Pisztáciás babatorta málnás ricottakrémmel

A Banános babatorta (amit még Olívia első szülinapjára sütöttem) azóta is rendületlenül a legnépszerűbb recept a honlapon. Nálunk is az egész család szereti. Most Regőnek szerettem volna valamit újat alkotni. Könnyebb dolgom volt, mert nála semmilyen ételérzékenységet nem tapasztaltam, így nem kellett sem tojással, sem tejtermékkel vigyázni. Cukor helyett pedig az általam nagyon szeretett édesítő, a friss és puha datolya került bele. A szülinapján épp nagy áfonya és málna „rajongás” volt, azokból szinte bármilyen mennyiséget képes volt eltüntetni a tányérjáról. A banános tortára mindig áfonya került, így most a málna nyert. A málnához remekül passzol a pisztácia, mandula is – de a szép zöld színe miatt előbbi mellett döntöttem. Igazi nyári torta az édes málna kirobbanó ízével és élénk színével.
pinit View Gallery 2 photos

Pisztáciás babatorta málnás ricottakrémmel

Nehézség: Középszint Elkészítési idő 30 min Főzési/sütési idő 40 min Pihenő idő 60 min Teljes idő 2 óra 10 perc

Leírás

Ha mindenmentes (tej, tojás, cukor) tortát keresel: Banános babatorta

Mennyi idősen: tojást, tejet és olajos magvat is tartalmaz, de ha a babánál nem tapasztaltunk allergiás reakciót, akkor 1 éves kor előtt is kínálható. A kész torta ideális lehet első születésnapra.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (16 cm-es formához):

Hozzávalók a krémhez:

Elkészítés

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A pisztáciát ledaráljuk és elkeverjük a többi száraz hozzávalóval. A datolyát aprítóban pürésítjük. Ha jó puha fajtát használunk, akkor nem szükséges plusz vizet adni hozzá, ha kicsivel szárazabb (aszalt verziónál meleg vizes előáztatás is szükséges lehet), akkor adjunk hozzá fokozatosan néhány evőkanálnyi vizet. Addig pürésítsük, amíg krémes, paszta állagú nem lesz.

  2. Az egész tojásokat gépi habverővel habosítjuk. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, puha vajat és egyenletesre keverjük. Beleforgatjuk a datolyapasztát és fokozatosan több részletben a lisztes keveréket és a tejet is. Az alaposan elkevert tésztát vajazott, lisztezett tortaformába öntjük és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. A tésztát hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

  3. A krémhez a ricottát és a mascarponét csomómentesre keverjük. Gépi habverővel felverjük a tejszínt és a felvert habbal lazítjuk a mascarponés krémet. Ha a málnát nem érezzük elég édesnek, akkor itt adjunk hozzá a krémhez is pürésített datolyát. Néhány szép málnaszemet félreteszünk a díszítéshez, a többit pedig néhány mozdulattal beleforgatjuk a krémbe. Ne keverjük sokáig, hogy a málna ne essen szét teljesen, maradjanak benne nagyobb darabok.

  4. A tésztát vízszintesen 3 egyenlő részre vágjuk és a krémet is 3 részre osztjuk. A mascarponés krémet egyenletesen eloszlatjuk a tésztalapok között és a torta tetején. A tetejét a félretett málnaszemekkel díszítjük. Fogyasztás előtt minimum egy órát pihentessük a hűtőben, hogy a krém picit dermedjen és könnyen szeletelhető legyen.