Spárga, mogyorós-gyömbéres morzsával és kókusztejes rizzsel

Napok óta motoszkált a fejemben, hogy úgy kipróbálnék a spárgából valami délkelet-ázsiai ihletésűt és a kókusz-mogyoró-spárga hármasát nem tudtam kiverni a fejemből. Az egyik Ottolenghi receptben van brokkolihoz egy mogyorós-gyömbéres morzsa feltétként és azt gondoltam kicsit tovább a kókusszal. A kókusztejes rizs kicsit édeskés és selymes állagát meg régóta nagyon szeretem. Mogyoró, kókusz, spárga, kóstoltuk, teszteltük és szerintünk harmóniában vannak egymással. Ha már unjuk a spárga, tojás párosítást vagy csak szimplán valami újdonságra vágyunk tegyünk vele egy próbát. Mi nem bántuk meg 😊
pinit Galéria megtekintése 3 képek

Spárga, mogyorós-gyömbéres morzsával és kókusztejes rizzsel

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 20 perc Főzési/sütési idő 20 perc Teljes idő 40 perc

Leírás

Mennyi idősen: a szójaszószos-mézes szószt 1 éves kor alatt ne kínáljuk. A méz botulizmust okozhat, a szójaszósz pedig intenzíven sós, hagyjuk el. A babát kínáljuk a kókuszos rizzsel, spárgával. A mogyorós-kókuszos morzsából pedig csak akkor, ha a mogyorót, már bevezettük a baba étrendjébe és mindenképpen őrölt formában.  Összetettebb ízek miatt 10 hónapos kor környékén javaslom.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: szójaszósz, kókusztej (Sájz rovatban)

Hozzávalók (2 + 1 gyerek):

Elkészítés

  1. Felrakjuk főni a rizst. A jázminrizst a vízzel és kókusztejjel egy közepes lábasba tesszük, belenyomjuk a lime levét is és hagyjuk, hogy felforrjon. Utána alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Ha elkészült fedő alatt pihentetjük, ettől lesz extra puha, szaftos a rizs.

  2. A spárgát megmossuk, letörjük a fás végét és félrerakjuk. Egy mozsárban összetörjük a földimogyorót és azt is félrerakjuk. Hámozzuk és lereszeljük a gyömbért. Egy serpenyőt felforrósítunk, beleöntjük az olajat és hozzáadjuk a gyömbért, mogyorót, kókuszt. Néhány percig pirítjuk, amíg illatozni kezd. Az egészet kiöntjük a serpenyőből egy tálkába a serpenyőbe pedig mehet a vaj. Hagyjuk megolvadni, rádobjuk a spárgát és sózzuk (ha babának is készül hagyjuk ki). A spárgát néhány percig pirítjuk, közben a serpenyőt néha mozgassuk meg, hogy egyenletesen színt kapjon. Ha már itt-ott vannak apróbb barna foltok és a színe is szép élénkzöldre váltott készen is vagyunk.

  3. A spárgát kiszedjük, lefedjük a serpenyőbe kanalazzuk a mézet és szójaszószt. Közepes hőfokon 1-2 perc alatt besűrítjük. Ügyeljünk rá, hogy a méz ne karamellizálódjon, mert akkor nem tudjuk a spárgára önteni.

  4. Már csak a tálalás van hátra. A tányérra halmozunk a rizsből, a tetejére a spárgából, szórjuk meg a kókuszos-mogyorós-gyömbéres morzsával és locsoljuk meg a szójás-mézes keverékkel. Utóbbit a baba adagról hagyjuk le!

https://www.instagram.com/inyencbaba/