Sárgarépazöld pesto

Sokáig eszembe sem jutott, hogy bármit készítsek a sárgarépa zöldjéből. Hosszú évekig Alfi nyuszink volt az egyetlen répazöld fogyasztó a családban, feltűnhetett volna hogy ő mennyire imádja. (Sajnos ő már az örök répamezőkön ropogtat.) A Konyhafőnök egyik adásában megütötte a fülem, hogy ezt bizony fel is használhatjuk. Kis lépésekben haladva egyre jobban törekszünk csökkenteni a konyhai hulladékot, így a sárgarépa zöldje, a reteklevélhez hasonlóan már pestoként végzi. Nem utolsó szempont pedig, hogy a répa levelében sokkal több az ásványi anyag és vitamin, mint magában a gyökérben. A sárgarépazöld íze leginkább a petrezselyemre hasonlít, attól egy kicsivel markánsabb. Ezt a karakteres, pikáns ízét kevés citromlével tudjuk semlegesíteni, ha szeretnénk.
pinit View Gallery 2 photos
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 25 mins Teljes idő 25 perc

Leírás

Mennyi idősen: pesto esetében nem a zöldek hanem az olajos magok és a sajt jelenti a szűk keresztmetszetet, ami alapján el kell dönteni, hogy mikor adod a babának. Mindig olyan magot használj, amit már előzőleg bevezettél neki és sajtot pedig csak pasztörizáltat adj hozzá.

A teljes pestot a karakteres íze miatt 10 hónapos kortól és csak kis mennyiségben javaslom.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (kb. 2,5 dl-hez):

Elkészítés

  1. A zöldet alaposan átmossuk. A leveleket eltávolítjuk a szárról, így kapunk egy csokorból kb 8-10 dkg levelet.

    Vizet forralunk és kb 5 másodpercre belerakjuk, ennyi idő alatt kicsit összeesik. Leszűrjük és hagyjuk teljesen lecsöpögni. A leveleket így egyrészt könnyebb az aprítóba tömködni és a szép zöld színét is sikerül megőrizni, plusz némileg tartósítani is. Ha nem raksz el belőle, hanem azonnal megeszed, akkor simán dobhatod a leveleket forrázás nélkül az aprítóba.

  2. Megtisztítjuk a fokhagymát, kettévágjuk a gerezdeket és kivágjuk a közepéből a hajtást. Vizet forralunk és néhány másodpercre beledobjuk, majd hideg vízben hagyjuk lehűlni. A nyers fohagyma erőteljes és a gyomrot bántó ízét tudjuk ezzel a két lépéssel semlegesíteni, helyette csak kellemes fokhagyma aroma marad ami a babának sem árt. Ha téged nem zavar a nyers fokhagyma, akkor ezt a lépést ki is hagyhatod.

  3. Késes aprítóba pakoljuk a zöldet, a fokhagymát, a tökmagot és ráöntjük az olajat. Pépes állagúra dolgozzuk.

    Ha kész, belekeverjük a reszelt parmezánt, ízlés szerint sózzuk és citromlével ízesítjük. Akkor lesz kész, amikor a kóstolgatás átfordul egy ellenállhatatlan vágyba, hogy az egészet bekanalazd…

  4. Kb. 2,5 dl lesz belőle, ha tésztára rakjuk, akkor 30 dkg tésztára (2+1 fő) kb 1 dl pestora van szükség.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:

  • tökmag helyett diót is használhatunk, de a répazöld markáns íze mellett nekem jobban bevált a tökmag semlegesebb aromája
https://www.instagram.com/inyencbaba/