Sült gyökérzöldségek tahinis mártogatóssal
Leírás
Mennyi idősen:
Répa, krumpli csupa olyan zöldség, amit már a hozzátáplálás kezdetétől kínálunk a babáknak. Ha a pürés vonalat választottuk a sült zöldségeket pürésíthetjük a babáknak, ha BLW akkor vágjuk megfelelő méretűre a zöldségeket. Olívaolaj helyett a pici babáknak használjuk a semleges ízű szőlőmagolajat és csak kevés római köménnyel ízesítsük. 7-8 hónapos babáknak joghurttal is meglocsolhatjuk.
Teljes receptet méz (de az el is hagyható) és citrusok miatt 1 éves kor után javaslom!
A teljes receptet csak rágni biztosan tudó kisgyereknek kínáljuk! A gránátalma magja egészben könnyen fulladást okozhat.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: tahini (szezámkrém)
Hozzávalók (két felnőtt és egy gyerek részére):
Hozzávalók a tahinis szószhoz:
Elkészítés
-
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A zöldségeket meghámozzuk vagy egy kefével jó alaposan átsikáljuk/lemosuk és nagyjából egyforma darabokra vágjuk. Egy kis tálkában összekeverjük a mustárt, mézet, fűszereket egy kevés olívaolajjal, majd hozzáöntjük a többi olajat is és még egyet keverünk rajta. A mustártól jól összeáll emulziónak és szépen bevonja a zöldségeket. A fűszeres olajos keverékkel összeforgatjuk a zöldségeket és sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk. 25-30 perc alatt készre sütjük vagy amíg pirulni nem kezd.
-
A tahinit előbb jó alaposan elkeverjük kevés joghurttal, hogy ne maradjon csomós, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. Megpucoljuk a gránátalmát.
-
Ha megsültek a zöldségek, megvárjuk míg langyosra hűl (Kisebb babának, ha szükséges pürésítjük), megszórjuk a reszelt narancshéjjal, korianderrel. Ha egy kis extra pikantériára vágyunk a felnőtt adagot chilivel és megkínáljuk. Locsoljuk meg kedvünkre a joghurtos tahnivel és szórjuk meg a gránátalmával.
Megjegyzések
ℹ️ Tipp:
- a tahinis joghurtszósz helyett tejfölös mártogatóssal is finom