Sütőtök-datolyaszilva saláta

Salátát télen? Kicsit rugaszkodjunk el a mindenki fejében élő saláta definíciótól, hogy az mindig valami zöld növényt jelent - legyen az fejes saláta, rukkola, madársaláta, uborkasaláta és még sorolhatnánk. A saláta nemcsak zöld lehet és nem is feltétlenül kell, hogy legyen benne valamilyen nyers leveles zöld alapanyag. Ha figyelünk a szervezetünk jelzéseire, akkor érezhetjük is, hogy míg nyáron a testünk jobban kívánja a nyers, lédús zöldeket, zöldségeket, addig télen a tartalmasabb és melegítő hatású alapanyagok esnek jobban.
pinit View Gallery 1 photo

Sütőtök-datolyaszilva saláta

Leírás

De akkor milyen salátát együnk télen? Kerüljük a hűtő hatású zöldségeket, mint a paradicsom, uborka, nyers hagyma, bogyós gyümölcsök, eper - és helyette válasszunk fűtő hatású, a testet átmelegítő szezonális alapanyagokat. Sült zöldségeket mint sütőtök, sárgarépa, fehérrépa, zeller. Ezek megsütve és idénygyümölcsökkel, szintén fűtő hatású olajos magokkal, sajtokkal kombinálva teljes értékű fogásokká állhatnak össze. Ha egy kis extra melegítő hatásra vágyunk akkor pedig az öntetbe rakhatunk chilit, gyömbért vagy már ezekkel együtt is süthetjük a zöldségeket. Kevés kesernyés ízt is csempészhetünk bele, ha beleforgatunk egy marék spenótlevelet, fodros kelt.

Télen a sütőtök egy igazi jolly joker: szinte bármi lehet belőle, miért ne adná pont egy saláta alapját? Az édes sütőtök és az érett lédús datolyaszilva (jó hír, hogy nálunk is megterem és ősszel, tél elején még bőven találunk hazai termést a piacokon) remek páros. Egy kevés semleges ízű mozzarella pedig jól belesimul és lágyítja az ízvilágot. Ha nem vega verziót készítünk adjunk hozzá egy néhány szelet prosciutto/serrano sonkát, a datolyaszilvával legalább olyan ízletes párost alkot, mint a sárgadinnyével. Ezt az összeállítást az édes ízek miatt pedig nagy eséllyel még a salátákért nem rajongó kis lurkók is szeretni fogják.

Mennyi idősen: a pürésített/párolt, vagy sült sütőtök már egészen a hozzátáplálás kezdetétől adható. Megsütve és mozzarella darabokkal a gyümölccsel kombinálva 9-10 hónapos kortól kínáljuk a babáknak. A datolyaszilva íze éretlen állapotban nem a legjobb, ügyeljünk rá, hogy kellően érett, belül már puha gyümölcsöt válasszunk. Az ecetes vinaigrette helyett semleges ízű szőlőmagolajjal forgassuk össze a zöldség és gyümölcs darabokat, amibe a belekeverhetjük az aprított petrezselymet is. Pirított tökmaggal már csak a magabiztosan rágni tudó nagyobbaknak szórjuk meg, egyben könnyen fulladást okozhat. Kisebbeknek mindig őrölt formában kínáljuk.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (2 felnőtt + 1 gyerek adaghoz):

Az öntethez:

Elkészítés

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A felkockázott (kb. 1,5 cm-es kockákra) sütőtököt összeforgatjuk az olívaolajjal és sóval (ha kisebb babáknak is kínáljuk ne sózzuk). Kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Ha kell többször nézzünk rá, hogy a tök kockák megpuhuljanak, de még ne essenek szét, nem pürét szeretnénk készíteni.

  2. Közben felkockázzuk a datolyaszilvát és a mozzarellát, felaprítjuk a petrezselymet és összekeverjük az öntet hozzávalóit. Először az ecetben feloldjuk a sót, mehet hozzá a mustár egy tekerésnyi bors és a végén lassan adagoljuk hozzá az olajat, így fog szépen emulziónak összeállni. Az öntetbe a felnőtt részhez keverhetünk egy kevés őrölt chilit, hogy pikánsabbá tegyük. Egy száraz serpenyőt felhevítünk és megpirítjuk a tökmagot.

  3. Ha megsült a tök hagyjuk langyosra hűlni, akkor összeforgatjuk a többi hozzávalóval és nyakon öntjük az öntettel. A tetejét megszórjuk a petrezselyemmel és rátépkedjük a sonkát. A felnőtt adagról pedig az aprított chilit se spóroljuk le. Langyosan fogyaszthatjuk is.

Megjegyzések

Tipp:

  • az éretlen datolyaszilva néhány nap alatt otthon szobahőmérsékleten is beérik. Ha banán mellé rakjuk, akkor pedig gyorsíthatunk is az érési folyamaton.
https://www.instagram.com/inyencbaba/