Paradicsomos tarte tatin bazsalikomos mascarponéval
Leírás
Mennyi idősen: 11-12 hónapos kortól javaslom, ekkor is hagyjuk ki a cukrot belőle. A mascarpone egy nagyon zsíros sajt érdemes más lágy vagy kenhető sajttal helyettesíteni a piciknek. Tépkedhetünk mozzarellát vagy morzsoljunk fetát is a tetejére.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (2 + 1 gyerek):
Elkészítés
-
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és kivajazunk egy hőálló sütőtálat. A paradicsomokat ha koktélparadicsom, akkor félbevágjuk, ha nagy paradicsomot használunk, akkor félbe majd a feleket 3-4 darabra vágjuk. A paradicsomokat a vágott felükkel felfelé a sütőtálba rendezzük. Megszórjuk a barnacukorral (ha babának is kínáljuk, hagyjuk ki a cukrot), rámorzsoljuk a kakukkfüvet, sózzuk (ha babaának is kínáljuk, hagyjuk el) és a vaj felét kis darabokban a tetejére vágjuk. Berakjuk az előmelegített sütőbe és 20 percig sütjük.
-
A vaj másik felét egy kis serpenyőben megolvasztjuk és hozzáadjuk a vékonyra szeletelt vöröshagymát. Alacsony lángon kb. 8-10 perc alatt aranybarnára pirítjuk. A mascarponét elkeverjük a pestoval.
-
Az elősütött paradicsomról kanállal leszedjük a felesleges nedvességet, majd a tetejére halmozzuk a karamellizált hagymát és az apróra vágott aszaltparadicsomot. Az egészet betakarjuk a leveles tésztával, a széleit lenyomkodjuk a tetejét pedig néhány helyen villával megszúrkáljuk, hogy ne púposodjon fel. Visszatesszük a sütőbe és 200 fokon további 20 percig sütjük.
-
Ha elkészült, a sütőtálat kesztyűvel/ronggyal megfogjuk és hirtelen mozdulattal, óvatosan átborítjuk egy nagy tányérra, így a paradicsomok felülre kerülnek. Ha nem sikerül tökéletesen, elrendezzük a tetején a parikat, majd rákanalazzuk a pestos mascarponét és langyosan fogyasztjuk.