Sütőtökös lencsesaláta gránátalmával
Leírás
Mennyi idősen: A sütőtök az egyik első dolog, amivel minden baba már a hozzátáplálás kezdetén találkozik. Édes íze miatt a legtöbben szeretik is, ezért elég könnyű dolgunk lehet a sütőtökös levesekkel, tésztákkal vagy épp salátákkal.
Kisebb babáknak kínáljuk egy kevés gyömbérrel és fokhagymával sült sütőtököt. 8 hónapos kor körül már adhatunk hozzá a lencséből is óvatosan. A puffasztó hatása miatt elsőre csak kisebb adagot próbáljunk. Belekeverhetjük a petrezselymet, a diót pedig daráljuk le és úgy megszórhatjuk vele a lencse, sütőtök salátát.
A gránátalma magja egészben könnyen fulladást okozhat, csak biztosan rágni tudó babáknak kínáljuk. A teljes salátát, az összes hozzávalóval együtt 1 éves kor felett javaslom.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: beluga lencse (nagyobb hiper-, szupermarketekben, de pl. DM-ben is kapható)
Hozzávalók (4 adaghoz):
Hozzávalók az öntethez:
Elkészítés
-
Kb. háromszoros vízben felrakom főni a lencsét. Belerakjuk a babérlevelet és sóval ízesítjük. Forrástól számítva kb. 40-50 perc szükséges amíg megpuhul. Miután elkészült szobahőmérsékletűre hűtjük.
-
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Megtisztítjuk és kb. 1,5-2 cm-es kockákra vágjuk a sütőtököt. A gyömbért lereszeljük és egy kis tálkában elkeverjük az olívaolajjal, belenyomjuk a fokhagymát is és sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Kb. 15-20 percig sütjük, amíg megpuhul, de még tartja a formáját, nem esik szét. Az utolsó 5-10 percben szórjuk a tök tetejére a durvára aprított diót, hogy megpiruljon. Ha kisebb babának is kínáljuk, akkor süthetjük tovább, hogy a baba adagot igény szerint szét tudjuk nyomni. Miután megsült hagyjuk hűlni.
-
Elkeverjük a gránátalmaszirupot a citromlével, sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a chilit is (sót és chilit hagyjuk el, ha babának is kínáljuk). A szárzellert vékony szeletekre vágjuk és megtisztítjuk a gránátalmát.
-
Egy nagyobb tálba öntjük a kihűlt sütőtököt, lencsét, hozzákeverjük a darabolt szárzellert, gránátalmát, alaposan elkeverjük az öntettel és megszórjuk a frissen aprított petrezselyemmel.
Megjegyzések
Tipp:
- A lencsét előző nap is megfőzhetjük és egy gyors átmelegítés után keverjük a salátához.
- Készíthetjük maradék megsütött sütőtökből is. Akkor a gyömbért és a fokhagymát, az olajjal együtt keverjük az öntethez.