Sajtos kovászos keksz

„Ne egyél már többet, különben mit viszünk a szomszédoknak a buliba!” Néha szigorúnak kell lenni, de azért nem kicsit büszke is voltam, hogy ilyen jól sikerült a legújabb kovászos keksz. Az a ház, ahol van kovász, ott bizony kovász maradék is van. Ezt kidobni pedig a legnagyobb badarság lenne, mert a család legnagyobb örömére isteni finom ropogtatnivalókat süthetünk belőle. Nálunk mindkét gyerek imádja a kekszeket. A legjobb a kicsi apró keksz, amit a kocsiban is hátra tudunk adni. No de mi van a bolti kekszekben? Néha jobb meg sem nézni, helyette süssünk inkább házi ropogóst, ami garantáltan finomabb és persze egészségesebb. Ez a sajtos változat pedig nem utolsó sorban még erősen addiktív is, ha egyszer nekiállsz a frissen sült kekszeknek elég nehéz a megállás. Eggyel több indok, hogy gyakran etessük a kovászt, mert úgy lesz jó sok maradék kovászunk és persze abból meg kekszünk.
pinit View Gallery 1 photo
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 5 mins Főzési/sütési idő 20 mins Pihentetési idő 30 mins Teljes idő 55 perc

Leírás

Sajt nélküli és sörélesztőpehellyel készült "sajtos" változatot itt találod.

Mennyi idősen: 11-12 hónapos kortól javaslom a sok sajt és vaj miatt. Kisebbeknek hagyjuk el a sót. Ha a tésztát vastagabbra nyújtjuk vagy kevesebb ideig sütjük, akkor egy puhább kekszet kapunk, amit a legkisebbek is könnyen meg tudnak rágni.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (kb. egy 7 dl-es befőttes üvegnyihez):

Elkészítés

  1. A kétfajta lisztet és sót elkeverjük, hozzáadjuk a kovászt, olajat, olvasztott vajat, sajtokat és néhány perc alatt homogén tésztát gyúrunk belőle. Ha túl száraznak érezzük, akkor adjunk hozzá még óvatosan adagolva egy kevés olajat vagy vajat. Lehet, hogy kicsit még ragacsosnak fogjuk érezni, de a pihentetés után egy szépen kezelhető, nyújtható tésztát kell kapjunk.

  2. Ha letelt a minimum fél óra pihentetés (ha több, akkor még jobb), akkor szilikon sütőpapíron vagy enyhén lisztezett gyúródeszkán kb. 1-2 mm vékonyra nyújtjuk. Beemeljük a tepsibe és pizzaszeletelővel vagy késsel tetszőleges irányokból bevagdossuk. Sütés után így könnyen törik majd a vágások mentén, egyszerűbb darabolni. A tetejét ecsettel megkenjük egy nagyon kevés vízzel – hogy jól tapadjon rá a só – és meghinthetjük durva szemű tengeri sóval.

  3. 180 fokra előmelegített sütőben légkeverésen (Így ropogósabb lesz, mint normál alsó-felső sütéssel, de úgy is készíthető.) 15-20 percig sütjük, – de a sütési idő attól is függ, hogy milyen vékonyra nyújtottuk a tésztát – amíg szép aranybarna lesz. Kihűlve lesz csak ropogós. Légmentesen záródó edényben néhány napig eláll, de készüljünk rá, hogy veszíteni fog a roppanósságából. A legjobb jó gyorsan frissen megenni. 😊

Megjegyzések

Tipp:

  • Ha csak egyfajta sajtot használunk és nem rakunk bele pecorinot/parmezánt (ami mindkettő extrán sós sajt), akkor érdemes még 1 tk sót adni a tésztához.
Kategória
https://www.instagram.com/inyencbaba/