Sütőtök-sárgarépa krémleves, karamellizált tökmaggal
Leírás
Mennyi idősen: a sütőtök és a sárgarépa az első zöldségek között bekerül a baba étrendjébe. 7-8 hónapos kortól a sütőtököt és répát, darabos vagy püré formában kevés gyömbérrel és szerecsendióval már ízesíthetjük a babának az ismerkedés jegyében. Az olajos magvak egészben könnyen fulladást okozhatnak a pirított tökmagot ne kínáljuk a babának, azt 2-3 éves kortól adjuk egészben.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (4 adaghoz):
Elkészítés
-
Egy lábasban felhevítjük az olajat és megdinszteljük rajta a hagymákat és gyömbért. Néhány percig pirítjuk, hagyjuk, hogy a gyömbér illatozni kezdjen. Rádobjuk a kockázott répát és sütőtököt és néhány percig együtt pirítjuk.
-
Felöntjük az alaplével/vízzel, beleszórjuk a narancshéjat és felforraljuk. Alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a tök és répa megpuhul, utána botmixerrel krémesre turmixoljuk.
-
Egy száraz forró serpenyőben összeolvasztjuk a vajat a mézzel és szecsuáni borssal, chilivel (ha kisebb gyereknek is kínáljuk a chilit hagyjuk el), beleszórjuk a tökmagot és hagyjuk, hogy alaposan bevonja a mézes keverék. Tálaláskor szórjuk a leves tetejére és kanalazzunk rá bőven a joghurtból is. A joghurtot akár bele is turmixolhatjuk a levesbe. A felnőtt adagot kevés extra chilivel tehetjük még pikánsabbá.