Vegetáriánus rakott krumpli aszalt paradicsommal

Ha a klasszikus tojásos, kolbászos rakott krumpliról van szó, akkor nekem az anyukámé a legfinomabb. Az az otthon íze. Én a családnak viszont egy teljesen új verziót készítek: évek óta nagy kedvencünk ez a magyaros étel egy kevés olaszos alapanyaggal újrahangolva.
pinit View Gallery 1 photo

Vegetáriánus rakott krumpli aszalt paradicsommal

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 min Főzési/sütési idő 65 min Teljes idő 1 óra 15 perc

Leírás

Mennyi idősen: 1 éves kortól javaslom, mert többféle és sok sajt és tejföl is van benne.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (4-5 adaghoz):

Elkészítés

  1. A krumplikat jó alaposan megsúroljuk és egészben, héjastól előfőzzük. A héjából ilyenkor nagyon sok íz kerül bele, sokkal finomabb lesz tőle. Forrástól számítva ez kb 30-40 perc. Közben beáztatjuk az aszalt paradicsomot vízbe (ha olaj nélküli verziót használunk. Ha olajosat, akkor csak elég lecsepegtetni.) Villával ellenőrizzuk, hogy elég puha-e krumpli: ha már bele tudjuk szúrni, akkor jó lesz. Leszűrjük, hagyjuk kicsit kihűlni, hogy fel tudjuk szeletelni.  

  2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A lilahagymát félbe vágjuk és felkarikázzuk. Felaprítjuk az aszalt paradicsomot. A tejfölt és a sajtkrémet elkeverjük és adunk hozzá egy kevés szárított zöldség ételízesítőt. (Jobban kiemeli a tejföl ízét). Lereszeljük a sajtokat.

  3. Ha kihűlt a krumpli lehúzzuk a héját és felkarikázzuk. Kivajazunk egy sütőtálat (17*26 cm-esbe rakom ) és elkezdjük rétegezni a hozzávalókat: egy réteg krumplira szórva aszalt paradicsom, hagyma, parmezán és a tejfölös szósz, kevés só és frissen őrölt bors. Még egy réteg krumpli, majd a többi hozzávaló, végül egy újabb réteg krumplival zárjuk le. A tetejét jó alaposan megkenjük tejföllel és megszórjuk a reszelt sajttal.

    Ha kisebb babának készül, hagyd ki a sót, sózd a felnőtt adagot amikor már elkészült.
  4. 20-25 perc alatt készre sütjük, vagy amíg a sajt szépen megpirul a tetején.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:

  • aszalt paradicsomból inkább válaszd a sima szárított, nem olajban eltett verziót. Sok helyen már kimérve is lehet kapni. Az olajosat általában napraforgóolajban és már fűszerezve rakják el, a natúr változatnak szerintem sokkal finomabb íze van. Felhasználás előtt áztasd be rövid időre, így a sós ízéből is veszít kicsit, illetve megpuhul.