Vegán szedres-csokoládémousse
Leírás
A csicseriborsó és a fehérbab főzőleve (aquafaba) is fehérjében és keményítőben gazdag, így gyakorlatilag ugyanúgy viselkedik, mint a tojásfehérje: néhány perc alatt kemény habbá verhető. Egy 400 g-os csicseriborsó konzervnek kb. 150ml főzőleve van, ez kb. 3-4 tojásfehérjének felel meg. A házi főzőlé pedig ugyanúgy működik, mint a bolti konzerv.
Azóta, ha csicserit használunk a levét már mindig elrakom. Igen, így elég gyakran készül nálunk ez a mousse 😊. Nem csak mousse-ba tökéletes, hanem kerülhet a piskóta tésztába (így készült az akkor még tojásfehérje érzékeny Olívia első születésnapi tortája) éppúgy, mint a kicsit újragondolt gesztenyepürébe. A csicseri mellett már régóta ki akartam próbálni, hogy tényleg ugyanúgy működik-e a bablé is, de babot nem sokat eszünk (mondhatni keveset). Egyik este viszont a szuper kakukkfüves fehérbabpüré készítése közben rögtön beugrott, hogy bizony, most kipróbálom bablével is a vegán csokimousse-t. A hab állaga ugyanolyan tökéletes, csupán kicsivel több ideig tartott habbá verni. A csoki mellett pedig ezúttal egy adag friss gyümölcsöt is csempésztem bele. A szeder savanykás íze tökéletes párosítás a selymes habos étcsokival. Szeder helyett málnával és áfonyával is tökéletes ízkombináció lehet.
Mennyi idősen: az ajánlások alapján a csokoládé gyerekeknek csak 2 éves kor után javasolt.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: csicseriborsó/fehérbab főzőleve (aquafaba)
- Mihez használhatod még: Gesztenyepüré - kicsit másként
Hozzávalók (2 adaghoz):
Elkészítés
-
Az étcsokit feldaraboljuk és mikróban (ha már kitapasztaltuk, hogy mennyi idő kell pontosan, hogy a csoki még véletlenül se égjen meg) vagy vízgőz felett megolvasztjuk. Ha megolvadt, félretesszük amíg elkészül a hab.
-
A csicseri/fehérbab leszűrt főzőlevét egy tálba rakjuk és elektromos habverővel kemény habbá verjük. A kemény állag elérése kicsivel több ideig tart, mint tojás esetében, tehát nem kell kétségbeesni, hogy ebből bizony soha nem lesz hab. Ha már félkemény, hozzáadjuk a cukrot/más édesítőt és beleöntünk kb. negyed kávéskanálnyi ecetet (Ez stabilizálja a habot, jobb lesz a tartása. Én borecetet vagy almaecetet szoktam használni, a lágyabb íze miatt.) és addig verjük, amíg kemény hab lesz belőle.
-
Villával összenyomkodjuk a szedret és hozzákererjük a csokihoz. Ha már kb. szobahőmérsékletű (ha melegebb, akkor a hőtől összeesik a hab) a csokis massza, akkor hozzákeverünk kb. egy evőkanálnyi mennyiséget a habból, ezzel fellazítjuk a csokit, majd néhány gyors mozdulattal a többi habot is belekeverjük – vigyázva, hogy ne “keverjük túl”, mert ez is összeesik akárcsak a tojásfehérje. Kis tálkákba kanalazzuk és fogyasztás előtt 1-2 órára a hűtőbe tesszük. Nekem így, picit lehűtve az igazi, de azonnal is fogyaszthatjuk. Tálaláskor a friss szederrel, kókuszchipssel díszíthetjük.