Sütőtökös-parmezános gnocchi ricottával
Leírás
Mennyi idősen: 7-8 hónapos kortól kínálhatjuk a babának a puha tésztát. Hagyjuk ki ekkor a tésztából a parmezánt és egész tojás helyett használjuk csak a sárgáját vagy teljes egészében hagyjuk el. A kész gnocchi-kat vaj helyett átforgathatjuk nagyon kevés szőlőmagolajon vagy paradicsomszószra is pakolhatjuk. Változatlan formában 1 éves kor után javaslom a gnocchit.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (4-5 adaghoz):
Elkészítés
-
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A sütőtököt és krumplit meghámozzuk és apró, kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. Összeforgatjuk az olajjal, sózzuk és kb. 25-30 perc alatt puhára sütjük. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.
Ha több időnk és kevesebb energiánk van, akkor a sütőtököt és krumplit héjastól is süthetjük, de akkor 200-220 fokon és minimum 45 percre lesz szükség. A héját sütés után távolítsuk el. -
A kihűlt tököt és krumplit krumplinyomóval pépesre törjük. Hozzáadjuk a tojást, reszelt sajtot, lisztet, sóval, frissen őrölt borssal és szerecsendiót és kézzel addig gyúrjuk, amíg lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk.
-
Lisztezett deszkán vékony, kb. 1,5 cm széles tésztakígyókat formázunk belőle és utána késsel vagy spatulával egyenlő darabokra vagdaljuk. A már feldarabolt tésztát is hagyjuk lisztezett felületen és szórjuk meg kevés liszttel, hogy ne ragadjanak össze.
Még egyszerűbb változat: a kész tésztát több darabra osztjuk és a kisebb darabokat kézből egy olló segítségével kb. 2 cm-es darabokban egyenesen a vízbe vagdaljuk. -
Egy magasabb falú serpenyőben megolvasztjuk a vajat, belemorzsoljuk a zsályát, ebben fogjuk átforgatni az elkészült gnocchikat.
-
Egy nagy lábasban vizet forralunk és a lobogó vízbe pakoljuk a feldarabolt tésztát. Megvárjuk amíg a víz felszínére jönnek és akkor még hagyjuk kb. 1 percig főni, majd szűrővel kivesszük, lecsepegtetjük és beleforgatjuk a zsályás vajba. Kicsit rá is piríthatunk, az csak jót tesz az ízének.
-
Tálaláskor a gnocchikra halmozzunk a krémes ricottából, alaposan forgassuk össze. Egy kevés frissen őrölt bors és extra parmezán is mehet rá.