Sárgarépa-krémleves répa chipsszel

Ez az a leves, amit egész évben készíthetünk. Hogy miért most hozom Nektek? Mert épp a zsenge, új sárgarépából próbálhatjátok ki – és ezzel a legfinomabb. Lágyabb, édesebb íze lesz és alig néhány perc alatt megvan, igazi minimalista leves néhány hozzávalóból. Hogy mivel dobjuk fel, az ízlés és hangulat kérdése. Nálam most színes répákból készült répachips, tejföl és chili került a tetejére. Próbáljátok ki a színes répákat, mindegyiknek egy kicsit más íze van, így plusz ízt adnak a leveshez. Ha nincs kedvünk a chipszet elkészíteni, az sem baj, akkor mehet rá kevés tejföl és csipet őrölt chili (nem kell sok, csak pikánssá akarjuk tenni és nem elnyomni a friss répa ízét). Nálunk is ez az egyszerűbb verzió az örök befutó. Ha friss répát használunk és szép a zöldje is, akkor ne feledjük, hogy a répazöldből pestot készíthetünk, így az sem landol majd a kukában vagy a komposzton. Friss tavaszi ízek, hulladékmentesen. A répa pestóból pedig a leves tetejére is kanalazhatunk.
pinit Galéria megtekintése 2 képek
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 perc Főzési/sütési idő 20 perc Teljes idő 30 perc

Leírás

Mennyi idősen: hozzátáplálás kezdetétől, kellemes, lágy íze van, nem fűszeres. A kisebbeknek a tejfölt el lehet hagyni.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (4 adaghoz):

A répachipshez:

Elkészítés

  1. A répachipshez a répákat megpucoljuk és mandolinon vagy késsel nagyon vékony, 1-2 mm-es szeleteket vágunk belőle. Papírral vagy törlővel leitatjuk róla a nedvességet és összeforgatjuk az olívaolajjal, sózzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük a szeleteket úgy, hogy ne fedjék egymást (mert akkor nem pirulni, hanem párolódni fognak). 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütjük a szeleteket. Közben egyszer érdemes átforgatni, hogy mindkét oldala egyenletesen piruljon meg.

  2. A póréhagymát felkarikázzuk, a répákat megpucoljuk és felkockázzuk. Az olajon megdinszteljük a hagymát, majd mehet hozzá a répa is, amivel tovább pirítjuk. Közepes hőfokon néhány percig pároljuk majd felöntjük az alaplével és fűszerezzük. Ha a répa megpuhult kivesszük a babérlevelet és botmixerrel pürésítjük.

  3. Tálaláskor adjunk hozzá ízlés szerint kevés tejfölt, chilit a felnőtt adaghoz és szórjuk meg a répa chipsszel is.

Megjegyzések

Tipp:

  • ha szép friss, akkor semmiképpen ne dobjuk ki a répazöldjét, hanem készítsünk belőle pestót
https://www.instagram.com/inyencbaba/