Pisztáciás babatorta málnás ricottakrémmel
Leírás
Ha mindenmentes (tej, tojás, cukor) tortát keresel: Banános babatorta
Mennyi idősen: tojást, tejet és olajos magvat is tartalmaz, de ha a babánál nem tapasztaltunk allergiás reakciót, akkor 1 éves kor előtt is kínálható. A kész torta ideális lehet első születésnapra.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (16 cm-es formához):
Hozzávalók a krémhez:
Elkészítés
-
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A pisztáciát ledaráljuk és elkeverjük a többi száraz hozzávalóval. A datolyát aprítóban pürésítjük. Ha jó puha fajtát használunk, akkor nem szükséges plusz vizet adni hozzá, ha kicsivel szárazabb (aszalt verziónál meleg vizes előáztatás is szükséges lehet), akkor adjunk hozzá fokozatosan néhány evőkanálnyi vizet. Addig pürésítsük, amíg krémes, paszta állagú nem lesz.
-
Az egész tojásokat gépi habverővel habosítjuk. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, puha vajat és egyenletesre keverjük. Beleforgatjuk a datolyapasztát és fokozatosan több részletben a lisztes keveréket és a tejet is. Az alaposan elkevert tésztát vajazott, lisztezett tortaformába öntjük és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. A tésztát hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
-
A krémhez a ricottát és a mascarponét csomómentesre keverjük. Gépi habverővel felverjük a tejszínt és a felvert habbal lazítjuk a mascarponés krémet. Ha a málnát nem érezzük elég édesnek, akkor itt adjunk hozzá a krémhez is pürésített datolyát. Néhány szép málnaszemet félreteszünk a díszítéshez, a többit pedig néhány mozdulattal beleforgatjuk a krémbe. Ne keverjük sokáig, hogy a málna ne essen szét teljesen, maradjanak benne nagyobb darabok.
-
A tésztát vízszintesen 3 egyenlő részre vágjuk és a krémet is 3 részre osztjuk. A mascarponés krémet egyenletesen eloszlatjuk a tésztalapok között és a torta tetején. A tetejét a félretett málnaszemekkel díszítjük. Fogyasztás előtt minimum egy órát pihentessük a hűtőben, hogy a krém picit dermedjen és könnyen szeletelhető legyen.