl sűrűnek érezzük mehet hozzá még annyi a tészta főzővizéből, hogy folyós de nem leveses állaga legyen. 1-2 tekerésnyi frissen őrölt borssal ízesítjük.

  3. A megfőtt tésztát hozzákeverjük a kész szószhoz és már tálalhatunk is. A baba részét vegyük ki, aprítsuk fel késsel vagy aprítóval, a baba igényeinek megfelelően. A pirított bacont és fenyőmagot a tészta tetejére halmozzuk és díszítésként kevés frissen aprított bazsalikommal is megszórhatjuk.

  4. Szórjuk meg egy tekerésnyi frissen őrölt borssal, sok-sok parmezánnal vagy pecorinoval (Ha mascarponét használtunk, akkor ahhoz a pecorino enyhén sósabb ízvilága kifejezetten jól passzol.).  A felnőtt adagot sózzuk ízlés szerint.

Megjegyzések

Tipp:

  • Itt is csak ugyanazt tudom írni, amit a sima paradicsomos tészta receptnél már írtam, a jó ízű paradicsomszósz kulcsfontosságú. Ne ezen spórolj, vedd a drágábbat – vagy még inkább használj házit. Az ételed sohasem lesz jobb, mint maga az alapanyag. Ez itt fokozottan igaz. Sokfélét kóstoltunk már, talán a Mutti (olasz) üveges szósz, ami leginkább hasonlít egy finom házi paradicsomra. Ha nem igazán finom a szószod, turmixolj bele egy kis szárított paradicsomot, az majd segít.
https://www.instagram.com/inyencbaba/