Ha baba változatot is készítünk, akkor célszerű azzal kezdeni, és utána készíteni el a minden hozzávalót tartalmazó verziót.
Hozzávalók a baba változathoz (a felnőtt adagból lecsippenthetjük a hozzávalókat):
🔸 1 db újhagyma fehér része
🔸 fél marék reszelt sárgarépa
🔸 fél marék apróra vágott kápia paprika
🔸 kb. egy marék főtt rizs
🔸 2 ek házi paradicsomszósz (bolti üveges)
🔸 1 tk frissen aprított petrezselyem/koriander
🔸 1 tk olaj (pl. szőlőmagolaj)
Későbbiekben adhatunk hozzá:
🔸 fél gerezd fokhagyma
🔸 őrölt mogyoró a tetejére
🔸 nagyon kevés friss, reszelt gyömbér (9-10 hónapos kortól)
🔸 tojás (9-10 hónapos kortól)
Főzzük meg a rizst, terítsük szét és hagyjuk kihűlni és száradni. Legjobb, ha órákkal vagy egy nappal korábban elkészítjük: a másnapos, száraz rizs sokkal jobban pirul.
Mérjük ki és keverjük össze a szószokat. Készítsünk minden alapanyagot elő, sütés közben nem lesz időnk már ezzel foglalkozni!
Hevítsünk fel jó forróra egy wok serpenyőt 1ek olajjal, majd tegyük bele a hagymát, fokhagymát, gyömbért, pirítsuk kevergessük kb fél percig. Adjuk hozzá a répát, paprikát. Kevergessük (vagy rázogassuk, ha autentikusak akarunk lenni) újabb egy percig. Üssük bele a tojást is.
Amikor a tojás kezd megszilárdulni, mehet bele a rizs, azzal is pirítsuk le. Ha jó forró a serpenyő és jó száraz a rizs, sercegni fog – ez adja a különleges ízét. Most adjuk hozzá a lepirított húst (ha van). Ha a babának most vezeted be a szószokat, akkor az ő adagját itt vedd ki.
Öntsük hozzá a szószokat. Jól keverjük át még egyszer.
Tálalás előtt forgassuk bele a szezámolajat, megszórhatjuk frissen aprított korianderrel, nyomjunk rá adagonként egy gerezd lime-ot/citromot és persze a felnőtt verzóba mehet a chlili is.
1 és 2. pont lásd fentebb.
Hevítsünk fel jó forróra egy wok serpenyőt 1tk olajjal, majd tegyük bele a hagymát, pirítsuk kevergessük kb fél percig. Adjuk hozzá a répát, paprikát. Kevergessük újabb egy-két percig. Adjuk hozzá a rizst, kevergessük, pirítsuk egy-két percig, majd adjuk hozzá a paradicsomszószt.
Forgassuk bele az aprított petrezselymet és az egészet rakjuk késes aprítóba vagy villával nyomkodjuk össze, hogy a baba igényeinek megfelelő állagot kapjunk. Ha túl száraznak érezzük adhatunk még hozzá a paradicsomszószból vagy anyatejjel is gazdagíthatjuk.