
Pirított rizs
Leírás
Hozzávalók (2+1 gyerek részére)
Elkészítés
-
Főzzük meg a rizst, terítsük szét és hagyjuk kihűlni és száradni. Legjobb, ha órákkal vagy egy nappal korábban elkészítjük: a másnapos, száraz rizs sokkal jobban pirul.
-
Mérjük ki és keverjük össze a szószokat. Készítsünk minden alapanyagot elő, sütés közben nem lesz időnk már ezzel foglalkozni!
-
Hevítsünk fel jó forróra egy wok serpenyőt 1ek olajjal, majd tegyük bele a hagymát, fokhagymát, gyömbért, pirítsuk kevergessük kb fél percig. Adjuk hozzá a répát, paprikát. Kevergessük (vagy rázogassuk, ha autentikusak akarunk lenni) újabb egy percig. Üssük bele a tojást is.
Tipp: húzd félre az összes hozzávalót a wok egyik oldalába és másik részben süsd meg a tojásokat, aztán keverd össze. -
Amikor a tojás kezd megszilárdulni, mehet bele a rizs, azzal is pirítsuk le. Ha jó forró a serpenyő és jó száraz a rizs, sercegni fog – ez adja a különleges ízét. Most adjuk hozzá a lepirított húst (ha van). Ha a babának most vezeted be a szószokat, akkor az ő adagját itt vedd ki.
-
Öntsük hozzá a szószokat. Jól keverjük át még egyszer.
-
Tálalás előtt forgassuk bele a szezámolajat, megszórhatjuk frissen aprított korianderrel, nyomjunk rá adagonként egy gerezd lime-ot/citromot és persze a felnőtt verzóba mehet a chlili is.
Megjegyzések
