Sült gyökérzöldségek tahinis mártogatóssal

Az őszi-téli szezon sztárja, mindig egy kicsit más köntösben. Egyrészt zseniális köret, ha már unod a krumpli és rizs variációkat. Egy kis csavarral pedig teljesértékű főétel kerekedik belőle, ezt mutatom most meg. A kis extra a tahinis mártogatós, és ha akad otthon gránátalma, azt se felejts el rászórni! A narancshéj mellett a gránátalma pont annyi plusz savasságot csempész még bele, hogy jól ellensúlyozza a zöldségek édeskés ízét. A jó benne pedig az, hogy szinte végtelen módon variálható. A krumplit cserélhetjük csicsókára, rakhatunk bele céklát, zellert vagy amihez épp kedvünk van. A joghurtos-tahinis mártogatós sem szentírás, bátran válasszunk hozzá akár egy egyszerű fokhagymás-tejfölös mártogatóst. A lényeg, hogy ez pont egy olyan étel, ahol semmi nincs kőbe vésve 😊
pinit View Gallery 1 photo

Sült gyökérzöldségek tahinis mártogatóssal

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 mins Főzési/sütési idő 25 mins Teljes idő 40 perc

Leírás

Mennyi idősen:

Répa, krumpli csupa olyan zöldség, amit már a hozzátáplálás kezdetétől kínálunk a babáknak. Ha a pürés vonalat választottuk a sült zöldségeket pürésíthetjük a babáknak, ha BLW akkor vágjuk megfelelő méretűre a zöldségeket. Olívaolaj helyett a pici babáknak használjuk a semleges ízű szőlőmagolajat és csak kevés római köménnyel ízesítsük. 7-8 hónapos babáknak joghurttal is meglocsolhatjuk.

Teljes receptet méz (de az el is hagyható) és citrusok miatt 1 éves kor után javaslom!

A teljes receptet csak rágni biztosan tudó kisgyereknek kínáljuk! A gránátalma magja egészben könnyen fulladást okozhat.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: tahini (szezámkrém)

Hozzávalók (két felnőtt és egy gyerek részére):

Hozzávalók a tahinis szószhoz:

Elkészítés

  1. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A zöldségeket meghámozzuk vagy egy kefével jó alaposan átsikáljuk/lemosuk és nagyjából egyforma darabokra vágjuk. Egy kis tálkában összekeverjük a mustárt, mézet, fűszereket egy kevés olívaolajjal, majd hozzáöntjük a többi olajat is és még egyet keverünk rajta. A mustártól jól összeáll emulziónak és szépen bevonja a zöldségeket. A fűszeres olajos keverékkel összeforgatjuk a zöldségeket és sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk. 25-30 perc alatt készre sütjük vagy amíg pirulni nem kezd.

  2. A tahinit előbb jó alaposan elkeverjük kevés joghurttal, hogy ne maradjon csomós, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. Megpucoljuk a gránátalmát.

  3. Ha megsültek a zöldségek, megvárjuk míg langyosra hűl (Kisebb babának, ha szükséges pürésítjük), megszórjuk a reszelt narancshéjjal, korianderrel. Ha egy kis extra pikantériára vágyunk a felnőtt adagot chilivel és megkínáljuk. Locsoljuk meg kedvünkre a joghurtos tahnivel és szórjuk meg a gránátalmával.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:

  • a tahinis joghurtszósz helyett tejfölös mártogatóssal is finom
https://www.instagram.com/inyencbaba/