Sajtos kovászos keksz
Leírás
Sajt nélküli és sörélesztőpehellyel készült "sajtos" változatot itt találod.
Mennyi idősen: 11-12 hónapos kortól javaslom a sok sajt és vaj miatt. Kisebbeknek hagyjuk el a sót. Ha a tésztát vastagabbra nyújtjuk vagy kevesebb ideig sütjük, akkor egy puhább kekszet kapunk, amit a legkisebbek is könnyen meg tudnak rágni.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (kb. egy 7 dl-es befőttes üvegnyihez):
Elkészítés
-
A kétfajta lisztet és sót elkeverjük, hozzáadjuk a kovászt, olajat, olvasztott vajat, sajtokat és néhány perc alatt homogén tésztát gyúrunk belőle. Ha túl száraznak érezzük, akkor adjunk hozzá még óvatosan adagolva egy kevés olajat vagy vajat. Lehet, hogy kicsit még ragacsosnak fogjuk érezni, de a pihentetés után egy szépen kezelhető, nyújtható tésztát kell kapjunk.
-
Ha letelt a minimum fél óra pihentetés (ha több, akkor még jobb), akkor szilikon sütőpapíron vagy enyhén lisztezett gyúródeszkán kb. 1-2 mm vékonyra nyújtjuk. Beemeljük a tepsibe és pizzaszeletelővel vagy késsel tetszőleges irányokból bevagdossuk. Sütés után így könnyen törik majd a vágások mentén, egyszerűbb darabolni. A tetejét ecsettel megkenjük egy nagyon kevés vízzel – hogy jól tapadjon rá a só – és meghinthetjük durva szemű tengeri sóval.
-
180 fokra előmelegített sütőben légkeverésen (Így ropogósabb lesz, mint normál alsó-felső sütéssel, de úgy is készíthető.) 15-20 percig sütjük, – de a sütési idő attól is függ, hogy milyen vékonyra nyújtottuk a tésztát – amíg szép aranybarna lesz. Kihűlve lesz csak ropogós. Légmentesen záródó edényben néhány napig eláll, de készüljünk rá, hogy veszíteni fog a roppanósságából. A legjobb jó gyorsan frissen megenni. 😊
Megjegyzések
Tipp:
- Ha csak egyfajta sajtot használunk és nem rakunk bele pecorinot/parmezánt (ami mindkettő extrán sós sajt), akkor érdemes még 1 tk sót adni a tésztához.