Sült húsos vietnámi tésztasaláta
Leírás
Mennyi idősen: bárhogy gondolkodtam, hogy mit mire cseréljek ki, hogy baba kompatibilis legyen, de annyi minden kellene, hogy semmi nem maradna az eredeti ételből és ízeiből. 1 éves kor után javaslom csak. A különleges szószokat ekkor is csak egyesével és kis mennyiségben vezessük be a baba étrendjébe.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: halszósz, szójaszósz, hoisin szósz, mungóbabcsíra (Spájz rovatban mindről részletesen is olvashatsz)
Ínyenc baba recept, amihez még használhatod:
- halszósz: vietnámi uborkasaláta
- szójaszósz: korea csodája a „bibimbap”, pirított rizs
- mungóbabcsíra: korea csodája a „bibimbap”, pad thai
Hozzávalók (2 adag + 1 gyerek):
Elkészítés
-
Elkészítjük az asztali szószt: egy egész citrom levét összeöntjük a halszósszal, a cukorral, egy gerezd átnyomott fokhagymával és a vízzel és jól összekeverjük, hogy a cukor feloldódjon. A szószt megkóstolva egyensúlynak kell lenni az ízek között: sem túl édes, sem túl savanyú, sem túl „halas” nem szabad legyen. Ha egyszerűen csak finom, akkor eltaláltuk az arányokat 😊 – ha nem, akkor igazítsuk ízlésünk szerint.
-
A húst kb. fél cm vastag csíkokra vágjuk falatnyi méretben. Ráöntjük a szójaszószt és a hoisin szószt, fél evőkanál olajat, majd jól elkeverjük pácolódni kicsit.
-
A répát egy zöldséghámozóval hosszú vékony csíkokra szeleteljük majd ezeket keresztben kettévágjuk. Besózzuk egy tk sóval majd elkeverve egy szűrőbe tesszük alatta egy tányérral és állni hagyjuk pár percet. A babcsírát leforrázzuk lobogó vízzel kb. 30mp-re (kissé roppanós maradjon) majd hideg vízzel lehűtjük. Ráöntünk 3ek-t az asztali szószból majd elkeverjük. Összetörünk egy mozsárban 2 evőkanál (sótlan, pörkölt) földimogyorót is.
-
Megfőzzük az üvegtésztát a csomagolás előírása szerint, majd leöblítjük és belekeverjük az asztali szósz felét. Amíg fő a tészta a húst kevés (mogyoró)olajon, nagy lángon serpenyőben megsütjük. Ideális esetben az édes szósz rákaramellizálódik a húsra – ha nem, az is mehet a tésztára.
-
A répából kinyomkodjuk a só által kioldott levét, átöblítjük tiszta vízzel, ismét kinyomjuk majd összekeverjük a tésztával, a hússal, megszórjuk az aprított korianderrel/thai bazsalikommal, babcsírával, mogyoróval. Az asztali szósz maradékát külön tálaljuk, amit ízlés szerint lehet adagolni. (Van aki „lucskosan”, van aki szárazabban szereti – de az ízét minden esetben a szósz adja!)
Megjegyzések
Tipp:
- ha nincs hoisin szószunk, használjunk édes („thick”) szójaszószt vagy akár kevés mézet helyette. A lényeg, hogy a hús édes/sós ízvilágú legyen és a szósz a hő hatására karamellizálódni tudjon. Az asztali szószt próbáljuk ki fasírtot mártogatva is, a Funky Pho egykori tulajai tippje alapján már próbáltuk és szerintünk is isteni 😊.