Ricottás-epres galette

A napokban többször is szembe jött Instagramon ennek a felhajtott szélű finomságnak a képe, hol édes, hol sós formában - mint kiderült “galette” a neve az ilyen francia pitének. Be is ugrott, hogy ősszel már szemeztem vele. Ezúttal az édes verzióra esett a választásom finom vajas tésztával, lágy túrókrémmel, friss eperrel. A rögös túrós mousse kudarcom után most inkább krémes ricottát használtam. Na jó… pont volt egy kis maradék a hűtőben, szóval igazából megmentettem 😊. Az eperrel pedig eper szezonban nem lehet betelni, kedvenc gyümölcsöm. Idén komoly vetélytársam lett Olívia is, legalább annyira szereti, mint én - így folyton mehetünk a piacra az újabb adagért.
pinit View Gallery 1 photo

Ricottás-epres galette

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 mins Főzési/sütési idő 20 mins Teljes idő 35 perc

Leírás

Mennyi idősen: 1 éves kor után, a ricottás krémben méz van és a tésztában is van kevés cukor. Utóbbi el is hagyható, a nélkül is nagyon finom. Kínáljuk cukor nélkül ha babáknak is készül.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (6 szelethez):

Tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

  1. A lisztet és a sót összekeverjük és belemorzsoljuk a kockára vágott hideg vajat. Ezután hozzáadjuk a cukrot, tejfölt és hideg vizet. Addig gyúrjuk, amíg szépen összeáll a tészta (sokáig nem kell, mert elkezd megolvadni a vaj és ragacsos lesz). 30 percre letakarva a hűtőben pihentetjük.

  2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A ricottát elkeverjük a citromhéjjal, vaníliával és mézzel. Megmossuk és vékony szeletekre vágjuk az epreket, egy kis szitával egyenletesen megszórjuk a kukoricakeményítővel. Ne keverjük, ne törjük össze az epret.

  3. A tésztát lisztezett deszkán vagy már sütőpapíron kör alakúra nyújtjuk (kb fél cm vastagra) és beemeljük a tepsibe. A kinyújtott tésztára kenjük a ricottát, úgy hogy a szélein maradjon 3-4 cm, amit fel fogunk hajtani. A ricotta tetejére szépen körberakjuk az epreket. Felhajtjuk a tészta szélét és megkenjük a felvert tojással. Az előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Még langyosan fogyasszuk, úgy még finomabb.

https://www.instagram.com/inyencbaba/