Pirított rizs

Ami nekünk a krumpli, az Ázsiában a rizs. "Mindent IS" rizzsel esznek. Sok országban még a reggeli is az, mert kellő energiával tölt fel egész napra. Nem meglepő, hogy minden nemzetnek megvan a saját verzója rá. Sokáig kísérleteztünk, hogy mi lehet az a kellemes “vajas” íz az ázsiai street food rizsételekben, de hiába raktuk bele a vajat, mégsem lett jobb. Receptekből jött a megfejtés: szezámolaj. Jöjjön hát a mi “pirított rizs” receptünk - egy a sok ezerből. Egy kis egyszerűsítéssel pedig a babának is adhatjuk, hogy Ő se maradjon le az ázsiai ízekről.
pinit View Gallery 2 photos
Nehézség: Középszint Elkészítési idő 20 mins Főzési/sütési idő 10 mins Teljes idő 30 perc

Leírás

Mennyi idősen: a baba változatot 7-8 hónapos kortól adhatjuk. Ekkor a szószt teljesen módosítani szükséges. az osztriga és szójaszósz helyett paradicsomszószt használunk. Előbbieket csak 1 éves kor után javasolt használni. Elsőre készítünk a babának egy enyhébb ízvilágú kevésbé összetett ételt és utána az alapot fokozatosan gazdagíthatjuk. Lényeg itt is a fokozatosság.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Ha baba változatot is készítünk, akkor célszerű azzal kezdeni, és utána készíteni el a minden hozzávalót tartalmazó verziót.

Hozzávalók a baba változathoz (a felnőtt adagból lecsippenthetjük a hozzávalókat):

🔸 1 db újhagyma fehér része

🔸 fél marék reszelt sárgarépa

🔸 fél marék apróra vágott kápia paprika

🔸 kb. egy marék főtt rizs

🔸 2 ek házi paradicsomszósz (bolti üveges)

🔸 1 tk frissen aprított petrezselyem/koriander

🔸 1 tk olaj (pl. szőlőmagolaj)

Későbbiekben adhatunk hozzá:

🔸 fél gerezd fokhagyma

🔸 őrölt mogyoró a tetejére

🔸 nagyon kevés friss, reszelt gyömbér (9-10 hónapos kortól)

🔸 tojás (9-10 hónapos kortól)

Különleges alapanyag: szója-, osztrigaszósz, szezámolaj (Spájz rovatban részletesen olvashatsz ezekről)

Hozzávalók (2+1 gyerek részére)

Elkészítés

  1. Főzzük meg a rizst, terítsük szét és hagyjuk kihűlni és száradni. Legjobb, ha órákkal vagy egy nappal korábban elkészítjük: a másnapos, száraz rizs sokkal jobban pirul.

  2. Mérjük ki és keverjük össze a szószokat. Készítsünk minden alapanyagot elő, sütés közben nem lesz időnk már ezzel foglalkozni!

  3. Hevítsünk fel jó forróra egy wok serpenyőt 1ek olajjal, majd tegyük bele a hagymát, fokhagymát, gyömbért, pirítsuk kevergessük kb fél percig. Adjuk hozzá a répát, paprikát. Kevergessük (vagy rázogassuk, ha autentikusak akarunk lenni) újabb egy percig. Üssük bele a tojást is.

    Tipp: húzd félre az összes hozzávalót a wok egyik oldalába és másik részben süsd meg a tojásokat, aztán keverd össze.
  4. Amikor a tojás kezd megszilárdulni, mehet bele a rizs, azzal is pirítsuk le. Ha jó forró a serpenyő és jó száraz a rizs, sercegni fog – ez adja a különleges ízét. Most adjuk hozzá a lepirított húst (ha van). Ha a babának most vezeted be a szószokat, akkor az ő adagját itt vedd ki.

  5. Öntsük hozzá a szószokat. Jól keverjük át még egyszer.

  6. Tálalás előtt forgassuk bele a szezámolajat, megszórhatjuk frissen aprított korianderrel, nyomjunk rá adagonként egy gerezd lime-ot/citromot és persze a felnőtt verzóba mehet a chlili is.

A baba változat elkészítése

  1. 1 és 2. pont lásd fentebb.

  2. Hevítsünk fel jó forróra egy wok serpenyőt 1tk olajjal, majd tegyük bele a hagymát, pirítsuk kevergessük kb fél percig. Adjuk hozzá a répát, paprikát. Kevergessük újabb egy-két percig. Adjuk hozzá a rizst, kevergessük, pirítsuk egy-két percig, majd adjuk hozzá a paradicsomszószt.

  3. Forgassuk bele az aprított petrezselymet és az egészet rakjuk késes aprítóba vagy villával nyomkodjuk össze, hogy a baba igényeinek megfelelő állagot kapjunk. Ha túl száraznak érezzük adhatunk még hozzá a paradicsomszószból vagy anyatejjel is gazdagíthatjuk.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:
  • Ha a babának még először adunk szója és osztrigaszószt, akkor bevezetésként mindenképp csak keveset adjunk az ő adagjához.
  • Ha nincs osztrigaszószunk, helyettesítsük szójaszósszal, de kevésbé lesz finom.
  • Bármilyen zöldséget rakhatunk még bele, ami épp van otthon.
  • Igazi maradékmentő étel, bármilyen maradék sült/főtt hús lapul otthon, azzal gazdagíthatjuk. Előtte aprítsuk fel és pirítsuk le egy kis olajjal és szójaszósszal.
  • Könnyen vegán fogássá alakítható a tojás és az osztrigaszósz elhagyásával 
https://www.instagram.com/inyencbaba/