Spárga leveles tésztában hollandi mártással

Roppanós spárga ropogós bundában egy remek mártással: ezzel a recepttel a nem spárga rajongó családomat is levettem a lábáról. A bacon, pecorino és citrusos ízvilág különlegessé teszi, feldobja a spárga+leveles tészta kombinációt amit a remek mártás tesz teljessé. A hollandi mártás a halak mellett a zöld és fehér spárgának is kiváló kísérője - ez a recept pedig szerintem a világ legegyszerűbb hollandi mártása, amit nem lehet elrontani. Nincs gőz felett kavarás és más huncutságok, de a végeredmény magáért beszél.
pinit View Gallery 1 photo

Spárga leveles tésztában hollandi mártással

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 mins Főzési/sütési idő 15 mins Teljes idő 25 perc

Leírás

Mennyi idősen:

Spárgát 7-8 hónapos kortól be lehet vezetni a baba étrendjébe. Ekkor fontos, hogy a zöld spárgát is pucold meg, ne maradjon fás része. Vaj helyett pedig kevés szőlőmagolaj és víz keverékén pároljuk meg, kb 5 perc alatt elkészül. Ha kész anyatejjel vagy tápszerrel pürésítsük.

11-12 hónapos kortól lehet adni a leveles tésztába göngyölve. A bacon kivételével más már mehet bele.

A kész lenti verziót 1 éves kortól javaslom.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (3 adaghoz):

Hollandi mártás:

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A spárgát jó alaposan megmossuk és letördeljük a szárának a fás részét. A vajat mikróban megolvasztjuk, kb. a felébe belekeverjük a reszelt citromhéjat és frissen őrült borssal, sóval ízesítjuk (ha babának is készül, sót hagyjuk ki). A bacont félbe vágjuk hosszában és keresztben is.

  2. A leveles tésztát kiterítjük, megkenjük a citromos vajjal és megszórjuk a reszelt pecorino sajttal. Utána félbe vágjuk hosszában, majd pedig keresztben vékony csíkokra vágjuk: annyi csíkot vágjunk, amennyi spárgánk van. A spárgákat egyesével spirál alakban körbetekerjük először a baconnel utána pedig a levelestészta csíkokkal. Ha gyorsítani szeretnénk a folyamaton, betekerhetjük párosával is a spárgákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és megkenjük a tésztát és a belőle kilógó spárgát is a maradék olvasztott vajjal. Kb. 15-20 perc alatt megsütjük: amíg a tészta picit megbarnul és ropogósra sül, a spárga is pont megfelelő lesz.

  3. Kb. 10 perc után elkezdhetjük készíteni a hollandi mártást (frissen, melegen finom!). A kemény vajat kb 2-3cm-es kockákra vágjuk és beletesszük egy lábasba. Hozzáadjuk a cukor kivételével az összes többi hozzávalót és nagyon alacsony lángon folyamatosan (értsd: szünet nélkül!) kevergetjük: a vaj szép lassan megolvad és csomómentesen elkeveredik a sárgájával, citromlével, ecettel. Ne melegítsük túl sokáig, nehogy “pudingos” állagú legyen: egy sűrű de folyós mártás a cél! Kevés cukorral beállítjuk az ízét: se túl savanyú se túl édes ne legyen (1-2kk kell hozzá). Tálalásig kevergessük.

  4. A megsült spárgákat nyakon öntjük a hollandi mártással és már csak jó étvágy kell hozzá.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:

  • a bacon nyugodtan elhagyható egy vega verzióhoz – a sok vaj miatt anélkül is laktató étel.
https://www.instagram.com/inyencbaba/