Tormás céklakrém

Ezt a receptet a sógornőmnek köszönhetem, ugyanis ő pakolt reggelihez elém az asztalra egy üveges bolti tormás-céklakrémet. A leheletnyi torma a cékla földes ízét nagyon jól ellensúlyozza, egy kellemesen édeskés íz a végeredmény. Már az első falat céklás pirítós után éreztem, hogy ez egy újabb barátság kezdete. Másnap az utam a REWE szupermarketbe vezetett, ahol jól bevásároltam belőle, mondván: itthon én ilyet még nem láttam. Azóta már tudom, hogy a DM-ben itthon is kapható. Miután egy-két üveggel elfogyott és jól kielemeztem az ízeit, nekiugrottam a házi változatnak. Nemhogy sikerült ugyanazt az ízélményt hozni, de még sokkal finomabb is lett. Karakteres céklaízével és vibráló piros színével szerintem nem lehet neki ellenállni.
pinit Galéria megtekintése 1 kép
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 perc Főzési/sütési idő 40 perc Teljes idő 55 perc

Leírás

Mennyi idősen: cékla miatt csak 1 éves után kínáljuk a babának és a baba változatból hagyjuk el a tormát. Használhatunk kevesebb ecetet, citromlevet és akkor egy kellemesen édes krémet kapunk.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók:

Hozzávalók a napraforgómagvajhoz:

Elkészítés

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A céklákat félbe vágjuk és a vágott felüket megkenjük az olívaolajjal és sózzuk, megszórjuk egy tekerésnyi borssal és alufóliába csomagoljuk. Sütőbe rakjuk és kb. 40-50 percig sütjük, amíg megpuhul. 

  2. Közben elkészítjük a napraforgómagvajat. Egy serpenyőt szárazon felhevítünk, beleszórjuk a napraforgómagot és folyamatosan kevergetve, addig pirítjuk amíg illatozni kezd. A megpirított magokat aprítóba szórjuk és 1 evőkanálnyi napraforgóolajjal krémes állagúra pépesítjük. A naprafrogóból is csapódik ki olaj, ezért az elején nem érdemes többet hozzáadni, ha mégis száraznak érezzük a végén, akkor még adhatunk hozzá egy kevés olajat.

  3. A megpuhult céklákat kicsit hűlni hagyjuk, lehúzzuk a héját és apróbb darabokra vágjuk. Aprítóba szórjuk, hozzáadunk 1 evőkanállal az elkészített magvajból, beleöntjük az almaecetet, citromlevet és krémes állagúra pürésítjük. A céklakrémet sózzuk és friss vagy majonézes tormával ízesítjük. A cékla édességétől függően citromlével, ecettel tovább ízesíthetjük.
  4. Tálaljuk pirítóssal, pitával, tortillával, friss zöldséghasábokkal, kevés extra pirított napraforgómaggal, vagy amihez épp kedvünk van.

https://www.instagram.com/inyencbaba/