Sárgabarackos vöröslencseragu

A vöröslencse curry nyári kiadása. Kevesebb fűszer, sokkal több friss zöldség és persze a lényeg, ami nem hagyott nyugodni: a sárgabarack. Az az édes sárgabarack, ami nekem valamiért egyértelműen azt jelenti, hogy végre itt a nyár. Önmagában, joghurtba, salátába, húsok és sajtok mellé, süteménybe - nálam kerülhet szinte mindenbe. A lencsével párosítva a végeredmény egy édeskés ragu, amit a citrom és petrezselyem frissítő ízével dobtam fel. A felnőtt adagról persze a chili most sem maradhatott el, nyár ide vagy oda: az „kell”.
pinit View Gallery 1 photo
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 mins Főzési/sütési idő 25 mins Teljes idő 35 perc

Leírás

Mennyi idősen:

A vöröslencsét 7-8 hónapos kortól beilleszthetjük a baba étrendjébe. Sokkal kevésbe puffaszt, mint a hagyományos lencse. Bátran adhatunk hozzá a sárgabarackból, répából és paradicsomból is. A barack rosttartalma kifejezetten jót tesz az emésztésnek. Ízesíthetjük neki egy kevés kakukkfűvel.

9-10 hónapos kortól már mehet a teljes ragu. A fűszerekből, gyömbérből használhatunk kicsit kevesebbet, ha addig még nem ismertettük vele a babát. Keverhetjük hozzá a friss petrezselymet is.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: kókusztej (Spájz rovatban)

Hozzávalók (4 adaghoz):

Elkészítés

  1. A lencsét átmossuk és hagyjuk lecsepegni. A hagymát, fokhagymát felaprítjuk, a gyömbért megpucoljuk és lereszeljük. Egy lábasban felhevítjük az olajat és rádobjuk a hagymákat és a gyömbért. 2-3 percig pirítjuk, mehet hozzá a római kömény és azt is hagyjuk kicsit illatozni. Rádobjuk az apró kockákra vágott paradicsomot és sárgarépát (ha nem új sárgarépát használunk, akkor hagyjuk pár percig párolódni). Keverünk rajta néhányat majd felöntjük a vízzel, kókusztejjel és mehet bele a lencse. Beleszórjuk az aprított kakukkfüvet is. Felforraljuk, majd alacsony hőfokon addig főzzük, amíg minden megpuhul.

  2. A sárgabarackokat félbe majd kisebb kockákra vágjuk. A kockázott barack felét belekeverjük a raguba a másik felét félretesszük és csak akkor adjuk hozzá, amikor már a lencse és répa majdnem teljesen puha. Így nem lesz az összes barackból „lekvár” maradnak benne szép, felismerhető darabok.

  3. Ha elkészült ízesítsük néhány csepp citromlével, 1-2 tekerésnyi frissen őrölt borssal, sózzuk (kivéve a baba adagot). Tálaláskor szórjuk meg frissen aprított petrezselyemmel, a felnőtt adagot pedig chilivel tehetjük picit pikánsabbá. Kínáljuk jázminrizzsel vagy valamilyen friss lepénnyel.

https://www.instagram.com/inyencbaba/