Spárga, mogyorós-gyömbéres morzsával és kókusztejes rizzsel
Leírás
Mennyi idősen: a szójaszószos-mézes szószt 1 éves kor alatt ne kínáljuk. A méz botulizmust okozhat, a szójaszósz pedig intenzíven sós, hagyjuk el. A babát kínáljuk a kókuszos rizzsel, spárgával. A mogyorós-kókuszos morzsából pedig csak akkor, ha a mogyorót, már bevezettük a baba étrendjébe és mindenképpen őrölt formában. Összetettebb ízek miatt 10 hónapos kor környékén javaslom.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: szójaszósz, kókusztej (Sájz rovatban)
Hozzávalók (2 + 1 gyerek):
Elkészítés
-
Felrakjuk főni a rizst. A jázminrizst a vízzel és kókusztejjel egy közepes lábasba tesszük, belenyomjuk a lime levét is és hagyjuk, hogy felforrjon. Utána alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Ha elkészült fedő alatt pihentetjük, ettől lesz extra puha, szaftos a rizs.
-
A spárgát megmossuk, letörjük a fás végét és félrerakjuk. Egy mozsárban összetörjük a földimogyorót és azt is félrerakjuk. Hámozzuk és lereszeljük a gyömbért. Egy serpenyőt felforrósítunk, beleöntjük az olajat és hozzáadjuk a gyömbért, mogyorót, kókuszt. Néhány percig pirítjuk, amíg illatozni kezd. Az egészet kiöntjük a serpenyőből egy tálkába a serpenyőbe pedig mehet a vaj. Hagyjuk megolvadni, rádobjuk a spárgát és sózzuk (ha babának is készül hagyjuk ki). A spárgát néhány percig pirítjuk, közben a serpenyőt néha mozgassuk meg, hogy egyenletesen színt kapjon. Ha már itt-ott vannak apróbb barna foltok és a színe is szép élénkzöldre váltott készen is vagyunk.
-
A spárgát kiszedjük, lefedjük a serpenyőbe kanalazzuk a mézet és szójaszószt. Közepes hőfokon 1-2 perc alatt besűrítjük. Ügyeljünk rá, hogy a méz ne karamellizálódjon, mert akkor nem tudjuk a spárgára önteni.
-
Már csak a tálalás van hátra. A tányérra halmozunk a rizsből, a tetejére a spárgából, szórjuk meg a kókuszos-mogyorós-gyömbéres morzsával és locsoljuk meg a szójás-mézes keverékkel. Utóbbit a baba adagról hagyjuk le!