Paradicsomos tarte tatin bazsalikomos mascarponéval

A legjobb dolog, ami a paradicsommal történhet. Eddig bárki kipróbálta, hálától könnyes szemmel köszönte meg nekünk ezt a receptet. 😊 Ha nyár, akkor pedig nálunk paradicsom minden mennyiségben - ilyenkor töltjük fel vele a raktárainkat télire. Télen ne is próbáld ki ezt az ételt, csakis napérlelte, édes nyári paradicsommal lesz finom. A hagyma és a bazsalikomos mascarpone nélkül is ízletes, de azoktól lesz igazán izgalmas.
pinit View Gallery 1 photo

Paradicsomos tarte tatin bazsalikomos mascarponéval

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 mins Főzési/sütési idő 40 mins Teljes idő 55 perc

Leírás

Mennyi idősen: 11-12 hónapos kortól javaslom, ekkor is hagyjuk ki a cukrot belőle. A mascarpone egy nagyon zsíros sajt érdemes más lágy vagy kenhető sajttal helyettesíteni a piciknek. Tépkedhetünk mozzarellát vagy morzsoljunk fetát is a tetejére.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (2 + 1 gyerek):

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és kivajazunk egy hőálló sütőtálat. A paradicsomokat ha koktélparadicsom, akkor félbevágjuk, ha nagy paradicsomot használunk, akkor félbe majd a feleket 3-4 darabra vágjuk. A paradicsomokat a vágott felükkel felfelé a sütőtálba rendezzük. Megszórjuk a barnacukorral (ha babának is kínáljuk, hagyjuk ki a cukrot), rámorzsoljuk a kakukkfüvet, sózzuk (ha babaának is kínáljuk, hagyjuk el) és a vaj felét kis darabokban a tetejére vágjuk. Berakjuk az előmelegített sütőbe és 20 percig sütjük.

  2. A vaj másik felét egy kis serpenyőben megolvasztjuk és hozzáadjuk a vékonyra szeletelt vöröshagymát. Alacsony lángon kb. 8-10 perc alatt aranybarnára pirítjuk. A mascarponét elkeverjük a pestoval.

  3. Az elősütött paradicsomról kanállal leszedjük a felesleges nedvességet, majd a tetejére halmozzuk a karamellizált hagymát és az apróra vágott aszaltparadicsomot. Az egészet betakarjuk a leveles tésztával, a széleit lenyomkodjuk a tetejét pedig néhány helyen villával megszúrkáljuk, hogy ne púposodjon fel. Visszatesszük a sütőbe és 200 fokon további 20 percig sütjük.

  4. Ha elkészült, a sütőtálat kesztyűvel/ronggyal megfogjuk és hirtelen mozdulattal, óvatosan átborítjuk egy nagy tányérra, így a paradicsomok felülre kerülnek. Ha nem sikerül tökéletesen, elrendezzük a tetején a parikat, majd rákanalazzuk a pestos mascarponét és langyosan fogyasztjuk.

https://www.instagram.com/inyencbaba/