Vegán túrókrém

Nem vagyunk vegánok. Veganuárt sem tartottunk, de ettől függetlenül igyekszünk egyre több növényi eredetű alapanyagot beiktatni az étrendünkbe és ezzel egyidejűleg a húsfogyasztásunkat pedig szépen lecsökkentettük. Hogy miért ez a változás, arról még fogok írni Nektek, de most csak néhány gondolat a kis “hamis” túrókrémről. Olívia 5 hónapos volt, amikor tejérzékeny lett, mivel anyatejes baba volt szerencsére jó sokáig, így ez számomra azt jelentette, hogy kezdetét vette a tejtermékek kiiktatása az étrendemből. Ez számomra nagyon fájó pont volt, imádom a sajtokat és gyakorlatilag minden reggelem granola és joghurt kombinációjával kezdtem és akkor még nem is beszéltünk egy jó kis túrógombócról. Persze már mindenre van helyettesítés, de a túró íze és állaga az nagyon hiányzott. Ekkor kezdtem el kutakodni és kerestem több vegán túrókrém változatot. A mostani receptben szereplő változat első próbálkozáskor rögtön meglepett: becsukott szemmel az állaga szinte teljesen olyan volt, mint egy kicsit rögös túrónak. Az íze pedig - ha nem is megszólalásig - de hasonlított. Amikor leveles tésztába rejtettem és túrós batyunak megsütöttem, szinte fel sem tűnt, hogy ez bizony “utánzat” a javából. Azóta sok-sok hónap eltelt és a tejtermékek szépen visszakerültek a család étrendjébe. Mivel kicsit sikerült magunkat tofuból túlvásárolni, így beugrott, hogy volt ez a vegán túrókrém, hú de régen is volt már. Ha már veganuár, pont itt az ideje újra megcsinálni. A köles ráadásul igazi szuper alapanyag, tele jótékony élettani hatásokkal. Az egyik legtáplálóbb gabonaféle, könnyen emészthető, magas a rosttartalma, gluténmentes, tele van fehérjével és B-vitaminnal. Nemcsak sós, hanem édes ételekhez is ideális, ami a tofu mellé épp jól is jön. Kicsit leporoltam és felturbóztam a régi receptet, szerintem még finomabb lett.
pinit View Gallery 1 photo

Vegán túrókrém

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 mins Főzési/sütési idő 15 mins Pihentetési idő 30 mins Teljes idő 55 perc

Leírás

Mennyi idősen: a tofu szója alapú készítmény, erős allergén, a magyar ajánlásokban ezért 1 éves kor után ajánlják. Ha babának készíted akkor édesítéshez mindenképpen válaszd a datolyapürét és vanília őrleményt használj, cukorral csak 2 éves kor után készítsd.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (4 pohárhoz):

Elkészítés

  1. A kölest alaposan átmossuk és háromszoros mennyiségű vízben felrakjuk főni. Forrástól számítva kb 15 perc alatt magába szívja a vizet, teljesen megpuhul. Néhány percig fedő alatt pihentetjük, utána hagyjuk kihűlni. A lereszelt citrom és narancshéjakat elkeverjük a cukrokkal, így a cukor átveszi az aromájukat és sokkal intenzívebb íze lesz.

  2. Egy tálba rakjuk a kölest, hozzámorzsoljuk a tofut, hozzáadjuk a kókusztejet és botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrűnek érezzük, akkor adjunk hozzá plusz tejet. Ha már elég krémes állagot kaptunk, akkor hozzáadjuk az ízesített cukrot és azzal is alaposan elkeverjük. Kis szufflé tálkákba, poharakba töltjük és minimum fél órára hűtőbe rakjuk pihentetni.

  3. Fogyasztás előtt a tetejét megszórjuk durvára aprított natúr pisztáciával és narancs gerezdeket is kínálhatunk hozzá, remek párosítás.

https://www.instagram.com/inyencbaba/