Opciók nyomtatása

Pisztáciás tészta stracciatellával

Recept kategória
Nehézség Kezdő
Idő
Elkészítési idő: 15 15 mins Főzési/sütési idő: 15 15 mins Teljes idő: 30 perc
Leírás

A pesto nem a klasszikus verzió sok-sok zölddel, hanem sokkal inkább a pisztácia ízét előtérbe helyező magkrém, épp csak néhány bazsalikomlevéllel megbolondítva. A tészta tetejére kerülő stracciatella nekünk régóta maga a “sajt mennyország”. Sajnos itthon nagyon kevés helyen lehet hozzájutni eredeti formájában a könnyen romló, lágy sajthoz, ezért kicsit kutakodtam olasz oldalakon és megszületett a házi receptem. Jó-jó… nem az igazi, de ha becsukom a szemem egészen el tudom képzelni, hogy nem is itthon falatozom, szóval határozottan nem rossz.

 

Mennyi idősen: kisebb babáknak elsőre próbáljuk a pisztáciás pestoval, ha már a pisztáciát előtte kóstoltattuk vele és mindenképpen jó krémesre zúzzuk, mert a magok könnyen fulladást okozhatnak. A nyers tejszín miatt a stracciatellával érdemes megvárni a 11-12 hónapos kort.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (2 fő + 1 gyerek részére):
  • 250 g tészta
  • 100 ml tejszín
  • 2 szelet prosciutto crudo (vagy más érlelt sonka)
  • só, frissen őrölt bors
  • durvára aprított natúr pisztácia a tálaláshoz
  • Pisztáciás pesto:
  • 25 g natúr, megtisztított pisztácia
  • 20 g parmezán sajt
  • 40 ml olívaolaj
  • néhány friss bazsalikomlevél (5-6 nagyobb darab)
  • só, tekerésnyi frissen őrölt bors
  • Hozzávalók a stracciatellához:
  • 125 g bivalymozzarella (sima mozzarella kapcsán lásd Tipp részt)
  • 100 ml hideg habtejszín
  • csipet só
Elkészítés
  1. A stracciatellát érdemes előre elkészíteni, de ha mégsem akkor mindenképp a főzés elején állítsuk össze, hogy picit tudjon összeállni. A mozzarellát tépkedjük vagy vágjuk egészen apró kis szálakra, darabokra, öntsük fel a tejszínnel és sózzuk ízlés szerint. Min 2 órára - de legjobb, ha egy egész éjszakára a hűtőbe rakod. 

  2. Elkészítjük a pisztáciás pestót. Mindent egy aprítóba dobunk és addig forgatjuk, amíg krémes állagot nem kapunk.

  3. A tésztát lobogó sós vízben felrakjuk főni, összetépkedjük a sonka szeleteket és várunk, amíg a tészta már majdnem kész és összeállítjuk a szószt. Ez maximum egy 4-5 perces művelet lesz, így kalkuláljunk a tészta idővel. Egy serpenyőben felhevítjük a tejszínt, a hőfokot levesszük alacsonyra, belekeverjük a pisztáciás pestot és adunk hozzá 2-3 evőkanálnyit a tészta főzővizéből, ettől egy szép krémes emulziót fogunk kapni. Ízesítsük egy tekerésnyi frissen őrölt borssal, sóval és amint kész a tészta forgassuk össze.

  4. Tálaláskor a tetejére kanalazunk a stracciatellából és rádobáljuk a széttépett prosciutto darabokat és megszórjuk az aprított pisztáciával.

Megjegyzések

Tipp:

  • Stracciatella kapcsán írtam egyszer hogy tehéntejes mozzarellával ne is próbálkozz, mert nem lesz finom. Nos ez valóban igaz, de ez a tészta annyira ízgazdag a pisztáciától, sonkától is, hogy ez a kis szentségtörés belefér. Ha épp nincs otthon a bivaly verzióból, készíthetjük sima mozzarellával is. De azért legközebb próbáljuk ki azzal 😊