Sütőtökös lencsesaláta gránátalmával

Bevallom, ha lencséhez kell nyúlni, akkor szinte mindig vöröslencse kerül az asztalra, mert a gyorsaságával a többi lencsefajta nem tud versenyezni. Ha viszont jó időben gondolkodunk, a változatosság miatt mindenképpen érdemes más lencsét is használni. A beluga lencse kis elegáns szemei, akár egy kaviár, jól mutatnak salátákban. Számomra sütőtökkel párosítva nagyon finom lesz a végeredmény. Ebben a salátában a néha túl édes sült sütőtököt egy kis gyömbér, gránátalmaszirup és citrom szelídíti meg. Téli salátákba előszeretettel veszem elő a gránátalmát, a sült édeskés téli zöldségek mellé üdítő a savanykás, fanyar íze. Maradék szárzeller a hűtőben? Na, gyere te is… tegyünk egy próbát, hogy passzolsz-e hozzá. Így került bele ez, ezzel is dúsítva a textúrákat és még egy kevés friss roppanósságot csempészve a salátába.
pinit Galéria megtekintése 1 kép
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 20 perc Főzési/sütési idő 50 perc Teljes idő 1 óra 10 perc

Leírás

Mennyi idősen: A sütőtök az egyik első dolog, amivel minden baba már a hozzátáplálás kezdetén találkozik. Édes íze miatt a legtöbben szeretik is, ezért elég könnyű dolgunk lehet a sütőtökös levesekkel, tésztákkal vagy épp salátákkal.

Kisebb babáknak kínáljuk egy kevés  gyömbérrel és fokhagymával sült sütőtököt. 8 hónapos kor körül már adhatunk hozzá a lencséből is óvatosan. A puffasztó hatása miatt elsőre csak kisebb adagot próbáljunk. Belekeverhetjük a petrezselymet, a diót pedig daráljuk le és úgy megszórhatjuk vele a lencse, sütőtök salátát.

A gránátalma magja egészben könnyen fulladást okozhat, csak biztosan rágni tudó babáknak kínáljuk. A teljes salátát, az összes hozzávalóval együtt 1 éves kor felett javaslom.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: beluga lencse (nagyobb hiper-, szupermarketekben, de pl. DM-ben is kapható)

Hozzávalók (4 adaghoz):

Hozzávalók az öntethez:

Elkészítés

  1. Kb. háromszoros vízben felrakom főni a lencsét. Belerakjuk a babérlevelet és sóval ízesítjük. Forrástól számítva kb. 40-50 perc szükséges amíg megpuhul. Miután elkészült szobahőmérsékletűre hűtjük.

  2. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Megtisztítjuk és kb. 1,5-2 cm-es kockákra vágjuk a sütőtököt. A gyömbért lereszeljük és egy kis tálkában elkeverjük az olívaolajjal, belenyomjuk a fokhagymát is és sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Kb. 15-20 percig sütjük, amíg megpuhul, de még tartja a formáját, nem esik szét. Az utolsó 5-10 percben szórjuk a tök tetejére a durvára aprított diót, hogy megpiruljon. Ha kisebb babának is kínáljuk, akkor süthetjük tovább, hogy a baba adagot igény szerint szét tudjuk nyomni. Miután megsült hagyjuk hűlni.

  3. Elkeverjük a gránátalmaszirupot a citromlével, sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a chilit is (sót és chilit hagyjuk el, ha babának is kínáljuk). A szárzellert vékony szeletekre vágjuk és megtisztítjuk a gránátalmát.

  4. Egy nagyobb tálba öntjük a kihűlt sütőtököt, lencsét, hozzákeverjük a darabolt szárzellert, gránátalmát, alaposan elkeverjük az öntettel és megszórjuk a frissen aprított petrezselyemmel.

Megjegyzések

Tipp:

  • A lencsét előző nap is megfőzhetjük és egy gyors átmelegítés után keverjük a salátához.
  • Készíthetjük maradék megsütött sütőtökből is. Akkor a gyömbért és a fokhagymát, az olajjal együtt keverjük az öntethez.
https://www.instagram.com/inyencbaba/