Sült édeskrumpli gránátalmával (Utazásunk ízei, I. rész – Omán)

Ha bujkál otthon pár szem édeskrumplid és a gránátalmát sem veted meg, akkor gyere és tarts velünk egy kis közel-keleti kalandozásra. Jöjjenek az utazásaink ízei, extra feltétként egy-egy kis emlékkel is megtöltve a recepteket.
pinit View Gallery 1 photo

Sült édeskrumpli gránátalmával (Utazásunk ízei, I. rész – Omán)

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 20 mins Főzési/sütési idő 30 mins Teljes idő 50 perc

Leírás

Vannak nemcsak a pocakot megtöltő, hanem szívet-lelket melengető ételek. Nekünk ezek az utazásunk ízei. Ízek, illatok, emlékék rohannak meg, ha egy-egy ilyen étel kerül otthon az asztalra. “Jé, emlékszel, amikor ott ettük?”

Pont így volt a gránátalmával is. Ahogy rám mosolygott az üzletben, mondta, hogy velem akar jönni… és jött is. Pucolás közben tódultak elő az emlékek: öt évvel ezelőtt ilyenkor Ománban kalandoztunk. Az egyik részén az országnak rengeteg gránátalma terem - pont úgy áruljak a házak előtt, mint nálunk a cseresznyét szokás. Sóvárogva autóztunk el mellettük, míg egyszer csak megálltunk, hogy vegyünk egy darabot. Azt mondták, ha csak egy darabot akarok venni, az ajándék. Szóval lett ingyen gránátalma, puszta kedvességből. Igen, az arab vendégszeretetről csak ódákat tudok zengeni, inkább bele sem kezdek…

Amikor kifröccsent az alma leve a konyhapulton, minden élénk lett. Ahogy egy fárasztó kirándulós nap után kiszálltunk az autóból a hegyi úton és csak úgy kézzel törtük, majszoltuk az ajándékunkat, a lédús finomságot. Néztük az alattunk elterülő Jebel Akhdar hegyet és alig hittük, hogy mennyi minden vár még ránk az elkövetkező fél évben… pedig máris mennyi minden történt.

Utazás alatt valahogy minden finomabb? Igen, ez így van - pedig ugyanaz a bor nem lett egy lőré itthon sem, csak már hiányzik hozzá a Toszkán dombok látványa. Étkezés közben sok plusz impulzust is elraktározunk az étel ízével együtt, csak elő kell csalogatni. Ennek jegyében kijelenthetem, hogy nekünk most tökéletesen sikerült felidézni az ománi kalandozásaink emlékét. Ez az alma most sokkal finomabb volt, mert szinte éreztem annak az ománi gyümölcsnek a zamatait. 😍

 

Mennyi idősen:

Az édeskurmplit a hozzátáplálás kezdetétől, az első zöldségek, gyümölcsök között bekerül a babák étrendjébe. Bátran kísérletezzünk vele, fűszerezhetjük mindig egy kicsit másként. Fahéjat már a kezdetektől bátran párosíthatunk hozzá. A receptben szereplő fűszerekkel 7-8 hónapos kortól kínálhatjuk a babának, először egy-egy fűszerrel kis mennyiségben.

7-8 hónapos kortól a szezámmag is bevezethető, a többi olajos maghoz hasonlóan először nagyon keveset és őrölt formában kínáljuk a babának. Belekeverhetjük zöldség és húsgolyókba vagy kínálhatjuk magkrém formájában – szezámpaszta (tahini) – pl. joghurt vagy zabkása tetejére. Joghurttal keverve a szezámmagkrém kínálható a krumplihoz, a többi hozzávalót még hagyjuk el. Kevés aprított petrezselymet adhatunk hozzá.

A teljes receptet csak rágni biztosan tudó kisgyereknek kínáljuk! A gránátalma magja egészben és a durvára vágott pisztácia (őrölt formában adjuk először) is könnyen fulladást okozhat. Erre mindenképpen figyeljünk! Kisebb babáknak használhatjuk ízesítésnek önmagában a citrushéjat (a kezeletlen citrushéjat 9-10 hónapos kortól javasolt használni), petrezselyemmel, olajjal, a pisztáciát pedig őrölt formában adhatjuk hozzá.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

 

Különleges alapanyag: tahini (szezámmagkrém)

Hozzávalók (3 adaghoz):

Hozzávalók a krumplihoz:

Hozzávalók a gránátalmás feltéthez:

Hozzávalók a tahinis joghurthoz:

Elkészítés

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az édeskrumplit héjastól jó alaposan megsúroljuk, hosszában félbe vágjuk (ha túl nagy, keresztben is). A fűszereket elkeverjük az olívaolajjal és jó alaposan megkenjük vele a krumplik vágott felét. Más teendő nincs, mehet is a sütőbe. Kb 25-30 perc alatt puhára sül.

  2. Közben túlesünk a főzés legnehezebb részén, a gránátalma pucolásán 😊 A magokat összekeverjük a többi hozzávalóval.

    Gránátalmát pucolni nekem úgy a legegyszerűbb, hogy a két végét levágom, úgy hogy már épp látszanak a magok, majd oldalról hosszában bevágom (gerezdekre) a héjat, úgy hogy a magokat ne vágjam meg. Egy nagy tál felett szétfeszítem gerezdekre és kikaparom a magokat. Így nagyon könnyen kipattognak (mellesleg nem lesz tiszta lé az egész konyha).
  3. A tahinit előbb jó alaposan elkeverjük kevés joghurttal, hogy ne maradjon csomós, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót.

  4. Ha megsült a krumpli, megvárjuk míg langyosra hűl (Kisebb babának, ha szükséges pürésítjük), megkenjük a joghurttal és megszórjuk a gránátalmás keverékkel és meglocsoljuk a sziruppal.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:

  • növényi joghurtot használva  vegán verzió készíthető
https://www.instagram.com/inyencbaba/