Vietnámi uborkasaláta

A kígyóuborka az a zöldség, aminek a szagával szinte bárhonnan el lehet üldözni, amint megérzem menekülőre fogom. A kis fürtös, kovászolnivaló uborkát viszont imádom. Nem tudom honnan és miért jött ez a fura kettősség, de van. Most pedig szerencsére zamatos, kicsi fürtös uborka is van. Egyik kedvencem belőle ez a saláta (aki szereti az kígyóuborkával is készítheti), mert szinte bármihez ehetjük. Remekül passzol ázsia fűszerezésű húsokhoz, de jó kísérője egy hagyományos grillcsirkének, sőt bármilyen hihetetlen a fasírnak is. A halszósz íze valami egészen zseniális kombinációt alkot a klasszikus magyaros fasírttal. Kipróbálni ér!
pinit Galéria megtekintése 2 képek
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 7 perc Teljes idő 7 perc

Leírás

Az ubisali eredeti receptjére egy Nők Lapja magazinban bukkantam és a szerzője nem más, mint Samin Nosrat. Jójó, de ki is ő? Sokan csak az iráni Julia Childként emlegetik, a Netflix sorozata óta igazi sztár az USA-ban. Só, zsír, sav, hő című könyvére nekem már két éve fájt a fogam, de nem lehetett kapni, s láss csodát, most rákerestem és újra kapható. Méghogy véletlenek nincsenek.  😊 Most jöjjön hát a Nosrat féle ubisali recept, amolyan Ínyenc babásra hangolva.

Mennyi idősen: ha halszószt is használunk hozzá, akkor csak 1 éves kor után (Spájz rovat). Kisebb babáknak pedig a mogyorót is őrölve kínáljuk, ne durvára aprítva, mert könnyen fulladást okozhat.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: halszósz (Spájz rovatban olvashatsz róla)

Hozzávalók (2-3 adaghoz):

Elkészítés

  1. Az uborkát mandolinnal vagy gyaluval vékonyan leszeteljük, hozzákeverjük a felkarikázott újhagymát, a frissen aprított koriander és mentazöldet és a tört mogyorót. Egy másik tálban elkeverjük az öntet hozzávalóit, olajat, ecetet, lime levet, zúzott fokhagymát, cukrot, halszószt, sót (a halszósz már önmagában sós, tényleg elég egy csipet). Az öntettel leöntjük a salátát, alaposan összeforgatjuk és már tálalhatjuk is.

Megjegyzések

Tipp:

  • Mindig frissen készítsük! Ha nagyobb adagot szeretnénk, akkor az öntetet semmiképp ne öntsük rá az uborkára, hanem külön rakjuk el a kettőt.
https://www.instagram.com/inyencbaba/