Sült körte joghurtsajttal (labneh) és za’atarral

Az egész úgy indult, hogy Ábel a hétvégi piacozásból valami ipari mennyiségű őszi gyümölccsel tért haza. Roskadozott a pult a körte, szőlő és szilva alatt. A körte megsütve pedig valami zseniálisan finom, legalábbis szerintem. Ezúttal nem desszertnek, hanem főételnek készült. Édes ízéhez kellett valami sós-savanyú, így egy lágy, sós sajtot készítettem hozzá - joghurtból.
pinit View Gallery 2 photos

Sült körte joghurtsajttal (labneh) és za’atarral

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 mins Főzési/sütési idő 25 mins Teljes idő 40 perc

Leírás

A joghurtsajt népszerű a közel-keleti és arab konyhában is, ha étteremben mezze válogatást választunk, akkor nagy eséllyel egy labneh is lesz benne. Ennél egyszerűbben elkészíthető sajt nemigen van, viszont kellően krémes, selymes, telt ízű… a legjobb dolog, ami joghurttal történhet. Nem kell hozzá más, mint görög joghurt és némi türelem, mondjuk úgy legalább hat óra és már falatozhatjuk is a finomságot.

A labneh lényegében „sajtkrém”, tehát kenhetjük kenyérre, pitára, remekül passzol gyümölcsökhöz akár főételnek, akár desszertnek. A pirított szezámmag és egy kevés olívaolaj nagyon jól áll neki. Kevés chilivel megszórva pedig a felnőttek kedvében is járhatunk.

Frissen sült házi pitával igazi kényeztetés mindenkinek.

Mennyi idősen: a körtét, ha mézzel sütjük, akkor szigorúan csak 1 éves kor után kínáljuk a babának. A mézet elhagyva és csak az olívaolajat és fűszereket használva a sütéshez már 7-8 hónapos kortól kóstoltathatjuk. A joghurtot is kínálhatjuk mellé.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: za’atar (Spájz rovatban)

Hozzávalók (4 adaghoz):

Hozzávalók a labnehhez (joghurtos sajtkrém):

Elkészítés

  1. A joghurtot alaposan elkeverjük a sóval. Előveszünk egy nagy tálat, helyezzünk rá egy méretes szűrőt és béleljük ki egy sűrű szövésű konyharuhával, textilpelenkával. Kanalazzuk bele a joghurtot. Fogjunk egy fakanalat és fektessük keresztbe a tálon úgy, hogy a pelenka csücskeit keresztben átkötjük felette. A fakanálon lógatva helyezzük a textilpelenka batyut egy nagy tál vagy kancsó felé. A lényeg, hogy az alja ne érjen bele. Az egészet rakjuk a hűtőbe és várjunk minimum 6 órát, de legjobb, ha egy egész napot állni hagyjuk. A savó ennyi idő alatt szépen kicsöpög belőle és egy sűrű, krémes joghurtsajt marad vissza. Ha teljesen kicsöpögött, akkor az egész egy kisgömböccé áll össze.

  2. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A körtéket kicsumázzuk és mérettől függően 4-6 felé vágjuk és sütőtálba pakoljuk. Egy tálban összekeverjük az olívaolajat, mézet az áttört fokhagymát, kakukkfüvet. A körtéket meglocsoljuk az olívaolajos öntettel. A felnőtteknek szánt részt szórjuk meg egy kevés aprított chilivel. Sütőbe rakjuk és 25-30 percig sütjük, amíg a körte megpuhul és kicsit megpirul. Az utolsó 2-3 percben dobjuk hozzá az aprított diót is, hogy enyhén az is megpiruljon.

  3. Tálaláskor a joghurtsajtot meglocsoljuk olívaolajjal és megszórjuk za’atarral. A sajt mellé pakoljunk a sült körtékből és kínáljunk mellé frissen sült pitát, lepényt, pirítóst, ami épp van.

Megjegyzések

 Tipp:

  • za’atar helyett használhatunk csak pirított, őrölt szezámmag és kakukkfű keveréket is. Azt könnyen elkészíthetjük magunknak, de ha tudunk szerezni szumákot, akkor azt se spóroljuk ki belőle.
  • Za’atar házi elkészítését lásd: Spájz rovatban
  • a labnehet érdemes már előző nap elkészíteni, mert minimum 6 órára lesz szükségünk hozzá, hogy besűrűsödjön a joghurt
https://www.instagram.com/inyencbaba/